Venijnboom

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Venijnboom of taxus
Taxus baccata

Taxus baccata MHNT.jpg

Niet bedreigd
Leefgebied Europa, stukjes van Azië en Afrika, door mensen naar de VS gebracht.
Leefomgeving bossen, hellingen, zandgronden
Behoort tot de Coniferen, Cipresfamilie, Taxusfamilie

Taxus baccata range.svg

Portaal Portal.svg Biologie

De venijnboom of taxus is een boomsoort uit de cipresfamilie en het geslacht taxus. Ze hebben net als andere bomen uit de cipresfamilie naaldachtige bladeren. Elk deel van de venijnboom is heel erg giftig en kan zelfs in kleine hoeveelheden dodelijk zijn. Alleen sommige vogels en konijnen zijn in staat van de venijnboom te eten. Hun kenmerkende rode bessen zijn eigenlijk geen bessen, maar kegelvormige vruchten zoals dennenappels met een rode schaal eromheen.

Venijnbomen bestaan in de natuur als bomen, maar worden ook veel als struiken en heggen gebruikt in tuinen. Dat komt vooral omdat de venijnboom ook tijdens de winter groen is, en dus mooi staat. Als ze als een boom groeien worden ze tot twintig meter hoog en kan de stam tot twee meter dik worden. De venijnbomen kunnen ook nog heel oud worden. Meestal worden ze honderden jaren oud, en er zijn zelfs een klein aantal bomen die al ouder dan duizend zijn.

Verspreiding

Venijnbomen komen van nature uit bergachtige gebieden in Europa, Azië en Afrika. Ze verspreidden echter ook makkelijk en komen tegenwoordig in bijna heel West-Europa in kleine mate in de natuur voor. Ze zijn ook door mensen naar de rest van de wereld gebracht, voornamelijk als versiering in tuinen. In het oosten van de VS zijn ze nu ook in de natuur te vinden.

Een tijdje lang werd de venijnboom bedreigd door de mens. De venijnboom werd vaak uitgeroeid op plekken waar vee in de buurt was. Hoewel vee niet vaak van de venijnboom eet, heeft het vreselijke gevolgen als ze dat wel doen. Tegenwoordig wordt dat niet meer zo veel gedaan. Wat voor de venijnboom helpt is dat hij meestal teruggroeit. Dit komt doordat vogels en konijnen de zaden kunnen eten en verspreiden en doordat de boom terug kan groeien uit zijn boomstronk nadat hij is omgehakt.

Geneeskunde

Esculaap.svg
Gezondheidsklachten?

Ga naar een dokter of huisarts! Volg geen adviezen over gezondheidsklachten van het internet op.

Zoals bij de meeste giftige planten kunnen sommige stoffen uit de plant juist ook in de geneeskunde gebruikt worden; in de bladeren en schors van de venijnboom zit een stofje dat tegen kanker helpt. Desondanks moet er nooit van de venijnboom gegeten worden, het geneesmiddel kan alleen met speciale technieken uit de plant worden gehaald.

Galerij

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Venijnboom&oldid=779335"