Euroborg

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Euroborg
Groningen - Voetbalstadion Euroborg in vogelvlucht.jpg
Informatie
Bijnaam De Groene Hel
De Groene Kathedraal
Plaats Groningen
Capaciteit 22.550
Bouwjaar 2004-2005
Geopend 13 januari 2006
Kosten 45,5 miljoen
Architect(en) Wiel Arets
Eigenaar Euroborg NV
Beheerder
Bespelers FC Groningen
Eerste wedstrijd FC Groningen -
sc Heerenveen (2-0)
Laatste wedstrijd
Gerenoveerd
Gesloten
Afgebroken
Veldafmetingen 105 × 68 meter
Oppervlakte
Vroegere namen Euroborg 2006–2016
NoordLease Stadion 2016–2018
Naam tribunes
Portaal Portaalicoon Sport

De Euroborg (tegenwoordig Hitachi Capital Mobility Stadion genoemd als sponsornaam) is een multifunctioneel complex in Groningen. Het is tevens ook het stadion waar voetbalclub FC Groningen zijn thuiswedstrijden speelt. Het stadion ligt in het zuidoosten van de stad Groningen en langs de N7 richting Hoogezand. Dichtbij het stadion ligt het Station Groningen Europapark.

Het stadion is de opvolger van het Oosterparkstadion. In 2006 werd de Euroborg geopend na een bouw van twee jaar. De eerste wedstrijd werd op 13 januari 2006 gespeeld, dit was de wedstrijd tussen FC Groningen en sc Heerenveen (2-0). Tevens had het stadion van 2016 tot 2018 de sponsornaam NoordLease Stadion.

Plan voor de bouw

Het Hitachi Capital Mobility Stadion in het openingsjaar (2006)

Halverwege de jaren 90 ontstonden er in Groningen ideeën om een nieuw stadion te bouwen voor FC Groningen. Het Oosterparkstadion voldeed niet meer aan de eisen en was flink verouderd. Het stadion opknappen was wel mogelijk, maar bleek niet aantrekkelijk te zijn omdat er op die locatie te weinig mogelijkheden waren voor toekomstige groei. Hierop werd besloten om een nieuw stadion te bouwen in een nieuwe woonwijk en kantorenpark op de plek van de voormalige Hunzecentrale. Voor het ontwerpen van het stadion werd de Limburgse architect Wiel Arets gevraagd.

Door de jaren heen werd het ontwerp van het stadion nog een paar keer aangepast, met name om financiële redenen. Zo ontwierp Arets eerst 'vingers' in het stadion die in de richting van de binnenstad van Groningen zouden 'wuiven'. Ook zou er in eerste instantie een hefdak op het stadion komen. Doordat er geldgebrek was in Groningen werd het stadion uiteindelijk vrij simpel gebouwd ten opzichte van eerdere ontwerpen. Ook werd er bij de Euroborg een bioscoop gebouwd, naar een ontwerp van architectenbureau ESTE architects, welke samenwerkte met Wiel Arets.

Naam

Het Hitachi Capital Mobility Stadion na een wedstrijd (2010)
Het Hitachi Capital Mobility Stadion in 2014

De naam Euroborg komt van een samenvoeging van de naam voor een Gronings versterkt huis of kasteel (een 'borg'), de naam van de bouwer ("Bouwborg", nu de Friso Bouwgroep) en de naam van de wijk die er omheen ligt; Europapark. Er werd een wedstrijd uitgeschreven voor de naam van het stadion, welke werd gewonnen door de projectleider van het hele bouwproject.

In 2016 kreeg het stadion de naam NoordLease Stadion, vernoemd naar de toenmalige hoofdsponsor NoordLease. Echter bleven mensen het stadion nog gewoon de Euroborg noemen. Toen het bedrijf NoordLease in 2017 werd overgenomen door Hitachi kreeg het stadion in 2018 de naam Hitachi Capital Mobility Stadion.

Vertraging bouw

In oktober 2004 werd bekend dat de in eerste instantie geplande opleverdatum niet gehaald zou worden, waardoor FC Groningen met ingang van het seizoen 2005/06 niet in het nieuwe stadion zou kunnen spelen. De club meldde hierop geschrokken dat het hun miljoenen euro's kon gaan kosten.

De vertraging van de bouw werd door meerdere oorzaken veroorzaakt. In oktober 2004 werd de fabriek die de betonelementen maakte stilgelegd omdat de software die gebruikt werd voor het aansturen van de boormachines niet deugde. Hierdoor klopten de maten van de betonelementen niet, waardoor zij niet goed pasten.

Op 13 januari 2006, een half jaar later dan volgens de planning, werd het stadion geopend met de eerste officiële wedstrijd in de Eredivisie tussen FC Groningen en sc Heerenveen (2-0 overwinning voor FC Groningen, zie ook Derby van het Noorden).

Opening en eerste wedstrijden

Het stadion werd op 13 januari 2006 officieel geopend door Arjen Robben, vooraf aan de wedstrijd tegen sc Heerenveen. De wedstrijd werd met 2-0 gewonnen door FC Groningen. Het eerste doelpunt in het stadion werd gescoord door de Noorse voetballer Erik Nevland. Zes dagen voor de wedstrijd, op zaterdag 7 januari 2006, werd er al een wedstrijd gespeeld tegen BV Veendam, bij wijze van spreken "om het stadion uit te proberen". Deze wedstrijd won FC Groningen met 5-0. Ook hier was Erik Nevland de eerste speler die scoorde in het nieuwe stadion en maakte hij ook gelijk een hattrick.

Het stadion

De hoofdingang (2014)

Beschrijving

Het stadion heeft een capaciteit van 22.550 toeschouwers voor de wedstrijden, waarvan 700 mensen vanuit de skyboxen naar een wedstrijd kunnen kijken. De tribunes zijn verdeeld in twee ringen die volledig om het veld heen liggen. In en om het complex van het stadion bevinden zich ook nog een bioscoop, een school, een casino, een supermarkt, een sportschool, horecagelegenheden en kantoorruimte.

Al vrij snel na de opening van het stadion kreeg het een bijnaam. Vanwege de kleur groen die veel in het stadion gebruikt wordt en de goede prestaties van FC Groningen in de thuiswedstrijden werd het stadion door de supporters de Groene Hel en de Groene Kathedraal genoemd.

Bij de oplevering van het stadion in 2006 had het oorspronkelijk een capaciteit van 19.814 toeschouwers. In februari 2007 werd door FC Groningen de wens uitgesproken om de capaciteit te vergroten, of misschien zelfs te verdubbelen. In de zomer van 2008 werden er 2600 extra plaatsen gerealiseerd, dit kostte 1 miljoen euro. Hierbij werden vier rijen toegevoegd onderaan de tribune. Hiermee kwam de capaciteit op bijna 22.550 toeschouwers.

Sinds het seizoen 2016/17 ligt er een hybride grasmat in het stadion. Hierbij zijn de kunststofvezels in de echte grasmat verweven.

Toekomst

Hybride grasmat in het Hitachi Capital Mobility Stadion (2016)

Met het oog op de toekomst bekijkt de club of het mogelijk is om een derde ring op het stadion aan te leggen. Volgens de architect van het stadion is dit technisch gezien mogelijk, maar of deze derde ring er ook echt gaat komen hangt af van verschillende redenen. Met het aanleggen van deze ring zou de capaciteit van het stadion op 35.000 toeschouwers komen. Dit zou echter te weinig zijn voor het stadion om bij het WK voetbal gebruikt te kunnen worden. Hierdoor had de gemeente Groningen zich na een voorlopige aanmelding niet opnieuw aangemeld bij de KNVB als mogelijke speelstad. Op dat moment was Nederland nog samen met België kandidaat voor het organiseren van het Wereldkampioenschap voetbal 2018, wat later aan Rusland werd toegewezen.

In opdracht van FC Groningen en het bestuur van de gemeente Groningen maakte architect Wiel Arets een uitbreidingsplan van het stadion. Hieruit bleek dat het stadion na een eventuele uitbreiding plaats kan bieden aan maximaal 33.000 toeschouwers.

Aan het begin van het seizoen 2010/11 sprak de club opnieuw uit dat het de voorkeur heeft voor het uitbreiden van het stadion. Door het plaatsen van een extra rij voor de tweede ring en het toevoegen van extra zitplaatsen tussen de pilaren op de hoeken van het stadion zou de capaciteit verhoogd worden naar 27.000 toeschouwers. Tot op heden is dit nog niet gebeurd.

Zonnepanelen op dak

Op 6 juni 2013 begon een initiatief van initiatiefnemers samen met de club om meer dan 1000 zonnepanelen op het dak van het stadion aan te leggen. Hiermee wilden de partijen zorgen voor een duurzame Euroborg. Op 8 augustus 2013 waren er ongeveer 200 zonnepanelen verkocht aan particulieren. Dit lage aantal was volgens de stichting te verklaren door het verkeerd inschatten van de zomerperiode. Een maand later, op 8 september 2013, waren er volgens FC Groningen al ongeveer 25% van de zonnepalen verkocht.

Op 14 januari 2014 werd het eerste van de op dat moment 531 verkochte zonnepanelen op het dak geplaatst. Op 21 augustus 2014 werd bekendgemaakt dat er nog eens 561 panelen op het dak zouden worden geplaatst, waardoor het totale aantal op 1091 zonnepanelen zou komen. Hiermee was het doel behaald.

Interlands

Jong Oranje

De Euroborg is meerdere keren door Jong Oranje gebruikt voor interlandwedstrijden. Tevens werd het EK voetbal onder 21 jaar 2007 in Nederland gehouden en werd de finale van dit toernooi in dit stadion gespeeld. Deze finale werd door Nederland (Jong Oranje) met 4-1 gewonnen van Jong Servië. Hiermee wist Nederland voor de tweede keer op rij Europees kampioen te worden.

Datum Wedstrijd Uitslag Bijzonderheden
6 februari 2007 Nederland Jong Oranje - Rusland Jong Rusland 3-0 Oefenwedstrijd
10 juni 2007 Portugal Jong Portugal - België Jong België 0-0 EK voetbal onder 21 2007
13 juni 2007 Nederland Jong Oranje - Portugal Jong Portugal 2-1 EK voetbal onder 21 2007
16 juni 2007 Portugal Jong Portugal - Israël Jong Israël 4-0 EK voetbal onder 21 2007
23 juni 2007 Nederland Jong Oranje - Servië Jong Servië 4-1 Finale EK voetbal onder 21 2007
11 augustus 2009 Nederland Jong Oranje - Engeland Jong Engeland 0-0 Oefenwedstrijd

Kleine tribunebrand

Op 13 april 2008 brak er voor de wedstrijd tussen FC Groningen en Ajax brand uit op de noordtribune (door de supporters de Z-side genoemd). Op deze tribune was een sfeeractie georganiseerd, welke bestond uit het gooien van toiletrollen. Een paar van deze rollen vatten vlam en als gevolg van de wind verplaatste het vuur richting de tribune waardoor er brand ontstond. In de paniek die hierop volgde raakten meerdere supporters gewond. Er moesten 28 mensen naar het ziekenhuis, met name door ademhalingsklachten van het inademen van de rook. De burgemeester van Groningen, Jacques Wallage, verklaarde hierna dat de politie onderzoek zal doen naar de oorzaak van de brand. Na het onderzoek werd een man aangehouden, welke later bekende een brandende toiletrol te hebben gegooid.

Tribunes

Oorspronkelijk hadden de tribunes in het stadion geen naam. De fanatieke supporters gaven de zijde waar zij staan de bijnaam Z-side of Noordcurve. In 2011 kregen de noord-, oost- en zuidtribunes alsnog een naam. Een naam werd door FC Groningen gekozen, de andere twee namen mochten de supporters kiezen.

Piet Fransen Tribune

Piet Fransen (1965)

Piet Fransen was jarenlang voetballer bij GVAV en FC Groningen. Ook na zijn voetbalcarrière was hij nog actief bij FC Groningen, onder andere als beheerder van het spelershome. Ook was hij als vrijwilliger actief bij veel verschillende, vooral kleine, klusjes. Nadat er op de plek van het oude Oosterparkstadion een straat naam hem vernoemd was, kreeg Fransen bij zijn afscheid bij FC Groningen van algemeen directeur Hans Nijland te horen dat de oosttribune van het stadion naar hem vernoemd zou worden.

Tonny van Leeuwen en Martin Koeman (1967)

Koeman Tribune

Voor de zuidtribune, waar het gezinsvak, sponsoren en de vrouwen van de spelers zitten, werd door de supporters de naam Koemantribune gekozen. Hiermee werd de tribune naar Martin, Ronald en Erwin Koeman vernoemd, alle drie oud spelers van GVAV en FC Groningen. Martin Koeman, de vader van Erwin en Ronald Koeman, was tot zijn overleden als vrijwilliger actief bij FC Groningen. Bij de onthulling van de naam van de tribune op 30 oktober 2011 waren alle drie de Koemannen aanwezig: Martin, die elke wedstrijd op de tribune zat, Erwin op uitnodiging van de club en Ronald als trainer van Feyenoord, de tegenstander van FC Groningen die dag.

Tonny van Leeuwen Tribune

De laatste tribune, de noordtribune (Noordcurve), werd vernoemd naar oud-doelman Tonny van Leeuwen. Hij had in het Oosterparkstadion ook al een tribune die naar hem was vernoemd. Van Leeuwen was keeper bij GVAV, de voorloper van FC Groningen. Hij kwam in 1971 bij een verkeersongeval bij Meppel om het leven, hij was op de weg terug van het voetbalgala waarop hij de prijs voor de minst gepasseerde doelman had gekregen. Op de Tonny van Leeuwen Tribune staan de fanatieke supporters van FC Groningen, die deze tribune zelf ook wel de Z-side noemen.

Externe links

Voorganger:
Stadion Oosterpark
Huidige stadion van FC Groningen
Euroborg</span
2006-heden</span
Opvolger:
Geen

Abe Lenstra Stadion (sc Heerenveen) · AFAS Stadion (AZ) · Cars Jeans Stadion (ADO Den Haag) · Stadion Feijenoord (Feyenoord) · Fortuna Sittard Stadion (Fortuna Sittard) · Stadion Galgenwaard (FC Utrecht) · GelreDome (Vitesse) · De Grolsch Veste (FC Twente) · Hitachi Capital Mobility Stadion (FC Groningen) · Johan Cruijff ArenA (Ajax) · Het Kasteel (Sparta Rotterdam) · Koning Willem II-stadion (Willem II) · MAC³PARK stadion (PEC Zwolle) · Mandemakers Stadion (RKC Waalwijk) · De Oude Meerdijk (FC Emmen) · Philips Stadion (PSV) · Erve Asito (Heracles Almelo) · Covebo Stadion - De Koel - (VVV-Venlo)

De Adelaarshorst (Go Ahead Eagles) · AFAS Trainingscomplex (Jong AZ) · Cambuurstadion (SC Cambuur) · Frans Heesenstadion (TOP Oss) · Stadion Galgenwaard (Jong FC Utrecht) · De Geusselt (MVV Maastricht) · De Goffert (N.E.C.) · De Herdgang (Jong PSV) · Jan Louwers Stadion (FC Eindhoven) · Kras Stadion (FC Volendam) · Parkstad Limburg Stadion (Roda JC Kerkrade) · Rabobank IJmond Stadion (Telstar) · Rat Verlegh Stadion (NAC Breda) · Riwal Hoogwerkers Stadion (FC Dordrecht) · SolarUnie Stadion (Helmond Sport) · De Toekomst (Jong Ajax) · Van Donge & De Roo Stadion (Excelsior) · De Vijverberg (De Graafschap) · De Vliert (FC Den Bosch) · Yanmar Stadion (Almere City FC)

Voormalige stadions

Alkmaarderhout (Alkmaar '54/FC Zaanstreek/AZ) · De Baandert (RKSV Sittardia/Fortuna Sittard) · De Berckt (SC Venlo'54/VVV) · Berg & Bos (AGOVV Apeldoorn) · De Bijenkorf (HVV Tubantia) · Birkhoven (SC Amersfoort/HVC) · De Blauwe Kei (VV Baronie) · Bornsestraat (Heracles Almelo) · De Boschpoort (MVV Maastricht) · De Braak (SC Helmondia) · Brasserskade (DHC Delft) · Cambuur (VV Leeuwarden) · Damlaan (Hermes DVS) · Deppenbroek (Enschedese Boys) · Het Diekman (SC Enschede/FC Twente) · Driehuizerkerkweg (VSV) · Elinkwijk (USV Elinkwijk/Utrecht) · Esserberg (Be Quick 1887) · Floreslaan (Fortuna Vlaardingen/FC Vlaardingen '74) · Galgenwaard (VV DOS/Velox) · Haarlemstadion (HFC Haarlem) · Harga (SVV/Hermes DVS) · Heekpark (Enschedese Boys) · Heemstede (RCH) · 't Heuveltje (VV Oldenzaal) · Hilversum (SC 't Gooi/FC Hilversum) · Hoornseveld (ZFC) · Houtrust (Den Haag/Holland Sport/Scheveningen Holland Sport) · Houtsdonk (HVV Helmond) · De Hurk (RKVV Brabantia) · Industriestraat (NOAD) · Irislaan (VC Vlissingen/VCV Zeeland) · Kaalheide (Rapid '54/Rapid JC/Roda JC Kerkrade) · Kikkerpolder I (UVS) · De Koeburg (SV Zeist) · Koningsweg (Velox) · De Kraal (VVV-Venlo) · De Krommedijk (SVV/Dordrecht'90) · De Langeleegte (SC Veendam) · Limburgia (SV Limburgia) · De Luiten (RBC) · Mauritsstadion (Fortuna '54) · De Meer (Ajax) · Minor (Roda Sport) · Monnikenhuize (Vitesse) · Mosveld (De Volewijckers) · NAC-stadion (NAC Breda) · Het Nederlandsch Sportpark (AFC/AFC Ajax/Blauw-Wit) · Nieuw-Monnikenhuize (Vitesse) · Noordersportpark (HFC EDO) · Noord (sc Heerenveen) · Olympia (RKC Waalwijk) · Olympisch Stadion (AFC Ajax/FC Amsterdam/Blauw-Wit/AFC DWS/BVC Amsterdam) · ONA (Vv ONA) · Oosterenkstadion (Zwolsche Boys/PEC Zwolle) · Oosterpark (Oosterparkers/FC Groningen) · Pinkstraat (KFC) · De Planeet (SC Drente/VV Zwartemeer) · Herstaco Stadion (RBC) · Reeweg (SC Emma) · Rigtersbleek (Vv Rigtersbleek) · Rozenoord (SV DOSKO) · De Rusheuvel (SV TOP) · Aan de spoorbrug (T.S.V. LONGA) · Sportlaan (EBOH) · Stadspark (Velocitas 1897) · Thomassen (VV Rheden) · Leenderweg (VV De Valk) · Veldwijk (Twentse Profs) · De Vliert (BVV) · De Vrolijkheid (PEC Zwolle/Zwolsche Boys) · Wageningse Berg (FC Wageningen) · Wassenaarseweg (UVS) · De Wolfsdonken (RKVV Wilhelmina) · Zanddijk (XerxesDZB) · Zeewijk (IJ.V.V. Stormvogels) · De Zoom (WVV Wageningen) · Zuiderpark (ADO Den Haag)

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Euroborg&oldid=687562"