Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!
Weather-clear.svg Een hele fijne zomervakantie toegewenst! Weather-clear.svg

Populaire cultuur

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De populaire cultuur of popcultuur is een verzameling van uiteenlopende voorstellingen, uitdrukkingsvormen, opvattingen, waarden en normen, bedoeld voor een groot publiek. Allerlei dansen, literatuur, muziek, kunsten, dingen uit de media die onder veel mensen populair zijn (en dus vaak dominant zijn in een samenleving), kunnen vallen onder populaire cultuur.

Het idee van het bestaan van een populaire cultuur komt uit de jaren 1960-1969. Door de toegenomen welvaart, betere arbeidsomstandigheden (denk aan de achturige werkdag en vrije dagen) en een beter loon (invoering van het minimumloon) veranderde er erg veel in de samenleving, omdat opeens veel meer mensen tijd en geld hadden om ook dingen in hun vrije tijd te doen. Daarvoor was dat voorbehouden aan de elite: de rijke, machtige bovenkant van de samenleving. De uitvinding van veel huishoudelijke apparaten zoals de koelkast en de stofzuiger leidde ertoe dat vrouwen (die in die tijd nog al het huishouden deden) meer tijd kregen. Naast de uitvinding van veel huishoudelijke apparaten werden er ook andere apparaten uitgevonden. Denk bijvoorbeeld aan de televisie, nieuwe en later digitale drukapparaten die veel sneller letters op het papier konden drukken, betere camera's en compact discs. Ook de marketing werd steeds beter.

Alle bovengenoemde dingen zorgden ervoor dat het verspreiden van media veel makkelijker werd. Hierdoor kon veel razendsnel verspreid worden, zodat de hele samenleving binnen enkele dagen of weken afwist van het bestaan van allerlei boeken, series en films. Opeens konden er nu rages ontstaan, waarbij (een groep in) de samenleving naar hetzelfde keek, hetzelfde las, naar hetzelfde luisterde of dezelfde kleding droeg. Ten slotte werd het ook makkelijker om kunst en literatuur uit het buitenland te verspreiden.

Zie ook

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Populaire_cultuur&oldid=723981"