Verbeter WikiKids vandaag nog!
Christmas ball icon.pngChristmas tree icon 1.png Wij wensen onze lezers fijne feestdagen. Christmas tree icon 1.pngChristmas bell icon.png
Stem nu opnieuw voor: de Gouden WikiKids Award 2022

Huis Savoye

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Huis Savoye
Great coat of arms of the king of italy (1890-1946).svg
Wapenspreuk
Stamvader Humbert Withand
Laatste heerser Umberto II
Familiehoofd Betwist
Victor Emanuel
Amadeus
Uitgestorven
Afgezet in/op 12 juni 1946
Hoofdtak
Zijtak(ken) Huis Savoye-Carignano

Huis Savoye-Aosta
Huis Savoye-Genua
(uitgestorven sinds 1996)
Huis Savoye-Achaea
(uitgestorven sinds 1209)

Titel(s)
Graaf van Savoye

Hertog van Savoye
Keizer van Ethiopië
Koning der Albanezen
Koning van Armenië
Koning van Kroatië
Koning van Italië
Koning van Sardinië
Koning van Spanje

Portaal Portal.svg Monarchie

Het Huis Savoye of in het Italiaans Casa Savoia is een oud adellijke huis. Eerst regeerde het alleen maar over de regio Savoye. Later kreeg het ook de kroon van Sardinië en zelfs Italië. Italië had koloniën waardoor het huis ook over Albanië en Ethiopië heerste. Een zijtak van het huis regeerde ook over Spanje. Ze hebben tijdens de kruistochten ook over het vorstendom Acheae geheerst, maar dat bestond maar korte tijd. Ooko hebben ze toen de titel koning van Cyprus en koning van Armenië. Officieel waren ze ook koning van Jeruzalem, maar dat koninkrijk bestond niet meer. Één jaar lang, tijdens de Tweede Wereldoorlog, heeft de Savoyse Tomislav II van Kroatië ook als enige koning over de Onafhankelijke Staat Kroatië geheerst, maar de staat was een eigenlijk gewoon een hulpje van Nazi-Duitsland en Italië. Het is zelfs zo, dat Tomislav niet eens in Kroatië is geweest! De stamvader van het huis was Humbert Withand. Die leefde van 1003 tot 1048 en was de eerste graaf van Savoye. 999 jaar later eindigde de heerschappij der Savoyes, toen na een referendum koning Umberto II van Italië werd afgezet. Toen was hij het hoofd van het huis, en als hoofd van het huis werd hij opgevolgd door zijn zoon Victor Emanuel van Savoye, maar ook Amadeus van Savoye beweert het hoofd van de familie te zijn.

Tijdlijn

  • 1003 Humbert Withand wordt graaf van Savoye en is hiermee de eerste Savoy.
  • 1343 De beroemde Savoyse graaf Amadeus VI, de Groene Graaf, wordt geboren.
  • 1383 De Groene Graaf sterft.
  • 1391-1440 Leven van Amadeus VIII van Savoye, beter bekend als tegenpaus Felix V.
  • 1416 Savoye wordt een hertogdom.
  • 1861 Italië wordt één land met een Savoyer op de troon: Victor Emanuel II van Italië.
  • 1946 De laatste koning van Italië, Umberto II, wordt afgezet. Hiermee is het na 999 jaar afgelopen met de heerschappij der Savoyers.
Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Huis_Savoye&oldid=641098"