Freyja

Uit Wikikids
(Doorverwezen vanaf Freya)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Freyja, Frea of Freya is een godin uit de Noordse mythologie. Zij is de godin van de vruchtbaarheid liefde, schoonheid, goud en magie.

Freyja

Ze is getrouwd met Óðr (Odr), en heeft twee kinderen Hnoss en Gersemi. Ze rijdt op een wagen getrokken door twee katten, en heeft een everzwijn genaamd Hildisvíni. Ze draagt een mantel van adelaarsveren. Ze hoort niet bij de Æsir, maar bij de Vanir samen met haar tweelingbroer Freyr. De naam van de dag vrijdag komt van Freyja.

mythen

Freya heeft ook belangrijke rollen gespeeld in mythen.

Bijvoorbeeld over de hamer mjolnir. De reus prymir hat mjolnir (de hamer van Thor) gestolen van de eigenaar. Om de hamer terug te krijgen eiste hij de hand van Freya. Freya wilde dit echter niet en zo moest Thor de hamer zelf maar halen. Samen met Loki bedacht hij een plan. Thor ging verkleed als Freya en Loki ging ook verkleed als vrouw. Zo gingen ze op pad. De reus prymir ontdekte dit wel maar toch kon Thor bij zijn hamer komen

Accessories-text-editor.svg
Dit artikel is een beginnetje. Je wordt uitgenodigd op bewerk te klikken om dit artikel aan te vullen.

Meer informatie over dit onderwerp vind je hier:
Tekst: WikipediaNPO KennisGoogle
Afbeeldingen: Wikimedia Commons (oud) • WikiKids Beeldbank
Clipjes: SchooltvBeeld & GeluidYouTube

Accessories-text-editor.svg
Dit artikel is een beginnetje.
Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Freyja&oldid=567428"