Reimerswaal (gemeente)

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Reimerswaal
Flag of Reimerswaal.svg
Coat of arms of Reimerswaal.svg

NL - locator map municipality code GM0703 (2016).png

Provincie Flag of Zeeland.svg Zeeland
Talen
Inwoners 22.909 (225 inw./km²)
Oppervlakte 242,42 km²
Hoofdplaats(en) Kruiningen
Hoofdstad
Burgemeester José van Egmond (CDA)
Gezaghebber
Bestuur
Religie
Munteenheid
Postcode(s) 4400-4419
Netnummer(s) 0113
Volkslied
Nationale feestdag
Website www.reimerswaal.nl
Portaal Portal.svg Nederland

Reimerswaal is een gemeente in de Nederlandse provincie Zeeland. Reimerswaal ligt in het westen van Zeeland tegen Noord-Brabant aan. Ten noorden ligt de Oosterschelde en ten zuiden de Westerschelde. Reimerswaal ligt op het Zeeuwse eiland Walcheren. Reimerswaal bestaat sinds 1970 als gemeente. Toen werden de gemeenten Krabbendijke, Kruiningen, Rilland-Bath, Waarde en Yerseke samengevoegd tot 1 gemeente. Reimerswaal is vernoemd naar de Middeleeuwse stad Reimerswaal. Deze stad is verdwenen in de zee en lag ooit ten noorden van de huidige gemeente. Het gemeentehuis van Reimerswaal staat in Kruiningen.

De gemeente grenst in het noordoosten met Bergen op Zoom, in het oosten met Woensdrecht, in het zuidoosten met het Belgische Antwerpen, in het zuiden met Hulst en in het westen met Kapelle. Via het water grenst de gemeente in het noorden met Tholen en in het zuiden met Hulst.

Geografie

In de gemeente Reimerswaal liggen 12 plaatsen, 7 dorpen en 5 buurtschappen. In de gemeente zijn geen steden.

Dorpen

Buurtschappen

In de gemeente Reimerswaal liggen drie spoorwegstations. Dit zijn station Rilland-Bath, station Krabbendijke en station Kruiningen-Yerseke. Ook loopt het Schelde-Rijnkanaal door de gemeente heen.

Politiek

De burgemeester van Reimerswaal is José van Egmond namens het CDA. Daarnaast heeft Reimerswaal nog vier wethouders. Dit zijn Maarten Both, Martien van Overloop, Ad Meeuwsen en Nico van der Hoest. Samen vormen zij het College van B & W. Naast dit college is er ook nog een gemeenteraad. Deze bestaat uit 19 leden. De laatste verkiezingen waren in 2022, met als uitslag: de SGP heeft 8 zetels, Leefbaar Reimerswaal heeft 4 zetels, de ChristenUnie, de VVD en het PvdA hebben allemaal 2 zetels en het CDA heeft 1 zetel. Leefbaar Reimerswaal is een zogeheten lokale partij en is alleen actief in de gemeente Reimerswaal.

Bronnen


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Reimerswaal_(gemeente)&oldid=730219"