Odin

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Odin is de oppergod van de Noordse mythologie. Hij was dus een soort koning van de Æsir, één van de groepen 'echte' goden uit de Noordse mythologie. In Nederland en Duitsland was deze god bekend onder de naam Wodan of Wotan. Hij is de leider van de goden, de god van de wijsheid, strijd, tovenarij en leiderschap. Odin heeft vele symbolen zoals een staf, een speer, een ring, twee wolven en twee raven.

Odin, the Allfather by H. L. M.jpg

Zijn vrouw heet Frigg. Hij heeft vele zoons. Onder andere Baldr en Hodr die in veel verhalen voorkomen. Odin offerde zijn oog aan de bron van Mimir om alle kennis en wijsheid ter wereld te verkrijgen. Odin kon van gedaante veranderen, hij kon de vorm van een ander dier of mens aannemen. Men vereerde de Noordse goden op verschillende manieren. Grote beelden van Thor, Odin en Freyr stonden in een indrukwekkende tempel in Uppsala in Zweden. Soms werden er erg grote offers gebracht, door het doden van vee (of zelfs mensen), maar meestal bestonden de offers uit voedsel.


De naam van de dag woensdag komt van de West-Europese naam voor Odin, Wodan.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Odin&oldid=715704"