Wijsheid
Wijsheid of levenswijsheid is de kunst om in alle levensomstandigheden te doen wat goed is en verstandig. Volgens de beschrijvingen van geleerden zijn wijze mensen: "mensen die fouten gemaakt hebben, en daarvan geleerd hebben. Ze hebben genoten en geleden, keuzes gemaakt, gehandeld en de verantwoordelijkheid voor hun daden aanvaard. Wijzen hebben niet alleen zichzelf geholpen maar vaak ook andere mensen. In de Bijbel waren het drie Wijzen die naar het kindeke Jezus kwamen. Zij hadden de Poolster gevolgd naar Bethlehem. De Griekse filosofie kent "de zeven wijzen".
Bekende wijzen
Religie
In de Bijbel is vooral Salomo bekend om zijn wijsheid. Mede daarom was er veel vrede in zijn tijd. Bekend is het verhaal waarbij 2 vrouwen vertelden de moeder van de levende baby te zijn, nadat de andere baby dood was gegaan. Het oordeel dat Salomo moest vellen, is later het Salomo's oordeel gaan heten.
Filosofie
De eerste die "de zeven wijzen" vermeldde was de Griekse filosoof Plato (in zijn dialoog 'Protagoras'). Vaak worden volgende filosofen in deze groep opgenomen:
- Thales van Milete: de eerste bekende filosoof. Van hem zou de uitspraak "Ken uzelf" afkomstig zijn.
- Cleobulus van Lindus: "De middenweg is de beste."
- Solon van Athene. Zijn bekendste uitspraak "Alles met mate!"
- Chilon van Sparta: "Begeer niet wat onmogelijk is."
- Pittacus van Mytilene. Uitspraak: "Wat je ook doet, doe het goed!"
- Bias van Priëne. Een van zijn uitspraken luidt: "Alle mensen zijn slecht."
- Periander van Corinthe: "Oefening is alles."