Cultuur

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Portaal:Kunst & Cultuur
Sri Mariamman Temple Singapore 3 amk.jpg

Cultuur is alles wat door de mens is gemaakt en wordt voortgebracht, dus zowel voorwerpen (materiële cultuur) als dingen die bedacht zijn (ideeën, theorieën, wetten, normen en dergelijke). Cultuur staat daarmee tegenover natuur, die is ontstaan zonder ingrijpen van de mens.

Daarom wordt de bouwkunde en de weg- en waterbouw ook wel cultuurtechniek genoemd. De cultuurhistorie is terug te zien in de ontwikkelingen in de technologie.

Een stuk grond kan ook in cultuur worden gebracht. Wat zeg maar eerst natuur was, wordt nu ontgonnen en bewerkt om er gewassen op te laten groeien die voor de mens nuttig zijn. Een landschap dat zo door de mens is veranderd wordt dan ook cultuurlandschap genoemd. Ook bossen die door de mens zijn aangelegd worden cultuurbossen genoemd. Echte natuurlijke oerbossen zijn in Nederland niet of nauwelijks meer te vinden.

Onderscheidende groepen

Verder heeft cultuur te maken met religie, kunst, ambachten, wetenschap, normen en waarden, gewoonten, en uiteindelijk de hele inrichting van een samenleving (een land, een streek of een volk). Soms zijn bepaalde bevolkingsgroepen (samenleving) nog te herkennen aan hun klederdracht of beter gezegd streekdracht. In Nederland zie je die alleen nog bij folkloristische feesten. In het buitenland zijn ze meer te vinden. Ook de streektaal, dialecten regionale- en landstalen hebben met cultuur te maken. De manier van leven en gewoonten (zoals eetgewoonten) tussen deze groepen zijn verschillend en kunnen daardoor van elkaar onderscheiden worden. De gebieden waarin dergelijke groepen leven worden cultuurgebieden genoemd. Zelfs bedrijven, clubs en scholen kunnen een eigen cultuur hebben waarmee ze zich van elkaar onderscheiden. Denk aan het bedrijfsuniform, het clubshirt, het schooluniform. Bij dergelijke organisaties kan de term cultuur ook een negatieve klank hebben, omdat bijvoorbeeld binnen dergelijke organisaties er wordt gediscrimineerd of dat de leiding de onderliggende lagen onderdrukt. Ook bijvoorbeeld seksuele intimidatie behoort dan tot een negatieve cultuur. Ook kan er onderscheid zijn tussen leeftijdsgroepen. Jongeren kunnen zich afzetten tegen de ouderen en zich op een eigen manier gaan kleden, andere haardracht en andere muziek zorgen ervoor dat ze zich 'anders' voelen. Dit wordt ook wel de jongerencultuur genoemd. Dit zie je goed terug in de geschiedenis van de muziek en vooral van de popmuziek, een onderdeel van de cultuurgeschiedenis en het cultureel erfgoed. Dit is ook terug te herkennen in de monumenten die een groep in ere houdt, maar denk ook aan tradities als bij oud en nieuw, volksdansen enzovoorts.

Ook kan er onderscheid zijn tussen mannen en vrouwen of tussen leeftijdsgroepen. Jongeren kunnen zich afzetten tegen de ouderen en zich op een eigen manier gaan kleden, andere haardracht en andere muziek zorgen ervoor dat ze zich 'anders' voelen. Dit wordt ook wel de jongerencultuur genoemd. Dit zie je goed terug in de geschiedenis van de muziek en vooral van de popmuziek, een onderdeel van de cultuurgeschiedenis en het cultureel erfgoed. Dit is ook terug te herkennen in de monumenten die een groep of samenleving in ere houdt, maar denk ook aan tradities als bij oud en nieuw, volksdansen enzovoorts.

Nadeel van dergelijk onderscheid is dat groepen zich (net als de jongeren) tegen elkaar kunnen gaan afzetten en er conflicten kunnen ontstaan die zelfs tot oorlog kunnen leiden. Dit is iets van alle tijden, waardoor culturen komen en gaan.

Een voordeel is juist de diversiteit. Wanneer groepen zich met elkaar vermengen (door migratie ofwel verhuizingen) kunnen ze van elkaar leren en worden er gewoontes van elkaar overgenomen. Dit geeft weer een rijkere cultuur en maakt het de samenleving multicultureel. Ook dit is meermaals gebeurd in de geschiedenis na bijvoorbeeld een volksverhuizing of ontdekkingstochten. Ook nu nog zijn er groepen mensen noodgedwongen op de vlucht voor oorlogen en natuurrampen en komen dan terecht bij andere groepen. Zijn de verschillen niet al te groot, dan is de samensmelting over het algemeen niet zo'n probleem. Zijn er echter grote verschillen in de manier van doen tussen beide groepen, dan kan dat spanningen opleveren. Het aan elkaar aanpassen vraagt inspanning van beide kanten. Het is dus niet alleen de nieuwkomer die een inburgeringscursus moet doen, het vraagt ook iets van de bestaande samenleving: tolerantie.

Onderwijs

Zoveel mensen, zoveel woonstijlen. Cultuureducatie.

In het voortgezet onderwijs is er het Profiel cultuur en maatschappij waarin cultuur en al haar verschijnselen aan bod komt. Ook in het basisonderwijs komt cultuur wel aan bod, maar niet als een apart vak. Je ziet het terug in vakken als geschiedenis, aardrijkskunde, muziek, dans, theater, tekenen en eventueel godsdienst. Sommige scholen organiseren wel eens een landen thema of zoiets. De culturele vorming of cultuureducatie wordt op zich wel belangrijk gevonden. Het gaat hierbij om:

  • Verbindingen leggen tussen de verschillende vormen van kunst en overige vakken
  • Leerlingen kunnen ervaren hoe culturele ontwikkelingsfasen zijn ontstaan en hoe leerlingen onderling kunnen verschillen (en verschillende culturele achtergronden hebben)
  • Het kennismaken en kennis ontwikkelen binnen de deelgebieden dans, muziek, literatuur, drama, beeldend, audiovisueel en media-erfgoededucatie, vooral ook door het zelf te doen
  • De opgedane ervaringen van cultuureducatie met elkaar bespreken en welke vruchten je kunt plukken van elkaars verschillen en overeenkomsten.

Het gaat niet alleen om het opdoen van kennis over de verschillende vormen van kunst, het cultureel erfgoed en de media (kunst), maar ook hoe je als leerling je expressie- en communicatieve vaardigheden in kunt zetten. Zo leer je over technieken en (denk)vaardigheden en ontwikkel je een open houding ten aanzien van cultuur, die van je eigen omgeving, maar ook die van een ander.

Zie ook

Links

De doelen voor cultuuronderwijs zijn vastgelegd in kerndoelen en eindtermen:

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Cultuur&oldid=718840"