Katholiek: verschil tussen versies

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
k
 
(31 tussenliggende versies door 15 gebruikers niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
  +
[[Bestand:Place-Saint-Pierre-foule.jpg|miniatuur|Het Vaticaan is het centrum van de Katholieke Kerk]]
In [[Nederland]] zijn veel mensen katholiek. <BR>
 
  +
[[Bestand:INTERIEUR, GEPOLIJCHROMEERD HEILIGE MARIA EN JEZUS BEELD - Maasbommel - 20292001 - RCE.jpg|miniatuur|Maria met Jezus en de rozenkrans]]
Zij geloven in God en zijn zoon [[Jezus]] Christus. Elk jaar met [[Kerstmis]] herdenken zij de geboorte van Jezus. Met [[Goede Vrijdag]] herdenken zij de dood van Jezus en op [[Pasen]] herdenken zij dat hij opstaat uit de dood. Zij geloven ook dat God de [[aarde]], de [[dieren]] en de mens heeft gemaakt.
 
  +
In [[Nederland]] zijn veel mensen '''katholiek'''. De [[Rooms-Katholieke Kerk]] (RKK) hoort bij het christendom. Dit is de grootste religie in de wereld. De leider van de RKK is de paus. Sinds 2013 is dat [[paus Franciscus]]. De paus woont in Rome, Italië. Daar is Vaticaanstad, het centrum van de RKK met de bekende Kerk: de Sint Pieter. Petrus (Sint Pieter) was de eerste leider van de kerk. Hij ligt begraven in deze kerk in Rome.
   
  +
== Lidmaatschap ==
  +
Iemand is lid van de Rooms-Katholieke Kerk, als hij drie van de zeven sacramenten hebt ontvangen. Dit zijn de initiatiesacramenten: het Heilig Doopsel, de Heilige Communie, het Heilig Vormsel. De andere sacramenten zijn: Sacrament van Boete en Verzoening, Sacrament van het Huwelijk, Priesterwijding, Ziekenzalving.
  +
Sacramenten zijn voor katholieken werkzame tekens van leven: God raakt de mens aan. Veel sacramenten kunnen al op jonge leeftijd worden ontvangen: het Heilig Doopsel, Sacrament van boete en verzoening, Heilige Communie, Ziekenzalving. Er zijn sacramenten die maar eenmaal kunnen worden ontvangen en sacramenten die iemand zo vaak kan ontvangen als hij nodig heeft. Iemand kan zich op elke leeftijd laten dopen. Dat gebeurt, dat is niet gek. In de Rooms-Katholieke kerk worden veel feesten gevierd. Over de hele wereld zijn de kerken met elkaar verbonden.
   
  +
Mensen die katholiek zijn hoeven niet per se bij de [[Rooms-Katholieke Kerk]] te horen. Ruim 1000 jaar gelden waren alle christenen katholiek, maar dat is allang niet meer zo. Veel kerken hebben zich afgescheiden, zoals [[Oosters-Katholieke Kerken]], de Oud-Katholieke Kerk en de Anglicaanse kerk. De bekendste zijn de [[Protestante Kerken]] Al deze kerken zijn het niet eens met de paus, maar geloven wel in de boodschap van [[Jezus Christus]]. Voor katholieken is de [[Bijbel]] een belangrijk en heilig boek, omdat zij geloven dat de Bijbel het woord van God is.
   
  +
==Geloof==
  +
Katholieken geloven in [[God (als enige god)|God]], zijn zoon [[Jezus]] en de [[Heilige Geest]]. Elk jaar met [[Kerstmis]] vieren zij de geboorte van Jezus. Met [[Goede Vrijdag]] herdenken zij de dood van Jezus en op [[Pasen]] vieren zij de verrijzenis uit de dood. Maria, de moeder van Jezus heeft een speciale plek in het geloof. Katholieken geloven ook dat God de [[Aarde (planeet)|aarde]], de [[dierenrijk|dieren]] en de mens heeft gemaakt. De katholieke mensen gaan op zondag naar de [[kerk]]. Maar ze kunnen ook elke dag naar de Heilige Mis gaan. Andere katholieke feestdagen zijn [[Hemelvaartsdag]] en [[Pinksteren]]. Daarnaast zijn er nog bijzondere dagen voor beroemde [[heilige]] mensen, zoals [[Sint Nicolaas]] (nu Sinterklaas genoemd) en [[Maarten van Tours|Sint Maarten]]. Ook [[Halloween]] heeft een katholieke oorsprong.
   
  +
===Bidden===
  +
[[Bestand:Interieur noordertransept, glasraam voorstellende Christus met communie en kelk - Haaren - 20333165 - RCE.jpg|miniatuur|de Heilige Communie]]
  +
Katholieke mensen [[Bidden (godsdienst)|bidden]]. Dat is een soort praten met God. Dan bidden ze bijvoorbeeld voor hun opa, oma, moeder, vriend enz. Met dat bidden willen ze bereiken dat het goed gaat met die persoon, of ze bidden voor de vrede in de wereld. Iemand kan ook voor zichzelf bidden, bijvoorbeeld om kracht of troost krijgen als hij dat nodig heeft. Ook kan iemand bidden om
  +
beter te weten welke keuze hij moet maken. Het bidden van de rozenkrans is ook een manier van bidden. Veel beelden van Maria hebben een rozenkrans vast. Op elk kraaltje bidt men een ‘Onze Vader’ of een ‘Wees gegroet Maria’. In de hele kerk wordt de rozenkrans gebeden. Speciaal door broeders en zusters die in een klooster wonen. Zij dragen vaak een rozenkrans aan hun habijt (kleding van een monnik).
   
  +
De katholieken hebben veel inspirerende mensen, zoals [[Moeder Teresa]], [[Franciscus van Assisi]] en pater [[Frans van der Lught]].
   
  +
==Videoclips==
  +
* [https://www.youtube.com/watch?v=5uWPwMAbnVw&index=6&list=PLi_srCikhtggb0XZKcFfRUFK8Zew21W5y/ Paranormale toestanden bij het Vaticaan?]
  +
* [https://www.youtube.com/watch?v=qX8l9-srVjM&list=PLi_srCikhtghrNa6Ti1d4aSyPQzQ3JI63&index=38/ Moeder Theresa, een inspirerende vrouw]
  +
* [https://www.youtube.com/watch?v=ZYh5-BvkzKI&index=30&list=PLi_srCikhtghrNa6Ti1d4aSyPQzQ3JI63/ Franciscus van Assisi, naamgever van de huidige paus]w
   
 
[[Categorie:Katholicisme]]
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
[[Categorie:Religie]]
 

Huidige versie van 3 okt 2024 om 16:22

Het Vaticaan is het centrum van de Katholieke Kerk
Maria met Jezus en de rozenkrans

In Nederland zijn veel mensen katholiek. De Rooms-Katholieke Kerk (RKK) hoort bij het christendom. Dit is de grootste religie in de wereld. De leider van de RKK is de paus. Sinds 2013 is dat paus Franciscus. De paus woont in Rome, Italië. Daar is Vaticaanstad, het centrum van de RKK met de bekende Kerk: de Sint Pieter. Petrus (Sint Pieter) was de eerste leider van de kerk. Hij ligt begraven in deze kerk in Rome.

Lidmaatschap

Iemand is lid van de Rooms-Katholieke Kerk, als hij drie van de zeven sacramenten hebt ontvangen. Dit zijn de initiatiesacramenten: het Heilig Doopsel, de Heilige Communie, het Heilig Vormsel. De andere sacramenten zijn: Sacrament van Boete en Verzoening, Sacrament van het Huwelijk, Priesterwijding, Ziekenzalving. Sacramenten zijn voor katholieken werkzame tekens van leven: God raakt de mens aan. Veel sacramenten kunnen al op jonge leeftijd worden ontvangen: het Heilig Doopsel, Sacrament van boete en verzoening, Heilige Communie, Ziekenzalving. Er zijn sacramenten die maar eenmaal kunnen worden ontvangen en sacramenten die iemand zo vaak kan ontvangen als hij nodig heeft. Iemand kan zich op elke leeftijd laten dopen. Dat gebeurt, dat is niet gek. In de Rooms-Katholieke kerk worden veel feesten gevierd. Over de hele wereld zijn de kerken met elkaar verbonden.

Mensen die katholiek zijn hoeven niet per se bij de Rooms-Katholieke Kerk te horen. Ruim 1000 jaar gelden waren alle christenen katholiek, maar dat is allang niet meer zo. Veel kerken hebben zich afgescheiden, zoals Oosters-Katholieke Kerken, de Oud-Katholieke Kerk en de Anglicaanse kerk. De bekendste zijn de Protestante Kerken Al deze kerken zijn het niet eens met de paus, maar geloven wel in de boodschap van Jezus Christus. Voor katholieken is de Bijbel een belangrijk en heilig boek, omdat zij geloven dat de Bijbel het woord van God is.

Geloof

Katholieken geloven in God, zijn zoon Jezus en de Heilige Geest. Elk jaar met Kerstmis vieren zij de geboorte van Jezus. Met Goede Vrijdag herdenken zij de dood van Jezus en op Pasen vieren zij de verrijzenis uit de dood. Maria, de moeder van Jezus heeft een speciale plek in het geloof. Katholieken geloven ook dat God de aarde, de dieren en de mens heeft gemaakt. De katholieke mensen gaan op zondag naar de kerk. Maar ze kunnen ook elke dag naar de Heilige Mis gaan. Andere katholieke feestdagen zijn Hemelvaartsdag en Pinksteren. Daarnaast zijn er nog bijzondere dagen voor beroemde heilige mensen, zoals Sint Nicolaas (nu Sinterklaas genoemd) en Sint Maarten. Ook Halloween heeft een katholieke oorsprong.

Bidden

de Heilige Communie

Katholieke mensen bidden. Dat is een soort praten met God. Dan bidden ze bijvoorbeeld voor hun opa, oma, moeder, vriend enz. Met dat bidden willen ze bereiken dat het goed gaat met die persoon, of ze bidden voor de vrede in de wereld. Iemand kan ook voor zichzelf bidden, bijvoorbeeld om kracht of troost krijgen als hij dat nodig heeft. Ook kan iemand bidden om beter te weten welke keuze hij moet maken. Het bidden van de rozenkrans is ook een manier van bidden. Veel beelden van Maria hebben een rozenkrans vast. Op elk kraaltje bidt men een ‘Onze Vader’ of een ‘Wees gegroet Maria’. In de hele kerk wordt de rozenkrans gebeden. Speciaal door broeders en zusters die in een klooster wonen. Zij dragen vaak een rozenkrans aan hun habijt (kleding van een monnik).

De katholieken hebben veel inspirerende mensen, zoals Moeder Teresa, Franciscus van Assisi en pater Frans van der Lught.

Videoclips

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Katholiek&oldid=888891"