Bonairiaanse Volksbeweging

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Bonairiaanse Volksbeweging
Movementu di Pueblo Boneriano

Movementu di Pueblo Boneriano logo.svg

Oprichting 15 december 2013
Opheffing
Actief in Bonaire
Richting Centrum tot centrumlinks
Stroming Christensocialisme
Sociaalliberalisme
Presidentskandidaat
President
Vicepresidentskandidaat
Vicepresident
Oprichter(s) Elvis Tjin Asjoe
Hennyson Thielman
Partijleider Elvis Tjin Asjoe
Partijvoorzitter
Secretaris-generaal
Fractievoorzitters
- Eilandsraad van Bonaire Elvis Tjin Asjoe
- Kiescollege voor de Eerste Kamer
- Europees Parlement
- Provinciale Staten
- Gemeenteraden
- Burgemeesters
- Commissarissen van de Koning
Zetels
- Eilandsraad van Bonaire
3 van de 9
- Kiescollege voor de Eerste Kamer
4 van de 9
- Europees Parlement
van de 29
- Provinciale Staten
van de 570
- Gemeenteraden
van de 7.640
- Burgemeesters
van de 324
- Commissarissen van de Koning
van de 12
Wetenschappelijk bureau
Jongerenorganisatie
Studentenorganisatie
Vrouwenbeweging
Lhbt-vleugel
Zusterpartij(en)
Europese fractie
Internationale organisatie
Voorgaande partij(en)
Opvolgende partij(en)
Fusie van
Afsplitsing van
Voortzetting van
Portaal Portal.svg Politiek

De Boneriaanse Volksbeweging (Papiaments: Movementu di Pueblo Boneriano), afgekort MPB, is een christensocialistische politieke partij in Bonaire (Caribisch Nederland). De partij wordt geleid door Elvis Tjin Asjoe en is op dit moment de grootste partij van Bonaire. Samen met de kleinere Vaderlandslievende Unie van Bonaire vormt zij een coalitie.

Het symbool van een partij is een blauwe zespuntige ster, waarbij op de twee punten rechtsboven een rode kompasring ligt.

Geschiedenis

De partij werd op 15 december 2013 opgericht door Elvis Tjin Asjoe en Hennyson Thielman. De partij deed voor het eerst in 2015 mee aan de eilandsraadverkiezingen, waarbij ze met een nipte hoeveelheid de grootste partij in Bonaire werden. De partij wist echter geen coalitie te vormen, waardoor de sociaaldemocratische Democratische Partij van Bonaire samen met de christendemocratische Vaderlandslievende Unie van Bonaire in een coalitie ging zitten. Na de val van deze coalitie ging de Volksbeweging wel in de regering: samen met de Patriottische Unie van Bonaire vormde zij een coalitie, waarbij partijleider Tjin Asjoe een gedeputeerde werd. Na het uiteenvallen van een deel van de Patriottische Unie regeerde de MPB verder met onafhankelijke gedeputeerden.

Bij de verkiezingen van 2019 werd de partij ruimschoots te grootste met 40% van de stemmen en vier zetels. De MPB vormde wederom een coalitie met de Patriottische Unie. Partijleider Tjin Asjoe ging maakte samen met Nina den Heyer deel uit van het bestuurscollege. Na het vervangen van Daisy Coffie als fractievoorzitter door Renata Domacassé, besloot Coffie af te splitsen en de fractie-Coffie te vormen. Later besloot Elvis Tjin Asjoe zich terug te trekken als gedeputeerde om de rol van fractievoorzitter op zich te nemen. Hij werd opgevolgd door Hennyson Thielman. Fractievoorzitter Rennata Dommacassé keerde niet terug als eilandsraadlid. Na de bestuurswissels werd Joselito Statia vervangen door Edwin Domacassé. Edison Ellis bleef zitten als raadslid.

Politiek

De Bonariaanse Volksbeweging ziet zichzelf als een christensocialistische partij. Daarnaast omschrijft de partij zichzelf als liberaal op het gebied van ontwikkeling. Dit betekent concreet dat de partij voorstander is van het bevorderen van ondernemerschap, maar wel vindt dat de overheid de taak heeft om te zorgen voor goede arbeidsomstandigheden.

Namens de partij zitten fracievoorzitter Elvis Tjin Asjoe, Edwin Domacassé en Edison Ellis in de eilandsraad. In het bestuurscollege wordt de partij vertegenwoordigd door Hennyson Thielman en Nina den Heyer.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Bonairiaanse_Volksbeweging&oldid=677389"