Molotov-Ribbentroppact

Uit Wikikids
Versie door S.Perquin (overleg | bijdragen) op 19 aug 2023 om 19:56
(wijz) ← Oudere versie | toon huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
⧼vector-jumptonavigation⧽ ⧼vector-jumptosearch⧽
Vjatsjeslav Molotov

Het Molotov-Ribbentroppact was het niet-aanvalsverdrag tussen de Sovjet-Unie en nazi-Duitsland. Het is vernoemd naar de Russische minister van buitenlandse zaken Vjatsjeslav Molotov en zijn Duitse collega Joachim von Ribbentrop.

Joachim von Ribbentrop

Hitler wilde graag meer gebieden veroveren in Europa. Echter wist hij goed dat Duitsland een twee-frontenoorlog moest vermijden, dit was namelijk hoe Duitsland de Eerste Wereldoorlog verloor. Om dus een twee-frontenoorlog te voorkomen sloot Hitler een pact met Stalin, dat inhield dat ze elkaar niet zouden aanvallen. Ze zouden samen Polen aanvallen, en de Sovjet-Unie mocht het oosten van Polen bezetten. Duitsland zou het westen bezetten.

Ondanks het niet-aanvalsverdrag viel Hitler toch op 22 juni 1941 de Sovjet-Unie binnen (operatie Barbarossa). De Russen zagen deze aanval als een dolk in de rug en waren woedend; ze vochtten hard terug, met succes. In mei 1945 gaf Duitsland zich over aan de Russen.


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Molotov-Ribbentroppact&oldid=805705"