Sluis (stad)

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Sluis
Sluis vlag.svg
Coat of arms of Sluis.svg

NL - locator map municipality code GM1714 (2016).png

Provincie Flag of Zeeland.svg Zeeland
Talen
Inwoners 23.525 (84 inw./km²)
Oppervlakte 307,16 km²
Hoofdplaats(en) Oostburg
Hoofdstad
Burgemeester Marga Vermue-Vermue (CDA)
Gezaghebber
Bestuur
Religie
Munteenheid
Postcode(s) 4500-4519, 4524-4529
Netnummer(s) 0117
Volkslied
Nationale feestdag
Website www.gemeentesluis.nl
Portaal Portal.svg Nederland

Sluis is een gemeente en een stad in de Nederlandse provincie Zeeland. De gemeente ligt in het westen van Zeeuws-Vlaanderen. De gemeente Sluis is vernoemd naar de stad Sluis, maar het gemeentehuis staat in Oostburg. Er was al voor 1995 een andere gemeente die Sluis heette.

Geschiedenis

De Slag bij Sluis in 1340.

In 1280 is de stad Sluis vermoedelijk gesticht door graaf Jan I. De oorspronkelijke naam van Sluis is Lamminsvliet, dit werd in 1324 veranderd in Sluis. Sluis was een belangrijke haven van Brugge. In 1290 kreeg het dorp stadsrechten. In 1340 vond de Slag bij Sluis plaats op de rivier de Zwin. In 1382 werd Sluis een vestingsstad en in 1385 werd begonnen met de bouw van het Kasteel van Sluis. Tot en met 1450 ging het goed met Sluis, maar hierna ging het minder. Tijdens de Tachtigjarige Oorlog speelde de stad wel een belangrijke rol. In 1587 vond namelijk het beleg van Sluis plaats en in 1607 de zeeslag bij Sluis. Hierna werd het stadje onbelangrijk. In 1794 werd het ingenomen door Fransen, hierbij raakte het Kasteel van Sluis zo beschadigt dat het in 1820 is gesloopt. In 1858 werd de Damse Vaart in gebruik genomen, hierdoor konden er schepen tussen Brugge en Sluis varen. Op 11 oktober 1944 werd Sluis gebombardeerd door de geallieerden en raakte de stad grotendeels verwoest. Op 1 november dat jaar werd Sluis bevrijd, hierna werd Sluis weer herbouwd. Op 1 januari 1995 werd de gemeente Sluis toegevoegd aan Sluis-Aardenburg, maar op 1 januari 2003 werd de gemeente gebruikt. Dit keer had de gemeente wel andere grenzen, doordat Oostburg en Sluis-Aardenburg waren samengevoegd.

Geografie

De stukje van de stad Sluis.

In het noordwesten van Sluis ligt de Noordzee en in het noorden de Westerschelde. Aan de overkant van de Westerschelde ligt de gemeente Vlissingen. Sluis grenst aan Vlissingen via een grens op het water. In het oosten ligt de gemeente Terneuzen, In het westen en zuiden grenst de gemeente aan België. Hier grenst het van west naar zuid aan de Belgische gemeenten Knokke-Heist, Damme, Maldegem en Sint-Lauriens.

Kernen

In de gemeente Sluis liggen de volgende steden en dorpen:

Steden en Dorpen:


Het stadswapen van de stad Sluis.

Daarnaast heeft de gemeente Sluis nog 47 buurtschappen. Dit zijn Akkerput, Bakkersdam, Balhofstede, Biezen, Boerenhol, Cadzand-Bad, Draaibrug, Het Eiland, Heille, Hoogeweg, Kapitalendam, Klein-Brabant, Koninginnehaven, Kruiswijk, Kuishoofd, Maaidijk, Marollenput, Moershoofde, Mollekot, De Munte, Nieuwesluis, Nieuwland, Nieuwvliet-Bad, Nummer Eén, Oostburgsche Brug, Oudeland, Plakkebord, Ponte, Ponte-Avancé, Pyramide, Ronduit, Roodenhoek, Sasput, Scherpbier, Sint Anna ter Muiden, Slijkplaat, Slikkenburg, Smedekensbrugge, Steenhoven, Stroopuit, Terhofstede, Tragel, Turkeye, Valeiskreek, Veldzicht, Veldzicht (Tevens in België) en Vuilpan.

Bezienswaardigheden

De stad Sluis telt een hoop bezienswaardigheden. Als eerste is er het Belfort van Sluis, wat gebouwd is in 1386. Tegenwoordig is het enige belfort in Nederland en is tegenwoordig een museum. Windmolen De Brak is gebouwd in 1739 en afgebroken in 1950. De overblijfselen van de Damse Vaart liggen ook nog steeds in Sluis. Vroeger was dit een waterweg naar Brugge, maar tegenwoordig is het buiten dienst. De stadswallen van Sluis zijn nog voor een groot deel intact. In de 14de eeuw werden deze aangelegd om de stad te beschermen tegen vijanden. Daarnaast telt de gemeente Sluis 224 rijksmonumenten, waarvan er 42 in de stad Sluis liggen.


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Sluis_(stad)&oldid=699722"