Help mee! Maak een account of meld je aan.
In februari staat WikiKids in het teken van Turkije! Doe jij ook mee?

Umberto II van Italië

Uit Wikikids
Ga naar: navigatie, zoeken
Umberto II van Italië.

Humbert Nicolaas Thomas Johannes Maria of in het Italiaans Umberto Nicolao Tomaso Giovanni Maria (geboren in Racconigi, Italië op 15 september 1904 - overleden in Genève, Zwitserland, op 18 maart 1983), was als Umberto II de laatste koning van Italië. Hij was 33 dagen koning, van 9 mei 1946 tot 12 juni dat jaar, toen de monarchie afgeschaft. Hij heeft dus geen opvolger, maar hij was wel zelf de opvolger van Victor Emanuel III van Italië. Hij kreeg omdat hij zo kort regeerde de bijnaam meikoning. Hij kwam uit het huis Savoye.

Leven

Umberto als kind.

Kroonprins

Umberto werd op 15 september 1904 geboren als derde kind en enige zoon van Victor Emanuel III van Italië en Jelena van Montenegro. Over zijn jeugd is erg weinig bekend. Later werd Umberto, de zogenaamde prins van Piëmont, bevelhebber van het Italiaanse leger, maar dat was niks, want Benito Mussolini had in werkelijkheid de macht. Umberto en Mussolini konden altijd al niet met elkaar overweg. In 1943 probeerde zijn vrouw Marie José samen met de diplomaat Giovanni Montini (die later paus Paulus VI zou worden) om vrede te sluiten met de Amerikanen. Dit lukte haar niet, want koning Victor Emanuel III stond dit niet toe. Victor Emanuel was met zo'n kroonprinses niet blij, en ze werd naar Savoye gestuurd. In dat zelfde jaar werd Mussolini bevrijd door de Duitsers, want Victor Emanuel had hem inmiddels gevangengezet. Onder geallieerde druk ging Victor Emanuel in 1944 en daarna nauwelijks meer naar buiten. Umberto nam al z'n taken over, maar Victor Emanuel wilde nog wel even koning blijven.

Koning

De grote fout van Victor Emanuel was dat hij Mussolini zo lang z'n gang had laten gaan. De Italiaanse monarchie was daardoor helemaal niet meer populair. Umberto was wel populair, maar toen hij eenmaal koning was was het al te laat. Er zou aan het volk gevraagd worden wat zij wilde: Een republiek, om verder met de monarchie. In het zuiden van Italië kozen de meeste voor de monarchie, maar in het noorden voor de republiek. 12 miljoen stemmen voor de republiek en 10 miljoen voor de monarchie werd het. Helemaal eerlijk ging het niet. Gewapende republikeinen liepen rond en dwongen mensen om op de republiek te stemmen, drie miljoen stemmen raakten zoek en het bleek dat ook dode mensen hadden gestemd, en dat hoort niet. Na 33 dagen moest Umberto op 12 juni 1946 al weer aftreden. Umberto verliet gedwongen zijn land, voor altijd. Hij was de laatste Savoyer die had geregeerd. 999 jaar eerder was Umberto Withand aan de macht gekomen, en in 1946 was het voorgoed met hen gedaan.

Verdere leven

Het huwelijk met Marie José is nooit gelukkig geweest, omdat hij waarschijnlijk homoseksueel was. Ze scheidden, en Umberto stond nu alleen. Umberto zou daarna nog 35 jaar leven. Hij werd nog steeds uitgenodigd op koninklijke bruiloften, want hij was onder de monarchisten nog steeds populair, en doordat hij veel familie had was hij eigenlijk de grootvader van Europa. Umberto mocht na 1947 net zoals andere mannelijke Savoyes Italië niet in. Vrouwen mochten dat wel, maar dat deden ze niet, als een soort eerbetoon aan Umberto. In de jaren '80 werd duidelijk dat de oud-koning erg ziek was. President Sandro Pertini stelde voor om Umberto weer toe te laten in Italië, want dan kon hij tenminste in z'n vaderland sterven. Dat is nooit gebeurd, want op 18 maart 1983 stierf Umberto al in Savoye. Hij ligt daar ook begraven.

Toen hij begraven werd, was er niemand die Italië vertegenwoordigde. Later vond Giulio Andreotti dat een fout, want volgens hem was Umberto, als de omstandigheden iets anders waren geweest, een prima koning geweest.

Familie

Op 9 januari 1930 trouwde hij met Prinses Marie-José van België. Ze kregen vier kinderen:

Galerij

 
Koningen van Italië

Victor Emanuel II (1861-1878) · Umberto I (1878-1900) · Victor Emanuel III (1900-1946) · Umberto II (1946) · Einde van het Koninkrijk Italië (1946)

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Umberto_II_van_Italië&oldid=360332"