Achttiendaagse veldtocht

Uit Wikikids
Versie door PaulD (overleg | bijdragen) op 27 apr 2019 om 18:54 (opmaak)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Achttiendaagse veldtocht

Bundesarchiv Bild 146-1970-048-11, Belgien, Brügge, Entwaffnung.jpg

Datum 10 mei 1940 - 28 mei 1940
Locatie België
Overwinning voor Duitsland
Resultaat
Strijdende partijen
Geallieerden Asmogendheden
Flag of Belgium.png België
Flag of France.svg Frankrijk
Flag of the United Kingdom.png Verenigd Koninkrijk
22px Duitsland
Leiders
Flag of Belgium.png Koning Leopold III
Flag of Belgium.png General Van Overstraeten
Flag of France.svg Maurice Gamelin
Flag of France.svg Maxime Weygand
Flag of the United Kingdom.png Lord John Gort
22px Gerd von Rundstedt
22px Fedor von Bock
22px Wilhelm von Leeb
Troepensterkte
144 divisies
3400 tanks
2250 vliegtuigen
141 divisies
2400 tanks
4000 vliegtuigen
Verliezen
Meer dan 220.000, waarvan 200.000 krijgsgevangenen
900 vliegtuigen
60.000 doden, gewonden en vermisten
Portaal Portal.svg Geschiedenis

De Achttiendaagse veldtocht (1940) was de benaming van de aanval van Duitsland op België in de Tweede Wereldoorlog. De aanval van Duitsland was een onderdeel van operatie Fall Gelb, de aanval op de Lage Landen. Het Belgische leger capituleerde op 28 mei 1940, toen de capitulatie van Nederland al lang was getekend. Frankrijk vocht nog door en capituleerde pas op 25 juni.

Geschiedenis

Nadat Duitsland al Polen, Oostenrijk, Tsjechoslowakije en Denemarken had veroverd was België aan de beurt. Op 10 mei 1940 werd België tegelijkertijd met Nederland, Luxemburg en Frankrijk aangevallen door de Duitse troepen. De Duitsers wilden in een supersnelle veldtocht in één dag heel de Benelux veroveren. Dit is niet gelukt. Pas na 18 dagen gaf België zich over en was de Benelux veroverd. De Benelux werd vooral veroverd omdat van daaruit heel goed Engeland en Frankrijk konden worden aangevallen. Als de Benelux niet veroverd werd zouden Engels troepen daar kunnen landen en de Duitsers in de rug aanvallen. De Duitsers vielen België binnen en het Belgische leger was er klaar voor. België had in verhouding tot de bevolking een van de grootste legers van Europa maar tegen de geweldige overmacht van Duitsland konden ze uiteindelijk niet op. Uiteindelijk heeft België het het langst volgehouden van de landen van de Benelux. Luxemburg viel al naar 1 dag, Nederland na 5. De Belgische koning Leopold III heeft in de Achttiendaagse Veldtocht veel gedaan om zijn land te redden. Hij leidde persoonlijk het leger en hij weigerde te vluchten toen duidelijk werd dat België zou verliezen. Hij is daarom gevangengenomen door de Duitsers.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Achttiendaagse_veldtocht&oldid=557801"