Toulouse

Uit Wikikids
(Doorverwezen vanaf Toulouse (stad))
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Het stadhuis van Toulouse

Toulouse is de vierde grootste stad van Frankrijk met 440.204 inwoners in het jaar 2009. De hele metropool heeft 1,2 miljoen inwoners. Grotere steden zijn Parijs, Lyon en Marseille. In het Occitaans de stad bekend als Tolosa. Het ligt in het zuidwesten van het land. De rivier die door de stad stroomt is de Garonne. Toulouse heeft de eerste Franse universiteit buiten Parijs. De universiteit bestaat al sinds de 13e eeuw een heeft nu meer dan 100.000 studenten. In de 17de eeuw werd het Canal du Midi gegraven, dat de stad met de Middellandse Zee verbindt. Tegenwoordig is Toulouse de hoofdstad van de nieuwe regio Languedoc-Roussillon-Midi-Pyrénées (die is even groot als Nederland en België bij elkaar!). Eveneens is dit de zetel van de aartsbisschop van Toulouse. Toulouse staat bekend als de onofficiële hoofdstad van Occitanië.

Geschiedenis

Typische Toulouse: aan dit soort straten dankt de stad zijn naam la Ville Rose, de roze stad.

Toulouse is gesticht door de Galliërs onder de naam Tolosa Tectosagum. Hier was later een Romeins legioen gevestigd, waardoor de stad opbloeide en theaters, stadsmuren en badhuizen kreeg. Hierna werd het de hoofdstad van het rijk der Visigoten (ook wel bekend als de Westgoten). In de vroege middeleeuwen verviel Toulouse tot een armoedig dorpje. Het werd zelfs door de Arabieren veroverd. Later groeide de stad weer en werden de Arabieren verdreven. De stad werd het centrum van het graafschap Toulouse, een van de grotere graafschappen van Frankrijk, dat de hele Middellandse Zeekust van Spanje tot Italië besloeg. Toulouse werd in die tijd bekend door de vrijheid van godsdienst die er heerste. Om deze reden werd de stad veroverd door legers van de paus.

Cultuur, sport en vervoer

Toulouse is het culturele, financiële en industriële centrum van het zuidwesten van Frankrijk. Veel bedrijven die met lucht-en ruimtevaart te maken hebben zijn hier gevestigd, zoals Airbus en de ESA. Ook is er een metro en een tram. Bezienswaardigheden zijn het stadhuis en de Romeinse resten in de stad. Toulouse FC is de grootste voetbalclub en speelt in de hoogste Franse divisie, de Ligue 1. In 2016 is de stad een van de gaststeden van het EK Voetbal.

Partnersteden

Een panorama van Toulouse

Galerij

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Toulouse&oldid=666250"