Kabinet-Rutte II
Werk in uitvoering! Aan dit artikel wordt de komende uren of dagen nog gewerkt. Belangrijk: Laat dit sjabloon niet langer staan dan nodig is, anders ontmoedig je anderen om het artikel te verbeteren. De maximale houdbaarheid van dit sjabloon is twee weken na de laatste bewerking aan het artikel. Kijk in de geschiedenis of je het artikel kunt bewerken zonder een bewerkingsconflict te veroorzaken. Toelichting: Ik heb een leuk idee |
Dit artikel is nog niet af. |
Het kabinet-Rutte II of kabinet-Rutte-Asscher is het huidige kabinet van Nederland. In het kabinet zitten twee politieke partijen, de VVD en de PvdA. De premier van het kabinet is Mark Rutte. Sinds 5 november 2012 is dit kabinet er. Kabinet-Rutte II is de opvolger van Kabinet-Rutte I
Verloop
Tot stand komen
In 2012 had de Volkspartij voor Vrijheid en Democratie (VVD) de meeste stemmen voor de verkiezingen van de Tweede Kamer. Toch had de VVD geen minderheid, dit wil zeggen dat ze in de Tweede kamer meer dan 75 zetels hebben. Daarom moest(en) er een andere partij(en) worden gezocht. Dit was voor de Tweede Kamer, maar ook voor het vormen van een kabinet (een kabinetsformatie). Dit ging onder leiding van Henk Kamp. Hij was de verkenner, een soort van leider. Hij was ook, samen met Wouter Bos, informateur. Dit is iemand die een partij of meerdere partijen zoekt voor het vormen van een kabinet. Mark Rutte was de formateur, hij zorgde ervoor dat een plan wel of niet door ging. Mark Rutte gaf toestemming aan de Partij van de Arbeid (PvdA]] om toe te treden tot het kabinet.
Kabinet-Rutte II was het eerste kabinet waarbij toenmalig koningin Beatrix geen rol speelde bij de kabinetsformatie. Het vormen van een kabinet duurde in totaal 54 dagen, wat vrij snel is. Op 5 november 2012 werd het kabinet beëdigd door de toenmalige koningin. Dit was ook de eerste keer waarbij dit op radio en televisie te volgen was.
Het motto van het kabinet is Bruggen slaan. Ook werden een aantal ministers gewijzigd. Als eerste werd het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie vervangen door het Ministerie van Economische Zaken. Ook is er in kabinet-Rutte II geen minister voor Immigratie, Integratie en Asiel meer. Hiervoor in de plaats kwamen er twee nieuwe ministers. De minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking en de minister voor Wonen en Rijksdienst.
Start
Positie in de Eerste Kamer
Positie in de Tweede Kamer
Bewindspersonen
Ministers
- Minister-President: Mark Rutte, ook minister van Algemene Zaken
- Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties: Ronald Plasterk
- Minister van Buitenlandse Zaken: Bert Koenders (tot 17 oktober 2014: Frans Timmermans)
- Minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking: Lilianne Ploumen, heeft geen ministerie
- Minister van Defensie: Jeanine Hennis-Plasschaert, de eerste vrouwelijke minister van Defensie
- Minister van Economische Zaken: Henk Kamp
- Minister van Financiën: Jeroen Dijsselbloem
- Minister van Infrastructuur en Milieu: Melanie Schultz van Haegen
- Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap: Jet Bussemaker
- Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid: Lodewijk Asscher, ook vicepremier
- Minister van Veiligheid en Justitie: Ivo Opstelten
- Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport: Edith Schippers
- Minister voor Wonen en Rijksdienst: Stef Blok, heeft geen ministerie