Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!
Stem opnieuw voor: de Gouden WikiKids Award 2021

Mondriaan

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Merge-arrow.svg Iemand vindt dat de inhoud van dit artikel ingevoegd zou moeten worden in Piet Mondriaan. Als de tekst wordt ingevoegd, wordt dit artikel een doorverwijzing.
Mondriaan
Een kunstwerk van Mondriaan.

Mondriaan is vooral bekend geworden door zijn schilderwerken in de kunststroming 'De stijl'. Maar hij is begonnen als landschapsschilder. Veel mensen waardeerden deze schilderijen die er uitzagen zoals de natuur in werkelijkheid is (naturalisme), dat vonden mensen toen mooi. Dat was eind 19e eeuw en begin 20e eeuw. Mondriaan ging andere dingen uitproberen met felle kleuren en strakke lijnen. Dat vonden de mensen niet zo mooi, ze waren meer gewend aan zijn landschappen. Toch ging Mondriaan door en sloot zich aan bij de kunstbeweging van De Stijl.

De Stijl

Deze kunstbeweging had een tijdschrift dat De Stijl heette. De kunstvorm heette Nieuwe Beelding. De leden van De Stijl waren niet alleen schilders, maar ook beeldhouwers, architecten, musici, schrijvers en dichters. Ze vonden allemaal dat kunst vooral het werk is van de kunstenaar en iedere kunstenaar wil harmonie in zijn werk. Ook schilders en kunstenaars die in andere stijlen werkten zoals Rembrandt of Vermeer. Ook in de schilderijen van die schilders was altijd harmonie. De kunstenaars van de Nieuwe Beelding vonden het minder belangrijk wat een kunstwerk voor moest stellen.

Harmonie

Harmonie betekent dat dingen bij elkaar moeten passen en dat het samen een goed geordend geheel is. Het moet samen prettig 'voelen'. Deze kunststroom was niet voor niets zo belangrijk direct na de Eerste Wereldoorlog. Toen was er veel chaos en dus weinig harmonie.

Zoektocht

Het was een zoektocht voor Mondriaan om de perfecte harmonie te vinden voor zijn kunstwerken. Tussen zijn oude werk en zijn nieuwe werk is er een soort overgang. Daarin zijn nog wel verschillende kleuren, maar niet meer zoveel als eerst. Er waren ook nog gebogen lijnen. Hij heeft toen ook heel goed gekeken naar de Kubisten. Later gebruikt hij alleen nog maar horizontale en verticale lijnen. Hij komt op dit idee door veel te kijken naar de natuur. De zee, lucht en sterren brengen hem op dit idee. Hij gaat ook een tijdje naar Parijs en praat daar veel met andere kunstenaars over hoe kunst zou moeten zijn.

Vlakken en lijnen

Een boom geschilderd door Piet Mondriaan

Mondriaan probeert heel veel uit. Met zwarte en grijze rechthoeken op een witte achtergrond probeert hij ruimte te laten zien. Met blauwe, gele en rode rechthoeken wil hij vorm laten zien in zijn werk. Later gaat hij de horizontale en verticale lijnen gebruiken om de rechthoeken te vormen en om contrast (licht-donker) aan te brengen. Later gaat hij ook dubbele lijnen schilderen en op het allerlaatst verdwijnen juist de horizontale en verticale zwarte lijnen. Hij vindt dat lijnen en vlakken eigenlijk hetzelfde zijn.

Laatste werk

Hij gaat ook een tijdje naar New York en daar werkt hij met gekleurde stukjes tape. Hij plakt die stukjes over de zwarte lijnen en zo probeert hij de lijnen te laten verdwijnen. Hij wil dit zo doen, dat zijn schilderijen geen diepte laten zien. Als hij tevreden is over zijn ontwerp met tape, dan maakt hij pas het echte schilderij. Zijn laatste schilderij is misschien wel zijn bekendste schilderij. Het is de Vicotory Boogie Woogie. Het schilderij heeft hij nooit afgemaakt, de stukjes tape zitten er nog op. Het hangt in het gemeentemuseum in Den Haag.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Mondriaan&oldid=555583"