Kapitalisme: verschil tussen versies

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
 
(2 tussenliggende versies door 2 gebruikers niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
Het '''kapitalisme''' is een [[economie]] waarbij de grond, producten en [[Productiemiddel|productiemiddelen]] privé-eigendom (iemand bezit het) zijn van ondernemers en hun bedrijven, die zo veel mogelijke winst willen maken.
+
Het '''kapitalisme''' is een [[economie|economisch]] systeem gebaseerd op [[winst]]. In een kapitalistische economie zijn grond, producten en [[Productiemiddel|productiemiddelen]] privé-eigendom van ondernemers en hun bedrijven. Deze willen winst maken en willen daardoor hun producten of diensten meer waard maken.
   
Als de productiemiddelen privébezit zijn, betekend dat privébezitters tegen elkaar moeten strijden om de spullen te maken en hebben. Dit zou moeten zorgen dat mensen beter willen werken om meer winst te maken en geld zou moeten uitgeven om hun bedrijven beter te maken (in plaats van om het geld zelf te houden)
+
Als de productiemiddelen privébezit zijn, betekent dat privébezitters tegen elkaar moeten [[Concurrentie|concurreren]]. Dit betekent zij producten maken die beter en/of goedkoper zijn om er zo meer te verkopen. Dit zou ervoor zorgen dat mensen beter willen werken (om meer winst te maken) en geld zouden uitgeven om hun bedrijven te verbeteren ([[investeren]]).
   
Het verdelen van producten wordt gedaan door de markt.
+
Het verdelen van producten wordt gedaan door de markt. Dit wordt een [[Vrijemarkteconomie|(open) markteconomie]] genoemd.
   
 
== Doelen ==
 
== Doelen ==
De belangrijkste doelen van kapitalisme is geld en winst krijgen. Deze principes is het ideaal van kapitalisme, maar vaak zijn er gemengde economieën in plaats van een "zuiver" kapitalisme.
+
Het belangrijkste doel van kapitalisme is winst krijgen. Dit principe is het ideaal van kapitalisme, maar vaak zijn er [[gemengde economie]]ën in plaats van een "zuiver" kapitalisme.
   
Het streven naar winst als doel maakt kapitalisme anders dan andere markteconomieën (economie waarbij producten en diensten worden verkocht door bedrijven), die bijvoorbeeld meer streven naar producten maken of winst eerlijk verdelen over de werknemers.
+
Het streven naar winst als doel maakt kapitalisme anders dan andere markteconomieën, die bijvoorbeeld meer streven naar producten maken of winst eerlijk verdelen over de werknemers.
   
 
== Geschiedenis ==
 
== Geschiedenis ==
De principes van het kapitalisme was gebaseerd op het werk van de filosoof [[Adam Smith]], maar dat was niet zijn bedoeling. Het kapitalisme was begonnen in het laatmiddeleeuwse Europa. Door Kolonialisme en Slavernij was kapitalisme over de hele wereld verspreid.
+
De principes van het kapitalisme was gebaseerd op het werk van de filosoof [[Adam Smith]], maar dat was niet zijn bedoeling. Het kapitalisme was begonnen in het laatmiddeleeuwse Europa. Door kolonialisme en slavernij was het kapitalisme over de hele wereld verspreid.
   
In de twintigste eeuw was het kapitalisme een van de twee belangrijkste economische systemen, samen met [[Communisme]].
+
In de twintigste eeuw was het kapitalisme een van de twee belangrijkste economische systemen, samen met [[communisme]].
   
 
== Meningen ==
 
== Meningen ==
Bij kapitalisme hoort het idee dat een mens: rationeel (logisch), [[egoïstisch]] en individualistisch (jouw ideeën zijn belangrijker dan die van de groep) is. Dit positieve (goede) beeld van kapitalisme hoort bij het [[liberalisme]].
+
Bij kapitalisme hoort het idee dat een mens: rationeel (logisch), [[egoïstisch]] en individualistisch is. Dit betekent dat ieder mens het beter wil hebben dan andere mensen. Dit positieve (goede) beeld van kapitalisme hoort bij het [[liberalisme]].
   
 
Een minder positief beeld van het kapitalisme wordt uitgelegd door denkers zoals de communist, [[Karl Marx]]. Hij dacht dat de mensen die veel geld en de [[Productiemiddel|productiemiddelen]] bezaten, het oneerlijk beter hadden, terwijl degenen die niet genoeg hadden, gedwongen werden om te werken.
 
Een minder positief beeld van het kapitalisme wordt uitgelegd door denkers zoals de communist, [[Karl Marx]]. Hij dacht dat de mensen die veel geld en de [[Productiemiddel|productiemiddelen]] bezaten, het oneerlijk beter hadden, terwijl degenen die niet genoeg hadden, gedwongen werden om te werken.
Regel 23: Regel 23:
   
 
== Belangrijke denkers ==
 
== Belangrijke denkers ==
Belangrijke denkers over het kapitalisme zijn: [[Adam Smith]], [[Karl Marx]], Max Weber, Werner Sombart, Ludwig von Mises, Fernand Braudel en Friedrich von Hayek.{{User:Rots61/Veelbekeken/Beg}}{{beginnetje}}
+
Belangrijke denkers over het kapitalisme zijn:
  +
* [[Adam Smith]]
  +
* [[Karl Marx]]
  +
* [[Max Weber]]
  +
* [[Werner Sombart]]
  +
* [[Ludwig von Mises]]
  +
* [[Fernand Braudel]]
  +
* [[Friedrich von Hayek]]
  +
  +
{{Navigatie ideologieën}}
  +
{{User:Rots61/Veelbekeken/Beg}}
   
 
[[Categorie:Economie]]
 
[[Categorie:Economie]]

Huidige versie van 12 mrt 2023 om 18:45

Het kapitalisme is een economisch systeem gebaseerd op winst. In een kapitalistische economie zijn grond, producten en productiemiddelen privé-eigendom van ondernemers en hun bedrijven. Deze willen winst maken en willen daardoor hun producten of diensten meer waard maken.

Als de productiemiddelen privébezit zijn, betekent dat privébezitters tegen elkaar moeten concurreren. Dit betekent zij producten maken die beter en/of goedkoper zijn om er zo meer te verkopen. Dit zou ervoor zorgen dat mensen beter willen werken (om meer winst te maken) en geld zouden uitgeven om hun bedrijven te verbeteren (investeren).

Het verdelen van producten wordt gedaan door de markt. Dit wordt een (open) markteconomie genoemd.

Doelen

Het belangrijkste doel van kapitalisme is winst krijgen. Dit principe is het ideaal van kapitalisme, maar vaak zijn er gemengde economieën in plaats van een "zuiver" kapitalisme.

Het streven naar winst als doel maakt kapitalisme anders dan andere markteconomieën, die bijvoorbeeld meer streven naar producten maken of winst eerlijk verdelen over de werknemers.

Geschiedenis

De principes van het kapitalisme was gebaseerd op het werk van de filosoof Adam Smith, maar dat was niet zijn bedoeling. Het kapitalisme was begonnen in het laatmiddeleeuwse Europa. Door kolonialisme en slavernij was het kapitalisme over de hele wereld verspreid.

In de twintigste eeuw was het kapitalisme een van de twee belangrijkste economische systemen, samen met communisme.

Meningen

Bij kapitalisme hoort het idee dat een mens: rationeel (logisch), egoïstisch en individualistisch is. Dit betekent dat ieder mens het beter wil hebben dan andere mensen. Dit positieve (goede) beeld van kapitalisme hoort bij het liberalisme.

Een minder positief beeld van het kapitalisme wordt uitgelegd door denkers zoals de communist, Karl Marx. Hij dacht dat de mensen die veel geld en de productiemiddelen bezaten, het oneerlijk beter hadden, terwijl degenen die niet genoeg hadden, gedwongen werden om te werken.

Omdat zo veel mensen andere meningen en ideeën hebben over wat kapitalisme is, is er niet helemaal een duidelijke betekenis.

Belangrijke denkers

Belangrijke denkers over het kapitalisme zijn:


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Kapitalisme&oldid=773550"