Verbeter WikiKids vandaag nog!
Van 1 t/m 28 februari vindt de SuperSchrijfwedstrijd plaats. Doe jij ook mee? Schrijf je hier in!

Hier is... Adriaan van Dis

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Hier is... Adriaan van Dis
Adriaan.vanDis.jpg
Adriaan van Dis, de presentator van het programma.
Alternatieve titel Van Dis in de Balie & Van Dis in de IJsbreker
Genre Interview
Speelduur 54 minuten
Bedenker Arend Jan Heerma van Voss
Ontwikkelaar
Samensteller
Redactie Martin van Amerongen, Adriaan van Dis, Cherry Duyns, Arend Jan Heerma van Voss, Roelof Kiers, Wim Noordhoek, Lien Heijting, Frits Abrahams, Geert Mak, Rudie Kagie & Saskia van Schaik
Eindredactie
Presentatie Adriaan van Dis
Hoofdrollen
Stemmen
Stemmen (oorspr.)
Stemmen (NL)
Regie Ellen Jens
Schrijver
Tekenaar
Montage Ed Braad & Caroline Baan
Muziek
Intromuziek
Orkestratie
Kostuums
Land van oorsprong Vlag van Nederland Nederland
Taal Nederlands
Locatie Theater De IJsbreker, Amsterdam (1983-1986, 1987-1992)
Kunstcentrum De Balie, Amsterdam (1987)
Gerelateerde series
Producer Ellen Jens
Coproducent VPRO
Uitvoering
Productiebedrijf
Start 16 maart 1983
Einde 3 mei 1992
Afleveringen
Seizoenen
Netwerk VPRO
Zender Nederland 2
Televizier-Ring
Tv-commercial 1
Tv-commercial 2
IMDb-profiel
[ MovieMeter-profiel]
Website
Portaal Portal.svg Televisie

Hier is... Adriaan van Dis was een interviewprogramma van de VPRO. Het werd tussen 1983 en 1992 acht keer per jaar op Nederland 2 uitgezonden. Het programma werd gepresenteerd door Adriaan van Dis.

Tussen 1987 en 1992 werd het programma onder andere namen uitgezonden; eerst onder de naam Van Dis in de Balie en daarna onder de naam Van Dis in de IJsbreker.

Het decor van het programma was ontworpen door Jaap de Groote. Hugo Gosse en Frans van Barschot waren verantwoordelijk voor het licht.

Totstandkoming

Arend Jan Heerma van Voss, de baas van omroep VPRO, vroeg in 1982 aan Van Dis om een interviewprogramma te maken. Dit werd uiteindelijk Hier is... Adriaan van Dis.

Het programma was eerst bedoeld als (simpel) amusement, maar werd door de invloed van Van Dis al gauw een serieuzer programma over kunst, literatuur en wetenschap. De gasten waren vaak beroemde kunstenaars, schrijvers en wetenschappers. Sommige mensen vonden het interviewprogramma te hooghartig, omdat er weinig werd gepraat over lectuur en de alledaagse of populaire cultuur. Van Dis was het hier niet mee eens; hij zei dat hij het programma niet voor de elite maakte, maar juist zo veel mogelijk mensen kennis wilde laten maken met zijn gasten en hun unieke werk. Van Dis hield het programma toch interessant door zijn stijl van interviewen waarbij hij in de gedachten van zijn gast probeerde mee te gaan. Niet alle gasten vonden die stijl even leuk: schrijver Willem Frederik Hermans vond dat Van Dis te veel vragen stelde en journalist Willem Oltmans vond dat Van Dis met diens vragen het interview te veel een bepaalde kant op stuurde.

Invloed en waardering

Ondanks de kritiek kreeg het programma de Zilveren Nipkowschijf, een prijs voor het beste televisieprogramma van het jaar. Als een boek werd behandeld in het programma, leidde dat ertoe dat veel mensen dat boek gingen kopen in de boekhandel.

Geïnterviewden

Hieronder volgt een lijst van de kunstenaars, schrijvers en wetenschappers die Van Dis heeft geïnterviewd.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Hier_is..._Adriaan_van_Dis&oldid=763329"