Goedemorgen Nederland

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Goedemorgen Nederland is een televisieprogramma dat dagelijks in de ochtend wordt uitgezonden op NPO 1. Het wordt uitgezonden tussen het NOS Journaal door, waarbij de programma's elkaar na een kwartier steeds afwisselen. Goedemorgen Nederland richt zich op het nieuws van die dag of bijzondere gebeurtenissen (zoals feestdagen) van die dag. Het programma gaat in tegenstelling tot het NOS Journaal hier wat meer op in en maakt ook gebruik van reportages en één of twee gasten in de studio. Het programma wordt gemaakt de WNL en heeft een politiek-rechtse richting.

Het programma wordt sinds 2015 uitgezonden en is de opvolger van Vandaag de dag. In principe is het format hetzelfde, al worden de files niet meer gemeld en is de studio iets anders. Het programma wordt afwisselend gepresenteerd door Nikki Herr, Maaike Timmerman en Welmoed Sijtsma. Op vrijdag maakt het programma gebruik van twee presentatoren. Het programma wordt gedurende de dag twee keer achter elkaar herhaald. Bij de herhaling worden wel reportages en live-nieuws bijgewerkt. Eerder had de KRO tussen 2002 en 2010 al een programma met dezelfde naam. Het programma wordt gepresenteerd vanaf het Media Park in Hilversum in de studio van Omroep MAX.

Goedemorgen Nederland heeft het al meerdere malen aan de stok gehad met de politieke partij DENK. De WNL heeft kritiek op het standpunt van DENK rondom de persvrijheid. Dit leidde ertoe dat DENK het programma voor een halfjaar boycotte. In 2019 werd DENK-leider Tunahan Kuzu uitgenodigd om gastredacteur te worden voor het programma. In verband met de Provinciale Statenverkiezingen 2019 werden diverse leiders van politieke partijen uitgenodigd om te programma voor één keer samen te stellen en te presenteren. DENK zou op woensdag 6 maart aan de beurt zijn, maar de WNL trok het verzoek een dag van tevoren terug. Kuzu kwam als gast aan tafel in het programma en uitte kritiek op de gang van zake. Hij noemde de WNL een "baggeromroep" met "riooljournalistiek".


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Goedemorgen_Nederland&oldid=822537"