Shanghai

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Sjabloon:Stad Sjanghai of Shanghai (Traditioneel Chinees: 上海, Vereenvoudigd Chinees: 上海, Pinyin: Shànghǎi) is de grootste stad van het tweede grootste land van Azië, namelijk China, met ongeveer zo'n 19.210.000 inwoners in het jaar 2009. Daarmee is het de grootste gemeente van de hele wereld. Geografisch ligt de stad in het oosten China, aan de delta van de rivier de Jangtsekiang. Het wordt beschouwd als een wereldstad/miljoenenstad.

Oorspronkelijk was Sjanghai een vissersplaatsje en een textielindustrie-stad. In de 19e eeuw groeide de bevolking van Sjanghai enorm en de stad kreeg een enorme haven. Op de dag van vandaag is Sjanghai's haven de grootste van de hele wereld. Zelfs nog groter dan die van Rotterdam, Nederland en die van Antwerpen, België.

De stad is een grote handelsplaats met veel wolkenkrabbers nu. Sjanghai is namelijk het financiële, industriële, politieke en culturele centrum van heel China. Hoewel het de grootste stad van China is, is Peking (oftewel Beijing) het bestuurlijke centrum van China.

Jaarlijks komen er enorm veel toeristen in de stad om de speciale bezienswaardigheden te bezoeken. Vooral de zakenwijk Pudong is een bekende plaats van Sjanghai. Daar staat een hele bekende toren. Namelijk de Oriental Pearl Tower. Het is een hele hoge toren met mooie lichtjes die uitstralen in de avond/nacht.

De naam "Sjanghai"

De naam van Sjanghai bestaat in het Chinees uit twee karakters. Namelijk 上 (spreek uit Sjang) en 海 (spreek uit hai). Letterlijk betekenen de twee karakters "hoog boven op de zee". Deze twee karakters zijn al verschenen toen de Song-dynastie over China regeerde.

Toen was er al ergens in dit gebied een stad die hetzelfde heette. Het had ongeveer dezelfde functie. Men denkt dat die stad het hedendaagse Sjanghai is. Veel deskundigen twijfelen hoe de stad aan deze naam is gekomen en dat Sjanghai iets anders betekent. Bijvoorbeeld 'bovenloop van de zee' of 'op volle zee'.

Vaak is Sjanghai op kentekens van auto's afgekort als 沪 (spreek uit Hu). Een oude naam van Sjanghai is Hua Ting. Maar tegenwoordig heet enkel een vier-sterrenhotel in de stad nog Hua Ting. Omdat de economie en cultuur van Sjanghai zo goed gaat, wordt het wel eens het Parijs van het Oosten genoemd.

Geschiedenis

Begin-geschiedenis

Sjanghai heeft een lange, indrukwekkende geschiedenis met veel bloedige veldslagen en van alles nog wat. Toen de Song-dynastie over China heerste, kreeg Sjanghai al de status van een dorp. En later kreeg het zelfs de status van een gemeente. Langs de kust werden dijken gemaakt om het zeewater tegen te houden, want anders zou Sjanghai overstroomd worden. In het jaar 1292 kreeg het van de Yuan-dynastie de status als een stad.

Het werd wel beheerst door een prefectuur. Genaamd het Songjiang-prefectuur. Twee verschillende belangrijke gebeurtenissen hielpen Sjanghai een belangrijke stad te worden. Ten eerste werd er een stadsmuur gebouwd voor de eerste keer in het jaar 1554 om Sjanghai te beschermen tegen Japanse piraten en ten tweede werd er een hele grote tempel gebouwd in het jaar 1602. Die heet de Chenghuang Miao (vertaling in Nederlands: God van de Stad-tempel). Rond die tempel zijn de Yuyuan Tuinen.

Deze twee gebeurtenissen worden meestal gezien als het begin van de geschiedenis van Sjanghai. Toen de Qing-dynastie (de laatste dynastie van China) over China heerste, werd Sjanghai een grote havenstad met veel inwoners. Het was zelfs de belangrijkste zeehaven in het gebied van de Jangtsekiang-delta. In de 19e eeuw werd Sjanghai een kolonie van de Britten. De stad was het belangrijkste handelscentrum voor de Britten met de Chinezen.

In die tijd was er een oorlog over opium in China. Opium is een soort stof die je uit een papaver-plant haalt en hiervan maak je drugs. Vanuit Sjanghai vochten de Britten tegen de Chinezen. De oorlog werd gelukkig toch nog op tijd beëindigd in het jaar 1842 door het Verdrag van Nanjing. Sjanghai opende weer veilig haar reuzen-havens.

In de Eerste Chinese-Japanse Oorlog had China verloren van Japan en daarom annexeerde Japan bij het Verdrag van Shimonoseki grote delen van China en Korea wat toen bij China hoorde. China was er niet zo blij mee, maar gaf akkoord. Zo werd Sjanghai veroverd door Japan. De eerste fabrieken van Sjanghai werden toen gebouwd door de Japanners. Japan was nu de tweede buitenlandse macht die ooit over Sjanghai heerste.

Late geschiedenis

Door Japan werd Sjanghai toen het financiële, industriële, politieke en culturele centrum van het Verre Oosten (Oost-Azië, Zuidoost-Azië, Zuid-Azië en Siberië). Later werd Sjanghai weer onafhankelijk van Japan en weer een Chinese stad. Maar toen brak er alweer oorlog uit. De Volksrepubliek China en Republiek China vochten met elkaar en verdeelden China. Sjanghai hoorde toen bij Republiek China, was er de grootste stad van maar niet de hoofdstad. Dat was het meer westelijk gelegen Nanjing.

De economie van Sjanghai ging minder goed. In het jaar 1932 werd Sjanghai zwaar gebombardeerd door de Japanse Keizerlijke Marineluchtmacht. Dat was zo, omdat er te veel protesten van studenten in de stad waren vanwege de Japanners die over Mantsjoerije heersten (Mantsjoerije is Noordoost-China). Sjanghai werd weer veroverd door de Japanners voor een tijd en er kwamen veel plaatsen waar prostitutie was. De stad werd weer onafhankelijk en weer bezit van de Republiek China.

In het jaar 1949 was het één van de enigste overgebleven gemeentes van de Republiek China (een groot deel werd veroverd door de Volksrepubliek). Het werd toen veroverd en uiteindelijk bleef alleen het eiland Taiwan over voor Republiek China. Tot de dag van vandaag is de Republiek China nooit meer uit gaan breiden. Na dat jaar verhuisden de meeste buitenlandse bedrijven in Sjanghai naar Hongkong. Tussen de jaren '50 en '60 van de vorige eeuw werd Sjanghai's economie machtiger. Veel buitenlandse bedrijven vestigden zich weer in Sjanghai. De stad werd zo modern dat het een stadsprovincie mocht worden. Omdat de stad nu modern was, werd de wijk Pudong geboren.

Geografie & Klimaat

Zoals in de inleiding staat, ligt Sjanghai geografisch in het oosten van China en aan de delta van de Jangtsekiang. Het ligt ongeveer even ver van Peking als Hongkong. De gemeente van Sjanghai bestaat uit een schiereiland tussen de Jangtsekiang-rivier en de Baai van Hangzhou (niet ver van de stad Hangzhou), het derde grootste eiland van China: Chongming en een aantal kleinere eilandjes. In het noorden en westen van de stad grenst Sjanghai aan de provincie Jiangsu. Aan het zuiden grenst het aan Zheijang en in het oosten aan de Oost-Chinese Zee.

Het historische financiële centrum van Sjanghai is Puxi. Die ligt aan de westelijke zijde van de rivier de Huangpu (een zijrivier van de Jangtsekiang). Het nieuwe financiële district is Pudong, aan de overkant van de oostelijke zijde van de rivier. Sjanghai is een lage, vlakke stad. De stad heeft een groot oppervlak. Het hoogste punt van Sjanghai is het hoogtepunt van het Dajinshan Island. Dat is ongeveer zo'n 103 meter hoog. In de stad zijn vele soorten wateren, zoals rivieren, kanalen, beken en vijvers. Rond Sjanghai is een hele goede bescherming van het milieu. Het is een relatief groene stad.

In de stad is er weinig smog of andere luchtverontreiniging, in tegenstelling tot andere steden als Peking of Tianjin. De stad ontwikkelt zich snel en is te vergelijken met Los Angeles, de tweede grootste stad van de Verenigde Staten. Het klimaat in Sjanghai is half-subtropisch en half-mediterraan (net zoals het klimaat van de landen rond de Middellandse Zee, Californië en Zuid-Afrika).

In Sjanghai zijn net zoals in Nederland en België vier seizoenen. Namelijk ook de winter, lente, zomer en herfst. De heetste temperatuur ooit opgemeten in Sjanghai was 40 graden Celsius. En de laagste was 12 graden onder nul. In een jaar zijn er gemiddeld 112 dagen dat het regent. Juni is de aller-natste en vochtigste maand van het jaar.


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Shanghai&oldid=155891"