Victor Emanuel III van Italië: verschil tussen versies
Regel 13: | Regel 13: | ||
=====Ethiopië===== | =====Ethiopië===== | ||
− | Victor Emanuel en Mussolini wilden allebei graag een Italiaans rijk in Afrika opzetten. Toen viel hun oog op [[Ethiopië]]. Ethiopië was in die tijd een onafhankelijk keizerrijk met als keizer [[Haile Selassie]]. Ethiopië was perfect voor de Italianen. Het was groot, rijk en lag tussen de koloniën [[Italiaans-Eritrea]] en [[Italiaans-Somaliland]] in! Als ze het zouden veroveren had Italië in éên klap een Oost-Afrikaans Rijk. In 1935 verzamelde een Italiaanse leger zich rond Ethiopië. De keizer zag het en mobiliseerde z'n leger. Dat telde uiteindelijk wel een half miljoen man! De Ethiopiërs waren wel slecht bewapend. Sommige vochten nog met bogen en speren! Op 2 oktober 1935 viel een Italiaans van ruim 100.000 man Ethiopië binnen zonder oorlogsverklaring! De [[Volkenbond]] was daar erg boos over | + | Victor Emanuel en Mussolini wilden allebei graag een Italiaans rijk in Afrika opzetten. Toen viel hun oog op [[Ethiopië]]. Ethiopië was in die tijd een onafhankelijk keizerrijk met als keizer [[Haile Selassie]]. Ethiopië was perfect voor de Italianen. Het was groot, rijk en lag tussen de koloniën [[Italiaans-Eritrea]] en [[Italiaans-Somaliland]] in! Als ze het zouden veroveren had Italië in éên klap een Oost-Afrikaans Rijk. In 1935 verzamelde een Italiaanse leger zich rond Ethiopië. De keizer zag het en mobiliseerde z'n leger. Dat telde uiteindelijk wel een half miljoen man! De Ethiopiërs waren wel slecht bewapend. Sommige vochten nog met bogen en speren! Op 2 oktober 1935 viel een Italiaans van ruim 100.000 man Ethiopië binnen zonder oorlogsverklaring! De [[Volkenbond]] was daar erg boos over, maar deze bond was machteloos dus dat interesseerde niemand wat. |
=====Albanië===== | =====Albanië===== |
Versie van 30 jul 2014 10:45
![]() |
Werk in uitvoering! Aan dit artikel wordt de komende uren of dagen nog gewerkt. Belangrijk: Laat dit sjabloon niet langer staan dan nodig is, anders ontmoedig je anderen om het artikel te verbeteren. De maximale houdbaarheid van dit sjabloon is twee weken na de laatste bewerking aan het artikel. Kijk in de geschiedenis of je het artikel kunt bewerken zonder een bewerkingsconflict te veroorzaken. |
![]() |
Dit artikel is nog niet af. |
Victor Emanuel (Napels, Italië, 11 november 1869 - Alexandrië, Egypte, 28 december 1947), was de enige zoon van Margherita van Savoye (1851-1926) en Umberto I van Italië. Hij was van 1900 tot 1946 koning van Italië. Ook was hij van 1936 tot 1941 Keizer van Ethiopië en van 1939 tot 1943 koning der Albanezen, maar veel landen erkende dat niet. Hij was de opvolger van Umberto I van Italië en werd zelf opgevolgd door Umberto II van Italië. Hij kwam uit het Huis Savoye. Hij was zeer klein, daarom noemde de Nederlanders hem ook wel "Victorretje Emanueletje".
Leven
Jeugd
Victor Emanuel werd geboren op geboren op 11 november 1869 in Napels als eerste kind van Umberto I en Margaretha van Savoye. Hij werd vernoemd naar z'n opa Victor Emanuel II van Italië. Hij deed een militaire opleiding. Hij was klein, zei niet veel en was erg geïnteresseerd in wetenschappelijk onderzoek. Hij hield ook van munten verzamelen, tuinieren en jagen. Hij was 30, toen zijn vader werd vermoord en Victor Emanuel koning werd.
Koning
Victor Emanuel was dan wel klein, maar zijn plannen waren groot. Onder hem werd de monarchie in Italië weer populair. Tijdens de Eerste Wereldoorlog koos Italië de kant van de geallieerden en vocht in de Alpen tegen het Duitse Keizerrijk en vooral Oostenrijk-Hongarije. Victor Emanuel bleef de hele tijd aan het front en zijn oom Ferdinand werd regent. In 1922 hielden de fascisten (een soort nazi's) een mars naar Rome, ze bezetten de belangrijke gebouwen en grepen de macht. Victor Emanuel weigerde iets tegen hen te doen, en benoemde op 28 oktober zelfs Benito Mussolini tot premier! Later beweerde Victor Emanuel dat hij dar deed omdat zijn leger het toch niet kon winnen van de fascisten. Dat is niet zo, maar er was waarschijnlijk wel een bloedige burgeroorlog gekomen. Victor Emanuel benoemde ook Mussolini omdat die de communisten onder controle kon houden. Mussolini's strakke regels vond Victor Emanuel eigenlijk wel goed. Maar toch konden de twee leiders niet goed met elkaar overweg.
Verovering van Ethiopië en Albanië
Ethiopië
Victor Emanuel en Mussolini wilden allebei graag een Italiaans rijk in Afrika opzetten. Toen viel hun oog op Ethiopië. Ethiopië was in die tijd een onafhankelijk keizerrijk met als keizer Haile Selassie. Ethiopië was perfect voor de Italianen. Het was groot, rijk en lag tussen de koloniën Italiaans-Eritrea en Italiaans-Somaliland in! Als ze het zouden veroveren had Italië in éên klap een Oost-Afrikaans Rijk. In 1935 verzamelde een Italiaanse leger zich rond Ethiopië. De keizer zag het en mobiliseerde z'n leger. Dat telde uiteindelijk wel een half miljoen man! De Ethiopiërs waren wel slecht bewapend. Sommige vochten nog met bogen en speren! Op 2 oktober 1935 viel een Italiaans van ruim 100.000 man Ethiopië binnen zonder oorlogsverklaring! De Volkenbond was daar erg boos over, maar deze bond was machteloos dus dat interesseerde niemand wat.
Albanië
Tweede Wereldoorlog
Einde van het koninkrijk
Familie
Op 24 oktober 1896 trouwde hij met Prinses Jelena van Montenegro. Ze kregen vijf kinderen:
- Prinses Yolanda Margherita Milena Elisabetta Romana Maria (1 juni 1901 - 16 oktober 1986)
- Prinses Mafalda Maria Elisabetta Anna Romana (2 november 1902 - 27 augustus 1944)
- Prins Umberto Nicola Tommaso Giovanni Maria (15 september 1904 - 18 maart 1983)
- Prinses Giovanna Elisabetta Antonia Romana Maria (13 november 1907 – 26 februari 2000)
- Prinses Maria Francesca Anna Romana (26 december 1914 – 7 december 2001)
Weetje
- In 1900 werd hij Koning van Italië nadat zijn vader Umberto was vermoord. Het enige advies wat hij ooit van zijn vader gekregen had, was: "Onthou: om een koning te zijn, hoef je alleen te weten hoe je je naam schrijft, een krant leest, en een paard bestijgd" ("Remember: to be a king, all you need to know is how to sign your name, read a newspaper, and mount a horse").
Galerij
Victor Emanuel II (1861-1878) · Umberto I (1878-1900) · Victor Emanuel III (1900-1946) · Umberto II (1946) · Einde van het Koninkrijk Italië (1946) |