Victor Emanuel II van Italië

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Victor Emanuel II van Italië.

Koning Victor Emanuel II of in het Italiaans Vittorio Emanuele II (geboren in Turijn, 14 maart 1820 - gestorven in Rome, 9 januari 1878), complete naam Victor Emanuel Maria Albert Eugene Ferdinand Thomas en in het Italiaans Vittorio Emanuele Maria Alberto Eugenio Ferdinando Tommaso was vanaf 1849 koning van Sardinië en kreeg op 17 maart 1861 de titel Koning van Italië, waarna Italië eindelijk één land was en hij de eerste koning van Italië werd. De Italianen zien hem als de Vader des vaderlands van Italië. Als koning van Sardinië was hij de opvolger van Karel Albert en als koning van Italië werd hij opgevolgd door zijn zoon Umberto I. Hij kwam uit het huis Savoye.


Naam

Victor Emanuel noemde zich de Tweede. He, hoezo de tweede? Hij was toch de eerste koning? Wel, hij noemde zich Victor Emanuel II omdat zijn opa Victor Emanuel I van Sardinië was. Toen Victor Emanuel koning werd noemde hij zich dus II en toen hij koning van Italië werd bleef hij die naam houden.

Leven

Jeugd

Victor Emanuel met z'n broer Ferdinand en moeder.

Victor Emanuel werd geboren op 14 maart 1820 in Turijn, dat toen de hoofdstad was van Sardinië. Sardinië is dan wel een eiland, maar het Koninkrijk Sardinië was veel groter dan dat ene eiland! Zijn vader was Karel Albert van Sardinië en z'n moeder Maria Theresia van Toscane. Hij woonde in z'n jeugd in Florence en sport, het leger en politiek interesseerde hem toen al heel erg. Tijdens de Eerste Italiaanse Onafhankelijkheidsoorlog van 1848-49 vocht hij samen met zijn vader aan het front. Deze oorlog was eigenlijk gewoon een oorlog om het keizerrijk Oostenrijk te verdrijven uit Noord-Italië, waar het een grote rol speelde. Bij de slag bij Novara (1849) werden de Italianen echter verpletterend verslagen door de Oostenrijkers onder leiding van Josef Radetzky von Radetz. Karel Albert schaamde zich zo dat hij aftrad, en zo werd Victor Emanuel koning.

Koning van Sardinië

Zo werd Victor Emanuel op 29-jarige leeftijd koning van Sardinië, en ook al sloot hij vrede met de Oostenrijkers, toch probeerde hij ze uit het land te krijgen. Italië bestond in die tijd uit heel veel koninkrijkjes, die zich wilden verenigen tot één groot land. Victor Emanuel werd één van de leiders van deze beweging. Victor Emanuel werd erg populair als koning. Hij hervormde het leger, regelde de financiën en hij werkte aan de handel. Daarmee werd hij in héél Italië geliefd, en niet alleen in Sardinië. Hij stond aan de kant van de geallieerden tijdens de Krimoorlog, en om de banden met Frankrijk nog beter te maken liet hij zijn dochter Clothilde van Savoye trouwen met Napoleon Jozef Karel Paul Bonaparte, een neef van Napoleon III van Frankrijk.


Italië wordt een koninkrijk

Victor Emmanuel ontmoet Guisseppe Garibaldi.

Victor Emanuel wilde graag 1 verenigd Italië. Oostenrijk-Hongarije werkte hem daarin tegen, want een sterk Italië aan hun zuidgrens, dat vonden ze nou niet echt een goed idee. Oostenrijk vond het met Victor Emanuel toch echt te gortig worden en viel Piëmont binnen, maar de Fransen schoten Sardinië te hulp en ze veroverden zelfs Lombardije op Oostenrijk! De Midden-Italiaanse landjes sloten zich aan bij Sardinië en nu waren er nog maar drie echte staten in Italië: Sardinië, onder leiding van Victor Emanuel, de Kerkelijke Staat, onder leiding van paus Pius IX en het Koninkrijk der Beide Siciliën onder leiding van de tiran Frans II. Guiseppe Garibaldi veroverde met steun van de bevolking het Koninkrijk der Beide Siciliën en nu scheidde alleen de Kerkelijke Staat Italië nog van eenwording. Victor Emanuel trok in 1860 de Kerkelijke Staat binnen. De paus was buiten zinnen en deed Victor Emanuel in de ban maar dat kon Victor Emanuel niks schelen. Intussen trok ook Garibaldi de Kerkelijke Staat binnen, maar dan vanuit het zuiden. Toen Victor Emanuel Guiseppe Garibaldi ontmoette was het duidelijk: Italië werd weer één land, en op 17 maart 1861 was het dan zover: Victor Emmanuel II van Sardinië werd uitgeroepen tot de eerste koning van het Koninkrijk Italië!

Verdere leven

Victor Emanuel was Frankrijk erg dankbaar voor hun steun en stond als cadeautje Savoye en Nice af aan de Fransen. In 1866 kwam ook Venetië in handen van de Italianen. Het kwam in hun handen omdat ze Pruisen in de Duitse Oorlog hadden gesteund, die Pruisen had gewonnen. Op 9 januari 1878 stierf de geliefde koning van Italië. Hij werd opgevolgd door zijn zoon Umberto I van Italië, die hem niet in het familiegraf in Superga liet begraven maar in het Pantheon.

Familie

Victor Emanuel trouwde op 12 april 1842 met Adelheid van Oostenrijk (1822-1855). Ze kregen acht kinderen:


Monumenten

Het Monument van Victor Emanuel II.

Er zijn door heel Italië tientallen monumenten opgericht voor Victor Emanuel II. In vrijwel alle grote steden daar zal je wel een monument voor hem vinden. Het grootste monument staat in Rome en heet gewoon het Monument van Victor Emanuel II. Dit is een enórm gebouw dat door de Italianen altaar van het vaderland wordt genoemd. Andere vinden het minder mooi een noemen het de typemachine.

Weetje

  • Er was in die tijd een kreet: Viva Verdi!, en laat er nou net een beroemde Italiaanse componist zijn die Guiseppe Verdi heette. Maar het was helemaal geen eerbetoon aan deze componist! Het was namelijk een afkorting voor Viva Vittorio Emanuele Rex D'Italia oftewel Leve Victor Emanuel, Koning van Italië!!

Galerij

 
Koningen van Italië

Victor Emanuel II (1861-1878) · Umberto I (1878-1900) · Victor Emanuel III (1900-1946) · Umberto II (1946) · Einde van het Koninkrijk Italië (1946)

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Victor_Emanuel_II_van_Italië&oldid=433789"