Milieuvervuiling: verschil tussen versies

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
k
k
Regel 31: Regel 31:
   
 
== Wat kan er tegen worden gedaan? ==
 
== Wat kan er tegen worden gedaan? ==
Natuurlijk kun je proberen de verontreiniging zo veel mogelijk opruimen (als dat nog gaat).
+
Natuurlijk kun je proberen de verontreiniging zo veel mogelijk op te ruimen (als dat nog gaat).
   
 
Maar om het te voorkomen:
 
Maar om het te voorkomen:

Versie van 29 sep 2024 20:15

Milieuvervuiling, ook wel milieuverontreiniging genaamd, is de aantasting van het milieu door de mens, zoals de vervuiling van de lucht (luchtvervuiling), water (watervervuiling) en grond (grondvervuiling of bodemvervuiling). Milieuvervuiling zorgt voor beschadiging van de natuur en voor aantasting van het leefgebied van dieren. Het ene soort vervuiling zorgt vaak ook voor een ander soort vervuiling. Luchtvervuiling kan bijvoorbeeld ook grondvervuiling veroorzaken.

En omdat het leven niet kan voortbestaan zonder te eten of gegeten te worden (de zogenaamde voedselketen), blijft die vervuiling in de keten en kan die zich opstapelen in levende wezens (planten en dieren). Daardoor kunnen ze doodgaan en soorten kunnen zelfs helemaal uitsterven.

Luchtvervuiling

Er zijn verschillende oorzaken van luchtvervuiling zoals het verkeer, landbouw, verwarming en industrie. Hierdoor komen er verschillende schadelijke stoffen in onze lucht en deze zorgen voor een slechte luchtkwaliteit. Als we spreken over schadelijke stoffen dan hebben we het bijvoorbeeld over fijnstof (PM10, PM2.5), stikstofoxides (NOx), koolmonoxide (CO) en onverbrande brandstoffen. De gevolgen hiervan zijn bijvoorbeeld smog en zure regen.

Er zijn ook andere stoffen die we op aarde teveel uitstoten, maar die niet meteen een gevolg hebben op vlak van luchtkwaliteit. We spreken dan bijvoorbeeld over koolstofdioxide (CO2), methaan (CH4), Chloorfluorkoolstofverbindingen (zeg maar CFK's). Deze hebben een invloed op het broeikaseffect (CO2 en CH4) en op het gat in de ozonlaag (vooral CFK's). De uitstoot van extra CO2 wordt voor een groot deel veroorzaakt door het verkeer (auto's, vrachtwagens, schepen) maar ook door de industrie (fabrieken), de energieproductie (maken van elektriciteit) en de verwarming (verwarmingsketel thuis). De uitstoot van CFK's is afkomstig uit spuitbussen (vroeger) of apparaten die zorgen voor koeling (airco, koelkast, diepvries).

De ozonlaag is de laag die om de aarde zit, die ons beschermt tegen schadelijke straling uit de ruimte.

De atmosfeer of dampkring zorgt ervoor dat wij op aarde kunnen leven. Er zit bijvoorbeeld zuurstof in, zodat we kunnen ademen. De dampkring houdt de temperatuur op aarde ook constant. Door teveel uitstoot van CO2 en CH4 (en ook nog andere gassen) gaat onze atmosfeer opwarmen. Hierdoor wordt het warmer op aarde en smelten de ijskappen van de Noordpool en zuidpool.

Soms zit er ook asbest in onze lucht. Dit asbest is afkomstig van bijvoorbeeld daken van oude huizen. Als kleine deeltjes asbest loskomen en die worden ingeademd, zorgt dit voor een hogere kans op kanker. Daarom wordt dit tegenwoordig niet meer gebruikt. Het zit echter nog volop in oude huizen.

Smog is ook een vorm van milieuvervuiling. Het is een mengsel van uitlaatgassen van auto's en weinig wind, waardoor de uitlaatgassen blijven hangen. Dit zorgt voor een mist van uitlaatgassen, die slecht is voor de gezondheid. Soms komt het ook door houtrook of vuurwerk.

Zure regen komt doordat er giftige stoffen in de lucht komen. Als het regent worden die giftige stoffen opgenomen in de regen en vallen naar beneden. Zure regen zorgt voor zure grond en kan bij veel zure regen zelfs zorgen voor het massaal doodgaan van planten.

Watervervuiling

Vervuiling van het water gebeurt door bijvoorbeeld fabrieken die vervuild water lozen in sloten, rivieren of meren en mensen die afval in het water gooien. Door het vuil in het water wordt veel van wat in het water leeft, zoals vissen, ziek of gaan zelfs dood. Dieren die van die vissen leven krijgen de giftige stoffen ook binnen via de vissen en worden ook ziek of gaan dood.

Grondvervuiling

Als giftige stoffen in de grond komen, is dat schadelijk voor alles wat op die grond leeft en woont. Planten nemen de giftige stoffen op via hun wortels. Mensen en dieren eten hiervan en worden hiervan ziek. Vervuiling van de grond kan dus zorgen voor het sterven van planten, maar ook dieren en mensen.

Grondwatervervuiling

Regen die door vervuilde grond sijpelt, neemt giftige stoffen mee en dat komt uiteindelijk in het grondwater. Grondwater wordt na filtering en andere bewerkingen vaak gebruikt als drinkwater, maar natuurlijk wel pas als het schoon genoeg is.

Zwerfvuil

Zwerfvuil is allerlei afval dat mensen niet meer nodig hebben en dan zomaar weggooien op straat, in het water, in de natuur.

Wat kan er tegen worden gedaan?

Natuurlijk kun je proberen de verontreiniging zo veel mogelijk op te ruimen (als dat nog gaat).

Maar om het te voorkomen:

  • de oorzaak van de vervuiling wegnemen
  • de mensen ervan bewust maken
  • wetten maken
  • inspecties houden
  • vervuilers bestraffen met boetes of zelfs gevangenisstraf.
Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Milieuvervuiling&oldid=888169"