Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!

Zwarte Piet

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Zwarte Piet

Zwarte Piet is het hulpje van Sinterklaas. Volgens de Nederlandse traditie is Zwarte Piet zo zwart geworden toen hij door de schoorsteen kwam om geschenken voor de kinderen achter te laten. Zwarte pieten helpen Sinterklaas met bijvoorbeeld het vasthouden van zijn staf of zijn boek en het gooien van cadeautjes in de schoorsteen. Zwarte pieten hebben middeleeuwse kleding aan met streepjes in verschillende vrolijke kleuren. Zwarte pieten klimmen via het raam of de schoorsteen naar binnen leveren je cadeautje af. Ze moeten wel heel goed kunnen klimmen om bij het raam of de schoorsteen te kunnen komen.

Soorten Pieten

Er was eerst altijd maar één Zwarte Piet als hulp van Sinterklaas. Na de Tweede Wereldoorlog werden dat er meer sindsdien zie je elk jaar weer hele groepen Zwarte Pieten. Je hebt verschillende Zwarte Pieten, elk met hun eigen functie en taken: Er is een serie over de Zwarte Pieten, de Club van Sinterklaas (op Fox Kids en toen op Jetix). In het Sinterklaasjournaal op NPO 3 met Dieuwertje Blok spelen ze een belangrijke rol. Bij de intocht van Sinterklaas gooien de Zwarte Pieten met snoepgoed naar de Kinderen. Ze varen mee met de boot van Sinterklaas: ze laden de boot in en uit, verpakken de cadeautjes, bakken pepernoten en bezorgen de cadeautjes thuis bij de kinderen. Dat zijn er miljoenen: er zijn dus honderden Zwarte Pieten. vooral In Amsterdam maar ook in andere steden zijn er ook regenboogpieten, maar die helpen Sinterklaas niet. Het is alleen voor de leukheid.

Na 5 december verlaten ze Nederland weer. De rest van het jaar wonen z op het grote kasteel van Sinterklaas in Spanje. Ook op Nickelodeon hebben ze een serie over de Pieten en Sinterklaas, Slot Marsepeinstein".

Kenmerken van een Zwarte Piet.

Hij klimt door de schoorsteen van huizen wanneer mensen slapen, Daarom zijn ze zo zwart of bruin. Je moet weten dat Zwarte Pieten kindervrienden zijn. Ze kunnen ook nog precies strooien met pepernoten of met ander snoepgoed. Een andere taak van de pieten is bijvoorbeeld de staf of het grote boek van Sinterklaas vasthouden. Zoals iedereen weet gaan ze op 5 december langs de huizen en bonzen op de deuren en laten zakken met pakjes achter. En op 6 december gaat de Sint met de Pieten weer weg.

Geschiedenis van Zwarte Piet

In het oorspronkelijke verhaal van Sint Nicolaas is er geen zwarte Piet of een helper. Nicolaas was gewoon een bisschop. Pas later zijn er een engeltje en een duiveltje bij gekomen. In Tsjechië loopt Sint Nicolaas nog steeds rond met een engeltje en een duiveltje. In Nederland is alleen nog het duiveltje over, maar dit heeft zich ontwikkeld tot zwarte Piet. In de middeleeuwen werd Sinterklaas vaak afgebeeld met een zwarte duivel (die noemen we nu de Pieten).

Er zijn veel verhalen bedacht of verzonnen over Sinterklaas en het ontstaan van zijn Pieten. Één daarvan is dat Sinterklaas op de markt een slavenjongen vrijkoopt, Die jongen heette Petrus die was hem toen zo dankbaar dat hij altijd bij Sinterklaas bleef en zijn hulpje werd. Later is die naam uitgegroeid tot Piet.

Sinterklaas kwam vroeger overal alleen, daarna kwam hij met een knecht, Piet. Als je stout was, werd je mee in de zak van Sinterklaas naar Spanje genomen moest je werken voor Sinterklaas. Voor Sinterklaas gooit piet pakjes in de schoorsteen van huizen. Op 5 december staat er een grote zak met pakjes voor de deur. Het past goed bij het feest dat Sinterklaas met de boot aankomt. Tot ver in de 20e eeuw was Piet niet zo'n goede helper omdat hij te veel kletsteen ook een beetje onhandig was. Mensen bedachten dat als een Piet leuk was meerdere Pieten nog leuker zouden zijn en beter zouden werken.

Kinderen waren vroeger bang voor Zwarte Piet omdat er werd verteld dat hij de stoute kinderen mee terug nam naar Spanje in de zak. Tegenwoordig is dit uit het Sinterklaasverhaal verdwenen en Zwarte Piet is nu niet eng meer.

De eerste keer dat een soort Zwarte Piet in een boek verscheen, was in het boek Sint Nicolaas en zijn Knecht uit 1850, geschreven door Jan Schenkman. Daarin heeft Sinterklaas voor het eerst een zwarte knecht. De knecht heeft dan nog geen naam.

Zwarte Pieten-kleding

De kleding van Zwarte Pieten.

De kleding van Zwarte Piet is een pakje uit de 16/17eeuw die hulpjes van de koning ook aan hadden, daarom draagt de hulp van Sinterklaas ook zo’n pakje. De kleding van Zwarte Pieten is:

  • Muts met veer
  • Jas
  • Handschoenen
  • Schoenen
  • Broekje
  • Manchetten of mouwtjes
  • Maillot
  • rode lippenstift
  • gouden oorbellen

Weg en discriminatie

Er zijn tegenwoordig steeds meer mensen die vinden dat Zwarte Piet weg moet en verboden moet worden, omdat het te discriminerend is tegenover mensen die echt een zwarte huidskleur hebben. Daarom zie je tegenwoordig bij de intocht van Sinterklaas, op het Sinterklaasjournaal enz. steeds vaker Pieten met allerlei kleuren. Maar of Zwarte Piet ooit helemaal gaat verdwijnen is maar de vraag. Er zijn namelijk ook heel veel Nederlanders en ook Belgen die vinden dat de zwarte kleur van Piet gewoon bij de traditie hoort. Het grote voordeel van de zwarte kleur is dat kinderen de geschminkte familieleden niet meer herkennen.

Verschillende meningen over Zwarte Piet

Veel mensen hebben verschillende gedachten over hoe zwarte pieten ontstaan zijn. Vele denken dat het een duistere geest was die door de heilige werd gedwongen goede daden te doen. Een andere gedachte is dat een Iers of schots zwarte man was. Weer een andere gedachte is dat op een markt in Myra (een plaats) waar slaven werkte een jongetje genaamd Pieter werd vrijgekocht door de sint, en dat toen dus zijn slaaf was.

Videoclip

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Zwarte_Piet&oldid=581407"