Hulst (stad)

Uit Wikikids
(Doorverwezen vanaf Hulst (Zeeland))
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Hulst
Hulst vlag.svg
Coat of arms of Hulst.svg

NL - locator map municipality code GM0677 (2016).png

Provincie Flag of Zeeland.svg Zeeland
Talen
Inwoners 27.503 (137 inw./km²)
Oppervlakte 251,82 km²
Hoofdplaats(en) Hulst
Hoofdstad
Burgemeester Jan-Frans Mulder (CDA)
Gezaghebber
Bestuur
Religie
Munteenheid
Postcode(s) 4560-4569, 4580-4589
Netnummer(s) 0114
Volkslied
Nationale feestdag
Website www.gemeentehulst.nl
Portaal Portal.svg Nederland

Hulst is een stad en een gemeente in de Nederlandse provincie Zeeland. Hulst ligt in het oosten van Zeeuws-Vlaanderen. Hulst is één van de best bewaarde vestingsteden van Nederland.

Geschiedenis

Volgens de Atlas van Loon zag Hulst er in 1649 zo uit.

In de 11de eeuw is Hulst ontstaan. Toen heette het nog Hulust. In 1180 kreeg Hulst stadsrechten en werd zo een belangrijke handelsstad. Hulst had een belangrijke haven op de Saxvliet. In 1350 werden de stadsrechten uitgebreid en in 1413 werden er verdedigingswerken aangelegd. In 1453 werd de stad verwoest tijdens de Gentse Opstand. Tussen 1453 en 1477 werden daar de stadsmuren en poorten versterkt, maar de Gentenaren kwamen in 1485 en 1491 opnieuw terug. In 1591 vond het beleg van Hulst plaats, maar Hulst werd bevrijd door prins Maurits. Vijf jaar later vond er opnieuw een beleg plaats. In 1640 vond de slag bij Hulst plaats. Hulst hoorden na het twee beleg bij Spanje, daarom probeerden de Nederlanders Hulst in 1645 te belegeren. Hulst hoorde hierna bij Nederland. Doordat de handel op de Schelde verboden was, was er geen handel meer in Hulst. In 1702 overleefde het de inval van de Franse troepen, maar in 1747 werd de stad ingenomen. In 1795 werd de haven opgeheven en in 1816 de vesting. In 1871 kreeg Hulst een spoorwegstation. Op 20 september 1944 werd Hulst bevrijd door de Polen. In 1970 en 2003 is de gemeente Hulst uitgebreid.

Kernen

Hulst is de enige stad in de gemeente Hulst en is ook de hoofdplaats van de gemeente. Dat betekent dat het gemeentehuis in Hulst staat. Daarnaast telt Hulst nog veertien dorpen. Dit zijn Kloosterzande, Sint Jansteen, Clinge, Vogelwaarde, Heikant, Nieuw-Namen, Graauw, Lamswaarde, Hengstdijk, Terhole, Kapellebrug, Ossenisse, Walsoorden en Kuitaart.

Daarnaast liggen de volgende buurtschappen nog in de gemeente Absdale, Baalhoek, Boschkapelle, Drie Hoefijzers, Duivenhoek, De Eek, Eendragt, Emmadorp, Fluitershoek, Groenendijk, Halfeind, Hoefkensdijk, Hoek en Bosch, 't Hoekje, 't Jagertje, Kalverdijk, Kampen, Kamperhoek, Keizerrijk, De Knapaf, Knuitershoek, Krabbenhoek, Kreverhille, Kruisdorp, Kruispolderhaven, Luntershoek, Margret, Molenhoek (Ossenisse), Molenhoek (Terhole), Noordstraat, Oude Kaai, Oude Stoof, Paal, Patrijzenhoek, Pauluspolder, Perkpolder, Prosperdorp, De Rape, Roskam, Roverberg, Ruischendegat, Schapershoek, Scheldevaartshoek, Schuddebeurs, Sluis/Drie Gezusters, Statenboom, Stoppeldijk/Rapenburg, Stoppeldijkveer, Strooienstad/Koningsdijk, Tasdijk, Vijfhoek, Vogelfort, Walenhoek, Zandberg, Zeedorp en Zeegat.

Geografie

Hulst ligt samen met de gemeenten Sluis en Terneuzen in de landstreek Zeeuws-Vlaanderen. Hulst ligt hiervan in het oosten van deze landstreek. In het het westen grenst Hulst aan Terneuzen, in het noorden ligt de Westerschelde. Op het water grenst Hulst hier met de gemeenten Borsele, Kapelle en Reimerswaal. In het oosten en zuiden grenst Hulst aan België. Van oost naar zuid grenst Hulst hier aan de Belgische gemeenten Antwerpen, Beveren, Sint-Gillis-Waas en Stekene.

Bezienswaardigheden

Hulst heeft veel bezienswaardigheden. Als eerste heeft Hulst vier poorten. Dit zijn namelijk de Dubbele poort uit 1771, de Graauwse- of Bagijne poort uit 1704, de Gentse poort uit 1780 en de Keldermanspoort (of Dubbele poort). De eerste drie poorten zijn nog in gebruik. De laatste diende voor de scheepvaart en de aan- en afvoer van goederen. Bij de Gentse poort staat het bronzen beeld van Reynaert de Vos. Dit is daar geplaatst in 1938. De hardstenen achtergrond toont het leven aan het hof van koning Nobel. Rondom Hulst zijn er 9 bolwerken gebouwd, dit zijn het Nassaubolwerk, het Brederodebolwerk, het Molenbolwerk, het Galgebolwerk, het Doelenbolwerk, het Oude Molenbolwerk, het Solmsbolwerk, het Princebolwerk en het Oranjebolwerk. Een bolwerk of bastion is een uitbouw in een verdedigingsmuur of wal. Dan is er nog de Stadsmolen uit 1792. Vroeger was deze molen eigendom van de staat en werd hij s-Lands molen genoemd. In 1954 sloeg er brand uit en in 1956 werd de molen gerestaureerd. De Sint-Willibrordusbasiliek stampt uit de 13e eeuw. In de loop van de tijd is er veel veranderd, zo is de toren een aantal keer verwoest. Het stadhuis van Hulst aan de Grote Markt werd gebouwd rond 1200 en kreeg de naam Stadts- of Raedthuys.

Politiek en stedenband

De Genstestraat in Hulst.

De huidige burgemeester van Hulst is Jan-Frans Mulder van het Christen-Democratisch Appèl (CDA). De gemeenteraad van Hulst bestaat uit 21 zetels. Tijdens de laatste verkiezingen in 2014 waren dit de uitslagen. Algemeen Belang Groot Hulst heeft 6 zetels, het CDA heeft 3 zetels, progressief Hulst heeft 3 zetels, Groot Hontenisse heeft 3 zetels, de PvdA heeft drie zetels, de VVD heeft één zetel, de SP heeft 1 zetel en Hulst Anders heeft ook één zetel. De partijen Algemeen Belang Groot Hulst, Progressief Hulst, Groot Hontenisse en Hulst Anders zijn lokale partijen, wat betekent dat ze alleen in Hulst actief zijn.

Hulst heeft één stedenband met de Duitse stad Michelstadt.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Hulst_(stad)&oldid=902624"