Taxus (geslacht)

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Taxus
Taxus

Taxus baccata MHNT.jpg

Leefgebied Europa, Azië en Noord-Amerika, een beetje in Afrika.
Leefomgeving Divers
Behoort tot de Coniferen, Cipresfamilie, Taxusfamilie
Portaal Portal.svg Biologie

Taxus is een geslacht bomen uit de cipresfamilie, een subklasse van de coniferen. De bekendste soort van dit geslacht is de venijnboom, die ook vaak 'taxus' genoemd wordt. Taxussen zijn over het algemeen erg giftig. Ze bestaan in de natuur, maar worden ook veel als heg gebruikt. Ze komen ongeveer in het hele noordelijk halfrond voor, behalve in het overgrote deel van Afrika.

Ze komen allemaal met elkaar overeen door hun naaldachtige bladeren en hun besachtige vruchten. Die vruchten zijn eigenlijk geen bessen, maar een kegelvormige vrucht, als een dennenappel, met een rode schaal eromheen gegroeid. Bij de meeste soorten taxus zijn de bladeren donkergroen, maar bij een paar Aziatische varianten zijn de bladeren geel-groen.

Soorten

Het heeft lang geduurd voordat wetenschappers eruit konden komen hoeveel soorten er waren. De meeste taxussen lijken erg op elkaar, en dus zagen onderzoekers in de kleinste verschillen al een nieuwe soort, en kwamen de aantallen al gauw in de buurt van de vijftig. Tegenwoordig is er beter onderzoek gedaan en zijn er nu minstens negen soorten bekend, hoewel er nog onderzoek wordt gedaan.

In de Benelux

In de Benelux komt maar één soort voor:

Buiten de Benelux

Er zijn acht soorten taxus die niet in de Benelux voorkomen, geen hebben een Nederlandse naam:

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Taxus_(geslacht)&oldid=779129"