Willem Frederik Hermans

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Willem Frederik Hermans in 1986.

Willem Frederik Hermans (Amsterdam, 1 september 1921 – Utrecht, 27 april 1995) was een Nederlands schrijver van onder meer romans, verhalen, toneelstukken en essays. Willem Frederik Hermans was ook nog fotograaf en maakte collages. Zelf heeft hij fysische geografie gestudeerd.

Hermans is een van de bekendste Nederlandse schrijvers van na de Tweede Wereldoorlog en behoort daarom ook samen met Harry Mulisch en Gerard Reve tot De Grote Drie. Hermans schreef verschillende boeken die op de dag van vandaag nog zeer bekend zijn in de Nederlandse literatuur. Voorbeelden hiervan zijn Het behouden huis (1952), De donkere kamer van Damokles (1958), Nooit meer slapen (1966) en Onder professoren (1975).

Hermans schreef zijn bekendste werken voor 1970. In de jaren 70 werd Hermans minder gewaardeerd als schrijver. Hij werd toen ook bekritiseerd vanwege een bezoek aan Zuid-Afrika, waar toen nog de apartheid bestond. Pas in de jaren 80 werden zijn boeken weer populair. De schrijver woonde later in Parijs en Brussel.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Willem_Frederik_Hermans&oldid=764819"