Kapelle (Zeeland)

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Kapelle
Flag of Kapelle.svg
Coat of arms of Kapelle (Netherlands).svg

NL - locator map municipality code GM0678 (2016).png

Provincie Flag of Zeeland.svg Zeeland
Talen
Inwoners 12.712 (342 inw./km²)
Oppervlakte 49,63 km²
Hoofdplaats(en) Kapelle
Hoofdstad
Burgemeester Huub Hieltjes (VVD)
Gezaghebber
Bestuur
Religie
Munteenheid
Postcode(s) 4420-4429
Netnummer(s) 0113
Volkslied
Nationale feestdag
Website www.kapelle.nl
Portaal Portal.svg Nederland

Kapelle is een dorp en gemeente in Zeeland. Het ligt op het voormalige eiland Zuid-Beveland in het oosten van de provincie. Ten noorden van Kapelle ligt de Oosterschelde en ten zuiden de Westerschelde. De gemeente Kapelle is vernoemd naar de hoofdplaats, waar ook het gemeentehuis staat. In het oosten ligt Reimerswaal, in het zuidwesten Borsele, in het westen Goes en in het noordwesten Noord-Beveland. Via het water grenst Kapelle ook nog aan Tholen in het noorden.

Het gemeentehuis van Kapelle staat in het gelijknamige dorp Kapelle.

Geschiedenis

De Hervormde kerk

Kapelle werd voor het eerst in de Romeinse tijd bewoond. Er zijn namelijk potscherven als bewijs gevonden. het huidige Kapelle is echter meer naar het Grote Kreek toe ontstond. Hier lagen verschillende nederzettingen. Al deze nederzettingen groeiden aan elkaar vast en zo ontstond Kapelle. Kapelle is vernoemd naar het kapel wat in één van die dorpjes stond. Dat hoorde toen bij het kasteel van de heer van Maalstede (één van de nederzettingen waar Kapelle is uit ontstaan). In de 13e eeuw werd dit kapel vervangen.

In de 18e eeuw kwam Kapelle op een belangrijke weg te liggen, de Postweg. In 1872 werd dit ondersteund door de spoorweg tussen Roosendaal en Vlissingen. In 1850 werd het Kanaal door Zuid-Beveland gegraven, dat een grens vormt tussen Reimerswaal en Kapelle. Door al deze wegen kwam de fruitteelt in Kapelle op gang. Later in de jaren 30 kreeg Kapelle een Rijksweg.

Geografie

Kapelle ligt op ongeveer het midden van het voormalige eiland Zuid-Beveland. In de gemeente liggen 6 plaatsen (vier dorpen en twee buurtschappen). De dorpen zijn:

De twee buurtschappen heten Eversdijk en Abbekinderen.

Bezienswaardigheden

In de gemeente Kapelle staan 50 Rijksmonumenten, waarvan 8 in het dorp Kapelle zelf. Als eerste is er de Hervormde kerk uit 1500. Op het plein voor de kerk staan ook een aantal waterpompen. Een andere bezienswaardigheid in de Franse militaire begraafplaats. Tijdens de strijd in Zeeland, aan het begin van de Tweede Wereldoorlog, kwamen de Fransen de Nederlanders helpen. Het plan was mislukt en 10 jaar werd de begraafplaats opgericht als enige Franse begraafplaats in heel Nederland.

Politiek

De huidige burgemeester van Kapelle is Anton Stapelkamp van de ChristenUnie. Samen met zijn wethouders vormt hij het college van B & W. Naast dit college is er nog een gemeenteraad. Deze bestaat uit 15 leden en is voor het laatst gekozen in 2014. Hierbij was er de volgende uitslag: 4 zetels voor de VVD, 3 voor het CDA, 2 voor het Gemeentebelang, 3 voor de SGP en 1 voor de ChristenUnie. Het Gemeentebelang is een zogeheten lokale partij, die alleen in de gemeente Kapelle actief is.

In 2011 was Kapelle verkozen tot gemeente van het jaar. Voor op het gebied van wonen, winkelen en schoon & groen scoorde de gemeente hoog.


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Kapelle_(Zeeland)&oldid=689029"