Joseph Heller

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Joseph Heller in 1986

Joseph Heller (New York, 1 mei 1923 – East Hampton, 12 december 1999) was een Amerikaans schrijver. Heller was vooral bekend vanwege zijn boek Catch-22 (1961), een van de bekendste boeken over de Tweede Wereldoorlog. Catch-22 gaat eigenlijk over de absurditeit van de oorlog, waardoor het boek ook een beetje vreemd overkomt. Zo is er een personage genaamd Major Major Major. Later krijgt dit personage promotie en heet vanaf dan Major Major Major Major. Het boek was tevens een aanklacht tegen het kapitalisme en oorlog. Het wordt daarom ook wel een anti-oorlogsroman genoemd.

Heller heeft zelf de Tweede Wereldoorlog meegemaakt op het Franse eiland Corsica. Na de oorlog gaf hij colleges aan verschillende universiteiten. Hij gaf op Yale les in het schrijven van fictie en toneel. Nadat Catch-22 uitkwam werd hij schrijver. Later schreef hij ook een boek over zijn herstel van het syndroom van Guillain-Barré.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Joseph_Heller&oldid=548577"