Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!
Flag of Ukraine.svg Zoek je informatie over Oekraïne? Neem dan een kijk op Portaal:Oekraïne! Flag of Ukraine.svg

Tunahan Kuzu

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Tunahan Kuzu
27. Tunahan Kuzu.jpg
Naam voluit
Geboren 5 juni 1985
Geboren te Istanboel
Overleden
Overleden te
Gehuwd met
Relatie met
Partij DENK, voorheen PvdA
Religie
Stroming
Functie
Aantreden
Aftreden
Voorganger
Opvolger
Functie(s)
Gemeenteraadslid Rotterdam (2008-2012)
Lid Tweede Kamer (2012-heden)
Fractievoorzitter DENK (2014-2020)
Portaal Portal.svg Politiek

Tunahan Kuzu (geboren te Istanboel op 5 juni 1981) is een Nederlands politicus. Kuzu is lid van de Tweede Kamer. Voorheen hoorde hij bij de PvdA, maar nu hoort hij bij de Groep Kuzu/Öztürk samen met zijn collega Selçuk Öztürk. Kuzu en Öztürk hebben samen de partij DENK opgericht, die heeft meegedaan aan de Tweede Kamerverkiezingen 2017.

Levensloop

Hoewel Kuzu in Istanboel werd geboren, groeide hij in Maassluis op. Hij ging naar het Stedelijk Gymnasium in Schiedam. Tussen 2001 en 2006 studeerde hij bestuurskunde aan de Erasmus Universiteit. In Rotterdam was hij tussen 2008 en 2012 lid van de gemeenteraad namens de PvdA. Hij hield zich vooral bezig met werk, inkomen en zorg. Op 20 september 2012 kwam Kuzu in de Tweede Kamer terecht. Kuzu staat in de kamer bekend als iemand die niet terugdeinst voor dingen die Turkse gemeenschap in Nederland aangaan. Een voorbeeld is het verhaal over het Turkse jongetje Yunus. Kuzu riep de Turkse Nederlanders op hun verantwoordelijkheid te nemen en zich als pleegouder te melden.

Op 13 november 2014 werden Kuzu en Öztürk samen uit de PvdA gezet. Ze waren niet bereid om te zeggen dat ze vertrouwen hadden in de vorm van integratie die premier Lodewijk Asscher in gedachte had. Een dag later richtte ze twee leden samen de partij DENK op en mochten in de Tweede Kamer blijven zitten, aangezien men in Nederland de leden kiest en niet de partijen. Kuzu werd de fractievoorzitter van deze partij. Toen de premier van Israël de Tweede Kamer bezocht wilde Kuzu en Öztürk hem niet de hand schudden. Ze waren het oneens met de manier waarmee Israël met de Palestijnen omgaat. Tevens werd Kuzu boos op RTL, aangezien hij in het programma Lekker Slim te zien was. De deelnemers konden kiezen uit de drie antwoorden, waaronder de leider van 9/11 en de aanstichter van de Turkse staatsgreep.

Tijdens de Tweede Kamerverkiezingen van 2017 behaalde DENK 3 zetels in de Tweede Kamer. Kuzu werd hierna opnieuw de fractievoorzitter van DENK. Tussen 23 april en 2 september 2018 trok hij zich tijdelijk terug als fractievoorzitter vanwege interne problemen in de partij. Op 21 maat 2020 werd bekend dat Kuzu een buitenechtelijke relatie had en grensoverschrijdend gedrag gepleegd zou hebben. Kuzu's collega Öztürk riep hem op om op te stappen, waarna Farid Azarkan fractievoorzitter werd. Kuzu noemde dit broedermoord en Azarkan riep Öztürk op om samen met het bestuur op te stappen. De drie legden het bij nadat een onafhankelijk onderzoek stelde dat Kuzu niet verkeerd gehandeld had. Öztürk stapte een maand later alsnog op als partijvoorzitter en stelde zich niet meer herkiesbaar. Kuzu bleef in de Tweede Kamer na de Tweede Kamerverkiezingen 2021.


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Tunahan_Kuzu&oldid=713329"