Migratie

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Crystal Clear app kedit.png
Verbeteren
Dit artikel moet nog een beetje verbeterd worden. Wil jij WikiKids helpen? Het zou fijn zijn als je het verbetert.

Migratie betekent dat iemand of een groepen mens van de ene plek naar een andere plek verhuizen. Het woord migratie wordt meestal gebruikt voor het verplaatsen van het ene land naar een ander land. Toch worden verhuizingen binnen een land soms ook als migratie gezien. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) ziet verhuizingen binnen Nederland ook als migratie (binnenlandse migratie).

Begrippen

Binnenlandse en buitenlandse migratie

Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) kan er zowel "binnenlandse" als "buitenlandse migratie" plaatsvinden:

  • Binnenlandse migratie betekent migratie van ene naar de andere plek binnen hetzelfde land. Dus als iemand van Maastricht naar Amsterdam verhuisd, wordt dit binnenlandse migratie genoemd.
  • Buitenlandse migratie betekent migratie van het ene naar het andere land. Dus als iemand van Nederland naar Griekenland verhuisd, wordt dit buitenlandse migratie genoemd.

In het dagelijks leven wordt met "migratie" vaak alleen "buitenlandse migratie" genoemd. "Binnenlandse migratie" wordt meestal gewoon gezien als een verhuizing.

Immigratie en emigratie

Er zijn twee soorten migratie:

  • Emigratie: Dit betekent dat een persoon uit jouw eigen land naar het buitenland verhuisd. Een voorbeeld is een buurman die naar Polen verhuisd. Deze buurman wordt dan een emigrant genoemd.
  • Immigratie: Dit betekent dat een persoon uit het buitenland naar jouw eigen land verhuisd. Een voorbeeld is iemand uit Polen die naar jouw eigen land (Nederland of België) verhuisd. Deze persoon wordt dan een immigrant genoemd.

Er bestaat ook de term remigratie. Dit wordt gebruikt voor iemand die naar het buitenland verhuisd, maar na een tijdje weer terugverhuisd naar zijn eigen land.

Redenen

Er zijn verschillende redenen waarom mensen migreren:

  • Oorlog en geweld: Migratie kan het gevolg zijn van een oorlog of ander geweld in een bepaald land. Een voorbeeld is de Russische invasie van Oekraïne. Toen migreerden veel Oekraïners naar andere Europese landen, waaronder Polen, Duitsland en ook Nederland en België. Zo vluchtten voor het oorlogsgeweld.
  • Onderdrukking: Een andere reden kan onderdrukking zijn. In sommige landen worden bepaalde groepen onderdrukt vanwege hun afkomst, religie, geaardheid of politieke ideologie. Zij kunnen in deze landen vervolgd worden en soms zelfs met de dood bedreigd worden. Een voorbeeld hiervan is Nazi-Duitsland. Toen de nazi's in 1933 in Duitsland aan de macht kwamen, moesten veel Joodse inwoners naar andere landen vluchten.
  • Honger: In sommige landen zijn er hongersnoden en voedseltekorten, bijvoorbeeld door een slechte oogst of overstromingen. Een grote hongersnood kan leidden tot een migratiegolf. In de hoorn van Afrika zijn er bijvoorbeeld grote hongersnoden, waardoor inwoners naar andere landen migreren.
  • Economische redenen: Sommige landen hebben een hoge werkloosheid, hoge inflatie of een slechte economie. De inwoners kunnen dan migreren naar andere landen, waar meer werk is of de lonen hoger zijn. In Nederland en België werken bijvoorbeeld veel Oost-Europeanen, aangezien dit beter betaald dan in hun eigen land.
  • Familie: Een andere reden kan familie zijn. In de late 20e eeuw verhuisden veel Turkse en Marokkaanse gezinnen naar Nederland en België. De vaders werkten als gastarbeider in dit land. Na enkele jaren besloten zij hun gezin over te laten komen. Hierdoor was het gezin niet meer gescheiden.
  • Migranten kunnen ook migreren, aangezien ze graag in dat land willen wonen. Veel gepensioneerde ouderen verhuizen bijvoorbeeld naar Spanje, aangezien het weer beter is. Ook kunnen studenten een studie, opleiding of stage in het buitenland volgen.

Migratie naar Nederland

Op 1 november 2020 had 24,6 procent van de Nederlandse bevolking een migratie achtergrond. Dit zijn 4.293.140 personen. Hieronder vallen zowel eerste generatie immigranten als tweede generatie immigranten. De landen waar deze immigranten vandaan komen verschillen erg van elkaar.

De immigranten in Nederland kun je verdelen onder een groep met een westerse migratieachtergrond, en een niet-westerse migratieachtergrond. Of een land wordt gezien als westers, of niet-westers hangt af van de politiek, cultuur of uiterlijk. Wanneer een of meerdere van deze kenmerken verschillen met die van een westers land, bijvoorbeeld Nederland, wordt het gezien als een niet westers land.

Zijn er problemen met migratie?

Er kunnen problemen komen omdat veel mensen in één wijk gaan wonen. Dan leren ze minder van de mensen van dat land kennen. Ze 'integreren' niet goed (dat wil zeggen dat je de taal van het land leert en de gewoontes en cultuur van die mensen ook kent) Als iemand van een ander land ruzie maakt of iets steelt valt dat ook meer op dan dat het een inwoner van dat land is.

Migranten die in één wijk wonen spreken vaak nog hun taal van het land waar ze geboren zijn. Bijvoorbeeld Turken die thuis nog Turks spreken. De kinderen hebben het dan moeilijker om Nederlands te leren.

Omgekeerd kennen de mensen die er al wonen de taal, cultuur, gebruiken enz. van de nieuwkomers niet. Dat maakt voor hen contact met deze mensen een stuk moeilijker. Ook kennen mensen, vooral in steden, soms hun eigen buren nog niet eens.

Zijn daar dan oplossingen voor?

Je kan niet tegen migranten zeggen dat ze niet samen mogen wonen. Ze kunnen wel vragen of ze de taal van het land willen leren. In veel steden proberen de burgemeester en de partijen oplossingen te zoeken. Ze organiseren dagen dat oude inwoners en migranten samen kunnen zitten en elkaar leren kennen.

Als een baas op het werk een migrant niet wil aannemen omdat hij van Turkije of Marokko komt, kan de migrant daarvoor naar de rechtbank gaan.

Conflicten door migratie.

Door migratie kunnen soms conflicten ontstaan in de maatschappij. Dit kan bijvoorbeeld komen door verschillen in uiterlijk, normen en waarden, gewoonten en gebruiken.

Voorbeeld: religieuze gebruiken

In landen met een Christelijke traditie zijn de mensen gewend aan kerken en kerkklokken. In die met een Islamitische traditie zijn dat moskeeën en de oproep tot gebed. En zo is dat bij andere godsdiensten weer anders. Maar iedereen mag hier zijn eigen geloof belijden. Toch willen soms de oorspronkelijke bewoners van een wijk daar liever geen moskee.

Voorbeeld: zwartepietendiscussie

Een belangrijk voorbeeld van een huidig conflict dat zich in Nederland afspeelt is de zwartepietendiscussie. Het is een discussie die voornamelijk voorafgaand aan het sinterklaasfeest veel aandacht krijgt in het nieuws en in de krant.

De discussie wordt gevoerd tussen mensen die vinden dat Zwarte Piet een racistisch figuur is, en mensen die vinden dat Zwarte Piet een onschuldig en kindvriendelijk figuur is dat voortkomt uit tradities.

Na de onafhankelijkheidsverklaring van Suriname in 1975 immigreerden veel Surinamers naar Nederland. Enkele jaren hierna in 1981 begonnen personen vanuit de ‘Solidariteit Beweging Suriname’ een actie waarin zij het sinterklaasfeest zonder Zwarte Piet zouden willen vieren.

Tot 2013 hebben de acties van de verschillende actiegroepen weinig effect gehad op het feest. In 2013 werd de discussie opnieuw gestart. Vrijwilligers vroegen vanuit de Verenigde Naties om opheldering over het sinterklaasfeest en het stereotiepe beeld van Zwarte Piet.

Sinds 2017 bestaat de discussie vooral uit een debat. In dit debat worden de standpunten van de tegenstaande groepen tegen elkaar afgewogen. Er wordt gediscussieerd over in hoeverre Zwarte Piet een Nederlandse traditie is, en hoe zwaar dit opweegt tegenover de groep die zich gekwetst en beledigd voelt door de vergelijking van Zwarte Piet met de donkere bevolking.

Tegenwoordig staat de Nederlandse maatschappij  steeds meer open voor andere kleuren voor de piet. Uit opiniepeilingen tussen 2013 en 2020 blijkt dat het aantal voorstanders van het behoud van het traditionele uiterlijk van Piet steeds minder wordt.

Bronnen

  • Blommaert, J. v. (2008). Taal, onderwijs, en de samenleving:. Berchem: EPO.
  • Jop Euwijk, F. R. (2020). Geschiedenis van de Zwarte Piet-kritiek. Historiek.
  • Onbekend (jaar onbekend). §11.2 Migratie. Seneca.
  • Kom, A. d. (2020). Wij slaven van Suriname. Atlas Contact.
  • Sukan, S. (2015). Vrolijke kindervriend of zwarte slaaf: communiceren over Zwarte Piet.
  • Yerden, I. (sd). Zorgen over zorg: traditie, verwantschapsrelaties, migratie en verzorging van Turkse ouderen in Nederland.
Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Migratie&oldid=838959"