Nederlands Openluchtmuseum

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Nederlands Openluchtmuseum
Entree Nederlands Openluchtmuseum.jpg
De ingang van het museum
Locatie Arnhem Vlag van Nederland Nederland
Openingsdatum 1912
Architect
Oorspronkelijke naam
Jaar gesloten
Openingstijden hele jaar
Oppervlakte 44 hectare
Type openluchtmuseum
Thema Nederland van vroeger
Eigenaar
Directeur Teus Eenkhoorn
Medewerkers 230 (2008)
Monumentstatus verschillende gebouwen
Monumentnummer
Bezoekers 535.000 (2017
Openbaar vervoer
Lid van Museumvereniging, vereniging voor botanische tuinen

Website
Openluchtmuseum
Portaal Portaalicoon Kunst & Cultuur

Het Nederlands Openluchtmuseum is een openluchtmuseum in Arnhem. Het is het best bezochte museum in Nederland buiten Amsterdam. Het museum geeft je een beeld van Nederland vroeger. Het museum is opgedeeld in de gebieden: Erven, Dorp, Landgoed, Lind, Tuinen en platteland. Er is ook een binnenmuseum, de Canon van Nederland. Sinds 2018 zijn er poortjes in plaats van fysieke kassa's.

Geschiedenis

Het museum is bedacht door de historicus Frederic Aldoph Hoever. Hij had een plan in 1912 voor een openluchtmuseum in Nederland, nadat hij veel openluchtmusea in Scandinavië had bezocht. Doordat de steden groter werden dreigden oude tradities en ambachten verloren te gaan. Door gebouwen uit het hele land te verplaatsen naar het museum konden mensen zelf ervaren hoe mensen leefden en werkten. De Vereniging Volkenkunde Openluchtmuseum werd nog de zelfde maand opgericht. De standaardmolen uit Huizen (Noord-Holland) was één van de eerste gebouwen die naar het museum zijn overgebracht. Het museum heeft in de Tweede Wereldoorlog ook onderdak geboden aan onderduikers.

Canon van Nederland

Sinds 2018 heeft het museum ook de Canon van Nederland, een interactieve presentatie over de geschiedenis van Nederland. Vroeger was in het gebouw het HollandRama, een theater, maar dat is omgebouwd. Er zijn 10 tijdvensters in de Canon van Nederland: Jagers en Boeren, Grieken en Romeinen, monniken en ridders, en nog heel veel.

Gebieden

  • Dorp
  • Landgoed
  • Erven
  • Lint
  • Tuinen
  • Platteland
  • Bosrand (nieuw gebied)

De gebieden worden als het ware met elkaar verbonden door een oude elektrische tram, waarvoor ook een oude tramloods op het park is gekomen.

Trammen

De trammen kommen uit een setje met zo'n 200 oude Rotterdamse Trammen die nu voor zo'n €200000 worden verkocht.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Nederlands_Openluchtmuseum&oldid=819798"