Baldr

Uit Wikikids
⧼vector-jumptonavigation⧽ ⧼vector-jumptosearch⧽
De dood van Balder door de maretak

Balder (in het Oudnoors baldr, Oud-Engels Bældæg, Oudhoogduits Balder, Palter, IJslands Baldur) is een god in de Noordse- en de Germaanse mythologie. Wat zijn functie was in de Germaanse religies is onzeker.

Volgens de Proza Edda van de IJslander Snorri Sturluson is Balder een zoon van Odin en Frigg, dus broer van Hödur en Hermodr. Met zijn vrouw Nanna heeft hij een zoon Forseti.

Balder wordt gezien als de meest vredige en zuivere van de Æsir goden. De hele schepping bewondert zowel zijn stralende schoonheid als zijn barmhartigheid en wijsheid.

Hij zou een eigen paleis hebben in de Asgard, namelijk Breidablik.

Een mythe beschrijft dat Balder op een dag droomt van zijn eigen dood en vertelt dit aan zijn moeder. Hierop gaat zijn moeder Frigg naar alle dieren en planten en vraagt hen ​​een eed af te leggen dat ze Balder geen pijn zullen doen. Alleen de jonge maretak lijkt Frigg te jong om een ​​eed van hem af te leggen. De Æsir spelen een spel waarin ze speren, stenen en andere wapens afschieten op de inmiddels onkwetsbare Balder, zonder dat Balder iets overkomt. De jaloerse Loki profiteert van het feit dat de maretak geen eed hoefde af te leggen en geeft Balders blinde broer Hödur een tak maretak en geeft hem het teken ermee te schieten. De tak raakt Balder en de god valt dood neer. Balder's vrouw Nanna sterft tijdens de begrafenisceremonies aan een gebroken hart en wordt samen met Balder verbrand.

Er worden pogingen gedaan om Balder terug te krijgen naar het rijk der levenden, maar dat mislukt. Maar er werd ook voorspelt dat de lichtgevende figuur Balder aan het einde van Ragnarök zou terugkeren uit het rijk van de doden en met zijn pracht het tijdperk van een nieuwe wereld zou inluiden. In deze nieuwe wereld mag er geen sprake zijn van verraad, leugens of moord. Dit verhaal doet denken aan de wederkeer van de Christus in de Bijbel.

Balder wordt ook wel gelijkgesteld met de zon, een zonnegod dus.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Baldr&oldid=836073"