Reggio Emilia

Uit Wikikids
(Doorverwezen vanaf Reggio Emilia (stad))
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Het uitzicht over de stad vanaf de daken
Het Prampoliniplein in het centrum van de stad

Reggio Emilia (ook wel Reggio nell'Emilia of simpelweg Reggio genoemd) is een Italiaanse stad. De stad ligt in de regio Emilia-Romagna en is de hoofdstad van de gelijknamige provincie Reggio Emilia. Reggio Emilia heeft 162.290 inwoners.

De inwoners van Reggio (zo wordt de stad genoemd door de lokale bevolking) heten Reggiani.

Geschiedenis

Reggio Emilia werd een echte stad toen in door de Romeinen de Via Aemilia werd aangelegd, een weg van Arminium (het huidige Rimini) naar Placentia (het huidige Piacenza). De stad had een forum (een plein/markt waar de Romeinen bijeenkwamen om inkopen te doen of gewoon een gesprek te voeren), namelijk Regium Lepidi. Later werd het forum en de stad gewoon Regium genoemd. Zo komt Reggio aan zijn naam. Regium was niet zo belangrijk voor de Romeinen. Toch was de stad zeer welvarend.

Na een periode van verwoesting en invallende volkeren, was Reggio in 11e en 12e eeuw weer een rijke en welvarende stad én republiek geworden. Toch had de stad problemen. Er was een machtsstrijd tussen verschillende families. Welke familie was nu de baas is Reggio? De senaat van de "Republiek van Reggio" gaf daarom de macht aan ene Obizzo II d'Este uit de stad Ferrara. Zijn familie zou voorlopig de baas blijven.

In 1326 was het afgelopen met de Republiek van Reggio. Toen een Franse kardinaal (iemand uit de Rooms-Katholieke Kerk) de stad bij de Kerkelijke Staat voegde, het land van de paus.

Nadat de stad was ingenomen door de Napoleon, ging de stad in 1859 bij het verenigde Italië horen. Er was alleen één probleempje: In het zuiden van Italië was er ook al een stad die Reggio heette. De naam van Reggio werd nu veranderd in Reggio Emilia. De stad in het zuiden ging Reggio Calabria heten.

Transport

Reggio Emilia heeft sinds 1859 een treinstation, Stazione di Reggio Emilia. Het station ligt aan Piazza Guglielmo Marconi, aan de oostelijke rand van het centrum. Reggio Emilia heeft verder nog zes kleinere stations en een klein vliegveld, Aeroporto di Reggio Emilia.

Reggiobenadering

Uit Reggio Emilia komt een bepaald soort onderwijs voor peuters en kleuters. Deze Reggiobenadering ontstond na de Tweede Wereldoorlog. Na alle vernietiging die de oorlog had aangericht, wilden de ouders een goede, snelle manier om hun kinderen wat te leren. De Reggiobenadering heeft vier "regels":

  • Kinderen moeten mee kunnen bepalen wat ze willen leren;
  • Kinderen moeten leren door voelen, kijken, bewegen en luisteren;
  • Kinderen moeten de wereld leren ontdekken en
  • Kinderen moeten zichzelf mogen uiten.

Steeds meer kinderopvangen en peuterspeelzalen in Nederland en Vlaanderen werken met de Reggiobenadering.

Stedenbanden


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Reggio_Emilia&oldid=799680"