Eerste Franse Keizerrijk: verschil tussen versies

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
k (Categorie:Franse tijd toegevoegd met HotCat)
Regel 3: Regel 3:
   
 
In het begin van de 19e eeuw was het Eerste Franse Keizerrijk een belangrijk land, dat grote gebieden in Europa wist te veroveren. Onder de gebieden vallen onder meer [[Nederland]], [[België]] en delen van [[Duitsland]] en [[Italië]]. Daarnaast waren er nog veel landen die "vriendjes" waren met het keizerrijk, zoals de [[Rijnbond]] (het huidige Duitsland) en [[Spanje]]. Nadat Napoleon voor de eerste keer verslagen werd, moet Frankrijk al deze gebieden afstaan.
 
In het begin van de 19e eeuw was het Eerste Franse Keizerrijk een belangrijk land, dat grote gebieden in Europa wist te veroveren. Onder de gebieden vallen onder meer [[Nederland]], [[België]] en delen van [[Duitsland]] en [[Italië]]. Daarnaast waren er nog veel landen die "vriendjes" waren met het keizerrijk, zoals de [[Rijnbond]] (het huidige Duitsland) en [[Spanje]]. Nadat Napoleon voor de eerste keer verslagen werd, moet Frankrijk al deze gebieden afstaan.
  +
  +
==Begin==
  +
In mei 1804 vertrouwde de Franse Senaat de macht toe aan [[Napoleon Bonaparte]]. Napoleon was al consul voor het leven, maar de Franse Senaat besloot dat Napoleon nu keizer werd. Na zijn dood zou de troon overgedragen worden op zijn zoon en zo verder. 15 jaar na de [[Franse Revolutie]] wordt er een nieuwe politiek systeem gemaakt. Hoewel Frankrijk weer een monarchie werd, was het Eerste Franse Keizerrijk niet zou als het Frankrijk onder de Franse koningen. De Franse koningen regeerde volgens het [[droit divin]] (goddelijk recht), oftewel god had hun de absolute macht gegeven. Verschillende waarden van de Franse Revolutie, zoals [[gelijkheid]], werden toegepast in het Eerste Franse Keizerrijk. Drie weken werd deze beslissing door de Franse bevolking bevestigd.
  +
  +
Op 2 december 1804 in de [[Notre-Dame van Parijs]] stemde de toenmalige [[paus Pius VII]] in (onder druk) Napoleon te kronen. De kroning door de paus was nodig om te laten zien dat Napoleon steun had van de [[Rooms-Katholieke Kerk]], die erg machtig was in grote delen van Europa. Napoleon trok echter de kroon uit de handen van de paus en kroonde zichzelf tot keizer. Op deze manier gaf Napoleon aan dat hij niet onder de kerk of enige ander gezag stond dan het Franse volk zelf.
   
 
[[Categorie:Geschiedenis van Frankrijk]]
 
[[Categorie:Geschiedenis van Frankrijk]]

Versie van 4 mei 2021 18:11

Eerste Franse Keizerrijk
Premier empire français

Flag of France.svgImperial Coat of Arms of France (1804-1815).svg

Map of First French Empire and Vassals States.png
Hoofdstad Parijs
Talen Frans
Religie Rooms-katholicisme
Adellijk huis Huis Bonaparte
Volkslied Veillons au Salut de l'Empire
Bestuursvorm Monarchie
Munteenheid Franse frank
Portaal Portal.svg Frankrijk en Geschiedenis

Het Eerste Franse Keizerrijk, ook bekend als het Grotere Franse Keizerrijk of het Napoleontisch Keizerrijk, is de naam voor de periode waarin Napoleon Bonaparte keizer van Frankrijk was. Het Eerste Franse Keizerrijk bestond van 1804 tot omstreeks 1814/1815. Het Eerste Franse Keizerrijk was de opvolger van de Eerste Franse Republiek en werd opgevolgd door een restauratie van de Franse monarchie als koninkrijk. Naast het Eerste Franse Keizerrijk was er ook een Tweede Franse Keizerrijk, dat tussen 1852 en 1870 bestond.

In het begin van de 19e eeuw was het Eerste Franse Keizerrijk een belangrijk land, dat grote gebieden in Europa wist te veroveren. Onder de gebieden vallen onder meer Nederland, België en delen van Duitsland en Italië. Daarnaast waren er nog veel landen die "vriendjes" waren met het keizerrijk, zoals de Rijnbond (het huidige Duitsland) en Spanje. Nadat Napoleon voor de eerste keer verslagen werd, moet Frankrijk al deze gebieden afstaan.

Begin

In mei 1804 vertrouwde de Franse Senaat de macht toe aan Napoleon Bonaparte. Napoleon was al consul voor het leven, maar de Franse Senaat besloot dat Napoleon nu keizer werd. Na zijn dood zou de troon overgedragen worden op zijn zoon en zo verder. 15 jaar na de Franse Revolutie wordt er een nieuwe politiek systeem gemaakt. Hoewel Frankrijk weer een monarchie werd, was het Eerste Franse Keizerrijk niet zou als het Frankrijk onder de Franse koningen. De Franse koningen regeerde volgens het droit divin (goddelijk recht), oftewel god had hun de absolute macht gegeven. Verschillende waarden van de Franse Revolutie, zoals gelijkheid, werden toegepast in het Eerste Franse Keizerrijk. Drie weken werd deze beslissing door de Franse bevolking bevestigd.

Op 2 december 1804 in de Notre-Dame van Parijs stemde de toenmalige paus Pius VII in (onder druk) Napoleon te kronen. De kroning door de paus was nodig om te laten zien dat Napoleon steun had van de Rooms-Katholieke Kerk, die erg machtig was in grote delen van Europa. Napoleon trok echter de kroon uit de handen van de paus en kroonde zichzelf tot keizer. Op deze manier gaf Napoleon aan dat hij niet onder de kerk of enige ander gezag stond dan het Franse volk zelf.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Eerste_Franse_Keizerrijk&oldid=665373"