Schip

Uit Wikikids
(Doorverwezen vanaf Schepen)
Ga naar: navigatie, zoeken

Schepen bestaan al heel lang. Zelfs het oude Egypte had al schepen. Ze werden en worden nu nog gebruikt als woning voor oorlog en transport.

Aandrijving

Schepen werden vroeger door de wind voortgedreven toen door stoom en nu door stookolie (diesel).

Onderdelen

Hieronder staan een aantal onderdelen van een schip:

Soorten schepen

Er zijn verschillende soorten schepen, zoals:

Binnenvaarder

Binnenvaarder

Tjalk

Een tjalk is een typisch Nederlands zeilschip dat vroeger werd gebruikt om graan en mest te vervoeren. Omdat de Nederlandse wateren niet diep zijn, heeft een tjalk geen kiel, maar is plat aan de onderkant. Daarom worden tjalken ook wel platbodems genoemd. Aan de zijkant van een tjalk hangen houten zwaarden. Deze zwaarden zorgen ervoor dat het schip niet verlijert (wegwaaien), maar rechtdoor zeilt.

Containerschip

Op een containerboot worden de spullen in containers ingeladen en zo vervoerd. Er worden kranen gebruikt om de containers van het schip op het land te krijgen. De containers worden daarna op vrachtauto’s geladen of op de trein.

Tanker

In een tanker worden vloeibare stoffen vervoerd zoals: olie en vloeibare gassen. Met pompen worden de vloeistoffen en vloeibare gassen overgepompt naar opslagplaatsen.

Bulkcarrier

Een schip dat graan, ijzererts, steenkool of zand vervoert. Deze spullen noem je ook wel bulk. In bulkcarriers zijn grote open en met grote deksels afgesloten ruimen. Tijdens het laden en lossen rijden in deze ruimen soms kleine bulldozers om de lading te verdelen.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Schip&oldid=538609"