Christenzionisme: verschil tussen versies
(Artikel ingekort en delen samengevat; veel informatie staat al in de andere artikelen.) |
|||
Regel 19: | Regel 19: | ||
Veel christenzionisten zagen de stichting van Israël in 1948 als de eerste stap richting het einde der tijden. Onder [[Evangelisch christendom|evangelische christenen]] kwam een nieuwe [[beweging]] op die uitgesproken christenzionistisch was. Binnen deze beweging speelde de Scofieldbijbel een belangrijke rol. Deze bijbel is een variant van de [[Bijbel]] met [[aantekening]]en van Cyrus Ingerson Scofield, een Amerikaanse bijbelstudent. Onder de evangelisch-christelijke [[gemeenschap]] zijn er ook evangelische christenen die geloven dat Joden alleen naar de hemel kunnen als ze zich tot het [[christendom]] bekeren. Deze beweging wordt ook wel het 'messiaans jodendom' genoemd. | Veel christenzionisten zagen de stichting van Israël in 1948 als de eerste stap richting het einde der tijden. Onder [[Evangelisch christendom|evangelische christenen]] kwam een nieuwe [[beweging]] op die uitgesproken christenzionistisch was. Binnen deze beweging speelde de Scofieldbijbel een belangrijke rol. Deze bijbel is een variant van de [[Bijbel]] met [[aantekening]]en van Cyrus Ingerson Scofield, een Amerikaanse bijbelstudent. Onder de evangelisch-christelijke [[gemeenschap]] zijn er ook evangelische christenen die geloven dat Joden alleen naar de hemel kunnen als ze zich tot het [[christendom]] bekeren. Deze beweging wordt ook wel het 'messiaans jodendom' genoemd. | ||
− | Onder partijleider (en later president) [[Ronald Reagan]] is de [[Republikeinse Partij]] zich gaan richten op de evangelisch-christelijke [[gemeenschap]] in de [[Verenigde Staten]]. Later is oud-president [[Donald Trump]] gekomen met een eigen vredesplan, waarin het land van de Palestijnen bestaat uit de Gazastrook, gebieden in de Negevwoestijn en kleine eilandjes ([[enclave]]s) in de [[Westelijke Jordaanoever]]. Dit plan werd [[kritiek|bekritiseerd]] door christenen in het Midden-Oosten, maar steun van christenzionisten. | + | Onder partijleider (en later president) [[Ronald Reagan]] is de [[Republikeinse Partij]] zich gaan richten op de evangelisch-christelijke [[gemeenschap]] in de [[Verenigde Staten]]. Later is oud-president [[Donald Trump]] gekomen met een eigen vredesplan, waarin het land van de Palestijnen bestaat uit de Gazastrook, gebieden in de Negevwoestijn en kleine eilandjes ([[enclave]]s) in de [[Westelijke Jordaanoever]]. Dit plan werd [[kritiek|bekritiseerd]] door christenen in het Midden-Oosten, maar kreeg steun van christenzionisten. |
[[Categorie:Christendom]] | [[Categorie:Christendom]] | ||
[[Categorie:Zionisme]] | [[Categorie:Zionisme]] |
Versie van 25 sep 2022 18:48
Het christenzionisme of christelijk zionisme is een politieke stroming binnen het zionisme en het christendom. Christenzionisten zijn christenen die geloven dat Joden naar Palestina moeten terugkeren voordat de messias terug komt op aarde.
Ontstaan
In de zeventiende en achttiende eeuw waren er christenen in Europa en de Verenigde Staten die wilden dat Joden immigreerden naar Palestina. Volgens hen kon de messias (Jezus) alleen terugkomen op aarde als het Beloofde Land wordt 'teruggegeven' aan de Joden. Het Beloofde Land is het gebied waar tegenwoordig Isräel, Palestina en een deel van Jordanië liggen. Sommige christenzionisten hebben een andere interpetatie en gaan uit van een groter 'Beloofd Land' (Groot-Israël).
Een vroege denker onder deze christenen was Henry Finch. In 1621 schreef hij dat bekering van de Joden erg belangrijk is voor de wereld. Koning Jacobus I van Engeland zag dit boek als smaad en liet Finch arresteren in april van dat jaar.
Belangrijke christenzionisten zijn Alexander Keith en John Nelson Darby geweest. Volgens Keith was Palestina „een land zonder volk voor een volk zonder land” en moesten de Joden daarom terug naar Palestina. Darby geloofde dat er twee volkeren van God waren: de joden en de christenen. Hij vond dat de christenen joden moesten helpen bij de immigratie naar Palestina. Tussen 1896 en 1897 heeft dominee William Hechler veel invloed gehad op Theodor Herzl, een belangrijke zionist. Hechler legde aan Herzl het Bijbelse begrip van het Beloofde Land uit. Ook kwam Herzl via Hechler in contact met groothertog Frederik I van Baden en diens broer keizer Wilhelm II van Duitsland. Via de groothertog van Baden kon Herzl steun verwachten van de Duitse keizer. In 1897 richtte Herzl de Zionistische Wereldorganisatie (toen nog 'Zionistische Organisatie' geheten), die het eerste zionistische congres organiseerde. Hechler werd door Herzl als christenzionist uitgenodigd. In het Baselprogram verklaarde de organisatie dat ze als doel heeft om een Joodse staat op te richten.
Aan het einde van de negentiende eeuw en het begin van de twintigste eeuw werden de doelen van het christenzionisme belangrijk voor een deel van de Britse conservatieven en liberalen. De Britse diplomaat Henry John Temple was in de jaren 1830 actief in het Ottomaanse Rijk. Destijds wilde het Verenigd Koninkrijk dat het Ottomaanse Rijk in stand bleef om zo het Midden-Oosten stabiel te houden. Temple hielp de regering van het Rijk en door zijn invloed daar konden er groepen Joden naar Palestina immigreren.
Geloof
Christenzionisten geloven dat er een belofte uit de Bijbel wordt ingelost als alle Joden teruggaan naar het Beloofde Land. Op die manier komt het 'einde der tijden' volgens hen dichterbij. Volgens de Bijbel zal de aarde met veel rampen te maken krijgen als het einde dichterbij komt. Christenzionisten geloven dat dit einde dichterbij komt als alle Joden naar het Beloofde Land immigreren. Volgens hen zullen alle christenen dan naar de hemel gaan en Jezus ontmoeten. Ook geloven christenzionisten dat er opnieuw een Joodse tempel moet worden gebouwd op de Tempelberg, waar in de oudheid al de Tempel van Salomo en de Tweede Tempel stonden. Op die plek slaat nu de Al-Aqsamoskee, die voor moslims belangrijk is. Een ander voorstel is in 1897 gedaan door dominee Wiliam Henry Hechter. Hij wilde een tempel bouwen in Bethel, volgens hem het centrum van het Beloofde Land.
Niet alle christenen geloven zoals de christenzionisten en zijn tegen de denkwijze en het handelen van de christenzionisten. Er zijn ook christenen die wel het zionisme steunen, maar geen christenzionist zijn.
Na de stichting van Israël
Veel christenzionisten zagen de stichting van Israël in 1948 als de eerste stap richting het einde der tijden. Onder evangelische christenen kwam een nieuwe beweging op die uitgesproken christenzionistisch was. Binnen deze beweging speelde de Scofieldbijbel een belangrijke rol. Deze bijbel is een variant van de Bijbel met aantekeningen van Cyrus Ingerson Scofield, een Amerikaanse bijbelstudent. Onder de evangelisch-christelijke gemeenschap zijn er ook evangelische christenen die geloven dat Joden alleen naar de hemel kunnen als ze zich tot het christendom bekeren. Deze beweging wordt ook wel het 'messiaans jodendom' genoemd.
Onder partijleider (en later president) Ronald Reagan is de Republikeinse Partij zich gaan richten op de evangelisch-christelijke gemeenschap in de Verenigde Staten. Later is oud-president Donald Trump gekomen met een eigen vredesplan, waarin het land van de Palestijnen bestaat uit de Gazastrook, gebieden in de Negevwoestijn en kleine eilandjes (enclaves) in de Westelijke Jordaanoever. Dit plan werd bekritiseerd door christenen in het Midden-Oosten, maar kreeg steun van christenzionisten.