SBV Vitesse

Uit Wikikids
⧼vector-jumptonavigation⧽ ⧼vector-jumptosearch⧽
SBV Vitesse
GelreDome 2.png
Over de club
Naam Stichting Betaald Voetbal "Vitesse"
Bijnaam Vitesse Arnhem
Vites
Hollywood aan de Rijn
Stamnummer '
Opgericht 14 mei 1892
Opgeheven
Stad
Stadion GelreDome
Arnhem, Nederland
Capaciteit 21.248
Complex Sportcentrum Papendal
Capaciteit complex
Aantal leden
Aantal velden
Voorzitter Duitsland Yevgeny Merkel
Clubeigenaar Rusland Valeriy Oyf
Algemeen directeur Nederland Pascal van Wijk
Manager
Technisch directeur Duitsland Johannes Spors
Trainer Duitsland Thomas Letsch
Assistent
Topscorer
Kapitein
Wedstrijden
Clubtopscorer
(Hoofd)sponsor(s) Burgers' Zoo & Nederlands Openluchtmuseum
Begroting € 26 miljoen
Competitie Eredivisie
Eindklassering
Prijzen KNVB Beker.svg KNVB Beker: 1×
Bijzonderheden
Website www.vitesse.nl
Tenue
Thuiskleuren
Uitkleuren
Airborne-tenue
Geldig voor 2019/20
Portaal Portaalicoon Sport

SBV Vitesse, ook wel Vitesse Arnhem of kortweg Vitesse genoemd, is een voetbalvereniging uit Arnhem, die is opgericht op 14 mei 1892. Vitesse is niet de eerste club in Arnhem die voetbal speelde. De club werd in augustus 2010 overgenomen door de Georgische ondernemer Merab Jordania. De trainer is Peter Bosz. Vitesse speelt de thuiswedstrijden in het Gelredome.

Geschiedenis

Vitesse voetbalde in Klarendal aan de Velperweg in Arnhem. Later toen cricket een populaire sport werd besloot een groep leden cricket te gaan spelen. Het groepje jongens dat ondertussen weer voetbalde werd in het seizoen 1894/1895 kampioen en bestond uit de volgende personen:

 • H. Deelken
 • F. Donker
 • F. Dezentjé
 • R. d'Arnaud
 • G. Hesselink
 • W. Hesselink
 • E. Dezentjé
 • C. Dezentjé
 • K. Hagendoorn
 • B. Dezentjé
 • E. Dezentjé
 • J. van Zande

De clubkleuren

In het seizoen 1894/1895 speelde Vitesse in het blauw en in het wit. Dit waren namelijk de kleuren van de gemeente Arnhem. Als een Vitessespeler niet in dit shirt verscheen kreeg hij een boete van 50 cent! Maar omdat het bestuur Vitesse de beste club van Gelderland vond, werden de clubkleuren veranderd naar geel en zwart. Dit waren de kleuren van de provincie Gelderland. Op 25 november 1900 speelde Vitesse voor het eerst in het nieuwe clubshirt. Ze speelden toen tegen Go Ahead.

Europees Voetbal

In het jaar 1990 speelde Vitesse voor het eerst Europees voetbal tegen het Ierse Derry City. Het werd 1-0 en 0-0 en Vitesse ging dus door. In de jaren daarop speelde Vitesse nog vaak Europese wedstrijden met als hoogtepunt de uitwedstrijd tegen het Duitse Werden Bremen in het seizoen 2002/2003. Vitesse speelde met 3-3 gelijk waardoor ze doorgingen naar de kwartfinales. Hierin troffen ze Liverpool FC uit Engeland. Zowel uit als thuis verloor Vitesse met 1-0.

In 2012 haald Vitesse weer Europees Voetbal. In de voorbereiding op het seizoen 2012-2013 speelt de club onder trainer Fred Rutten tegen Lokomotiv Plovdiv uit Bulgarije (4-4 & 3-1)en tegen Anzji Machatsjkala uit Rusland (0-2 & 0-2). De coach van Anzji was de Nederlander Guus Hiddink.

Overname

Op 16 augustus 2010 maakte Vitesse bekend dat de club zou worden overgenomen door de Georgische Merab Zjordania. Het is niet duidelijk hoeveel geld hij betaalde voor de Arnhemse Club. De vorige eigenaar Maasbert Schouten zei toen dat Vitesse in 2013 kampioen van Nederland zou zijn. Dit werd later uitgesteld tot 2014. Het eerste jaar onder de nieuwe eigenaar verliep moeizaam. Trainer Theo Bos werd ontslagen en voor hem kwam de Spanjaard Albert Ferrer. Ferrer maakte er een potje van en ook hij werd ontslagen. Toen kwam John van den Brom, onder hem haalde Vitesse voor het eerst sinds 10 jaar weer Europees Voetbal. Ondanks deze prestatie werd ook híj ontslagen. Na Van den Brom kwam Fred Rutten. Met Fred Rutten als coach had de club de beste seizoensstart in de geschiedenis van de Vitesse.

Prestaties en resultaten

Teamprestaties

Individuele prestaties


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=SBV_Vitesse&oldid=700003"