Schelde-Rijnkanaal

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Een kaartje van het Schelde-Rijnkanaal.
Het kanaal vanuit de lucht.

Het Schelde-Rijnkanaal is een kanaal tussen Antwerpen en de Volkerak. Het Schelde-Rijnkanaal wordt gebruikt als vaarroute tussen Rotterdam en Antwerpen. Het kanaal stroomt door de Nederlandse provincies Noord-Brabant en Zeeland en de Belgische provincie Antwerpen. Het kanaal werd in 1975 geopend.

Geschiedenis

In 1920 wilde de Belgische regering dat het Kanaal door Zuid-Beveland zou veranderen. Dit zou beter zijn voor de Belgische handel via de Rijn. In 1927 werd het plan afgekeurd, want het kwam de Eerste Kamer niet door. Aan het einde 1930 werd er opnieuw onderhandeld. Er zou een kanaal tussen Antwerpen en Willemstad komen, het Eendrachtskanaal. Vanwege de Tweede Wereldoorlog werden de plannen uitgesteld. Nederland wilde dat het kanaal meer naar het westen kwam te liggen, zo zou het onderdeel worden van de Deltawerken. Na de Tweede Wereldoorlog ging België akkoord. Op 13 mei 1963 werd een verdrag getekend, hierdoor werd het kanaal gegraven. In 1975 werd het kanaal geopend, alleen als het eb was kon er niet gevaren worden. Daarom werd de Volkerak ingedamd en de Oesterdam gemaakt. Hierdoor hadden schepen hier geen last meer van.

Route

Het kanaal begint bij de Haven van Antwerpen, vervolgens neemt het kanaal een bocht. Hierdoor kon het Kanaal Oelegem-Zandvliet aansluiten. Het kanaal ligt vervolgens op de grens tussen Zeeland en Noord-Brabant. Via de Kreekraksluizen komen de schepen lager te liggen. Daarna kom je uit op de Oosterschelde en daarna op het Eendracht tussen Tholen en het vasteland. Via het Sint-Philipsland kom je uit op de Volkerak.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Schelde-Rijnkanaal&oldid=686110"