Valletta

Uit Wikikids
Versie door Wouter15 (overleg | bijdragen) op 11 feb 2021 om 20:07 (Categorie:Maltese plaats verwijderd; Categorie:Plaats in Malta toegevoegd met HotCat)
(wijz) ← Oudere versie | toon huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Valletta

Valletta (In het Maltees 'Il-Belt', de stad) is de hoofdstad van Malta. De stad is sinds 1980 Werelderfgoed. Valletta zelf heeft 7000 inwoners. De agglomeratie, waar ook de grootste stad van het land ligt, Sliema, en het toeristische San Ġiljan heeft zo'n 300.000 inwoners.

Valletta is gebouwd in de 16e eeuw. Paus Pius IV gaf aan een ingenieur de opdracht om de stad te ontwerpen. De stad is dus zomaar, uit het niets ontstaan. Dat soort steden noem je geplande steden. Het Nederlandse Zoetermeer is ook zo'n stad, alleen is Valletta een stuk ouder. In 1571 werd het tot hoofdstad van Malta gemaakt.

In de Tweede Wereldoorlog is Valletta, net als de rest van Malta, zwaar gebombardeerd.

In 1992 is in Valletta het Verdrag van Valletta getekend, waarin afspraken staan over Archeologisch Erfgoed in Europa.

In Valletta zijn veel verschillende bezienswaardigheden, bijvoorbeeld de Upper Barracca Gardens. Deze tuinen zijn wel 60 meter hoog en bieden een goed uitzicht op de Grand Harbour.(Grote Haven). Om makkelijk vanaf waterniveau naar de Upper Barracca Gardens te gaan is er sinds december 2012 een lift aanwezig. De lift brengt de mensen dan 58 meter omhoog. Een retourtje met de lift kost per persoon €1,00, maar mensen die gebruik maken van de Ferry (die in de buurt van de lift vertrekt) hoeven geen kaartje te kopen en mogen gratis mee. Op precies dezelfde plek was van 1905 tot 1973 een andere lift in gebruik, maar deze werd halverwege de jaren 80 gesloopt.

Dan heb je ook nog het bekende Sint-Janscokathedraal. Dit is een grote kerk met veel schilderijen. Bijna alles wat je ziet is van goud gemaakt! Het bekendste schilderij is "De onthoofding van Johannes de Doper". Dit schilderij is gemaakt door Caravaggio. In het plasje bloed op het schilderij staat zijn handtekening. In het hoogseizoen komen er ongeveer 4.000 bezoekers per dag. De bouw vond plaats tussen 1573 en 1578. In de vloer liggen ook veel versierde grafstenen,wel 375!

Galerij


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Valletta&oldid=648238"