Apartheid

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Een bord over apartheid

Een ander woord voor apartheid is rassenscheiding. Dan zeg je bijvoorbeeld dat zwarte mensen niet bij blanken mogen zitten. Apartheid bestond van 1948 tot 1990 in Zuid-Afrika en Namibië. Donkere mensen werden gediscrimineerd door blanken. Er stonden bordjes waarop stond: only whites (alleen blanken). Zij hadden minder rechten dan de blanke mensen. Ze mochten veel dingen niet, die blanken wel mochten. Hierdoor hadden zij een slecht leven.

Nelson Mandela was voor de zwarte bevolking opgekomen en kwam uiteindelijk in de gevangenis. Nadat de apartheid werd afgeschaft is hij tot president gekozen.

Thuislanden

De thuislanden waren gebieden waar de zwarten de baas mochten zijn. Het was maar 13% van heel de oppervlakte van Zuid-Afrika. De thuislanden waren vaak de verdorde (droge) en heuvelachtige gebieden. De regering van dat land gaven aan de blanken de beste gebieden. In de thuislanden waren er ook geen fabrieken dus was er geen werk daarom moesten de zwarten buiten het thuisland werken. Als ze in de gebieden van de blanken gingen werken, werden ze als vreemdeling beschouwd en werden ze slecht behandeld, ook al waren ze zelf in Zuid-Afrika geboren.

Zuid-Afrika van nu

Nu discrimineren de kleurlingen de zwarten meer dan de blanken. Een kleurling is lichter dan een zwarte maar donkerder dan een blanke. Een kleurling wordt daar dan ook niet graag door zwart aangesproken, ook al is dit in de Verenigde Staten vaak het geval.

Volgens https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/buitenland/artikel/5017171/mandela-vrijlating-zuid-afrika-gevangenis-robbeneiland-apartheid is er toch nog steeds apartheid in Zuid-Afrika. gekleurde mensen leven vaak in grote armoede. Terwijl de blanken hun zwembaden vullen komt er bij hen vaak geen water uit de kraan. Er is veel geweld in Zuid -afrika, maar het aantal moorden op blanken is niet echt groter, dan andere geweld. Het geweld kan dan ook niet racistisch genoemd worden. het lijkt het meest met armoede te maken te hebben

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Apartheid&oldid=625951"