Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!

Wodan

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Wodan is de oppergod van de Noordse mythologie. Hij was dus een soort koning van de Æsir, één van de groepen 'echte' goden uit de Noordse mythologie. In Nederland en Duitsland was deze god bekend onder de naam Wodan of Wodan. Hij is de leider van de goden, de god van de wijsheid, strijd, tovenarij en leiderschap. Odin heeft vele symbolen zoals een staf, een speer, een ring, twee wolven en een raaf.

Odin, the Allfather by H. L. M.jpg

Zijn vrouw heet Freya (de naam vrijdag kom van Freya.)hij heeft vele zoons. Onder andere de bekende god van de donder Thor (Donar), en Baldr en Hodr die in veel verhalen voorkomen. De naam van de dag 'woensdag' komt van de West-Europese naam voor Odin, Wodan. Wodan offerde zijn oog aan de bron van Mimir om alle kennis en wijsheid ter wereld te verkrijgen.Wodan kon van gedaante veranderen, hij kon de vorm van een ander dier of mens aannemen. Men vereerde de Noordse goden op verschillende manieren. Grote beelden van Thor, Wodan en Freya stonden in een indrukwekkende tempel in Uppsala in Zweden. Soms werden er erg grote offers gebracht, door het doden van vee (of zelfs mensen), maar meestal bestonden de offers uit voedsel.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Wodan&oldid=693959"