Grijs

Uit Wikikids
⧼vector-jumptonavigation⧽ ⧼vector-jumptosearch⧽
Tinten grijs

Grijs is een van de neutrale kleuren, ook wel "onbonte" kleuren genoemd. De andere onbonte kleuren zijn wit en zwart.

Grijs krijg je door wit en zwart met elkaar te mengen. In feite is "grijs" de benaming voor elke tint ergens tussen wit en zwart in. Net als bij gebroken wit kan er iets van kleur in zitten.

Veel mensen associëren de kleur grijs met saaiheid en eentonigheid. Grijs staat ook voor pessimisme, depressie, verveling, neutraliteit, onbestemdheid , ouderdom, tevredenheid en elegantie.

Marine schepen en veel dieren zijn grijs zodat ze in hun omgeving minder opvallen.

Geschiedenis

In de oudheid en de middeleeuwen was grijs de kleur van ongeverfde wol, en dus de kleur die het meest werd gedragen door boeren en armen. Het was ook de kleur die werd gedragen door cisterciënzer monniken en broeders van de franciscanen en kapucijnen als een symbool van hun geloften van nederigheid en armoede.

Renaissance en de barok

Tijdens de Renaissance en de Barok begon grijs een belangrijke rol te spelen in mode en kunst. Zwart werd de meest populaire kleur van de adel, vooral in Italië, Frankrijk en Spanje, en grijs en wit combineerde er goed mee.

Grijs werd ook vaak gebruikt voor het maken van de ondertekening van olieverfschilderijen, een techniek die grisaille wordt genoemd. Het schilderij werd eerst in grijs en wit op een bruine grondlaag opgezet, en vervolgens werden de wat doorschijnende kleuren er bovenop toegevoegd. De grisaille eronder zorgde voor de schaduw, zichtbaar door de kleurlagen. Soms werd de grisaille gewoon onbedekt gelaten, waardoor het eruitzag als gebeeldhouwde steen.

Grijs was een bijzonder goede achtergrondkleur voor goud en voor huidtinten. Het werd de meest voorkomende achtergrond voor de portretten van Rembrandt van Rijn.

Achttiende en negentiende eeuw

Grijs werd in de 18e eeuw een zeer modieuze kleur, zowel voor damesjurken als voor herengilets en -mantels. Het zag er bijzonder lichtgevend uit en kleurde de zijden en satijnen stoffen die door de adel en rijken werden gedragen.

Damesmode in de 19e eeuw kwam vooral uit Parijs, terwijl herenmode werd bepaald door Londen. Het grijze pak verscheen halverwege de 19e eeuw in Londen; lichtgrijs in de zomer, donkergrijs in de winter; ter vervanging van het kleurrijkere palet van herenkleding in het begin van de eeuw.

De kleding van vrouwen die in de 19e eeuw in de fabrieken en werkplaatsen van Parijs werkten, was meestal grijs. Dit gaf hen de naam grisettes . "Gris" of grijs betekende ook dronken, en de naam "grisette" werd ook gegeven aan de lagere klasse van Parijse dames van lichte zede.

Grijs werd ook een veel voorkomende kleur voor militaire uniformen; in een tijdperk van geweren met een groter bereik waren soldaten in grijs minder zichtbaar als doelwit dan die in blauw of rood.

Twintigste en eenentwintigste eeuwBewerk

Aan het eind van de jaren dertig werd grijs een symbool van industrialisatie en oorlog. Het was de hoofd kleur van het beroemde schilderij van Pablo Picasso over de verschrikkingen van de Spaanse Burgeroorlog, Guernica.

Grijze golf

Na de Tweede Wereldoorlog ontstond er een geboorte golf in heel Europa. Mensen die toen geboren werden zijn anno 2022 de babyboomers ofwel de grijze golf. Het aantal geboortes per jaar loopt al een tijd terug waardoor de bevolking vergrijsd. Dat vergrijzen slaat natuurlijk op de haarkleur. De aanmaak van de kleurstof melanine neemt naarmate iemand ouder wordt steeds verder af. Het haar, zonder pigment, wordt grijs en uiteindelijk wit.

Grijs in gezegden

  • Iemand is een grijze muis - een weinig opvallend iemand
  • De grijze massa - het gemiddelde van een grote groep mensen (de meeste mensen). Wordt ook gebruikt om de hersenen mee aan te geven.
  • Een grijs bestaan - een weinig opvallende manier van leven
  • Een grijs gebied - meestal een overgangsgebied; een gebied waarin men zaken doet waar geen duidelijke regels over zijn, of waarvan het niet duidelijk is of ze legaal of illegaal zijn (wel of niet iets mag).
  • Grijs weer - mieserweer of regenachtig weer.

Grijstinten op internet

HTML kleur naam Voorbeeld HEX kleurcode
(HTML kleur) (HEX- kleur)
gainsboro #DCDCDC
lightgray (lichtgrijs #D3D3D3
silver (zilver) #C0C0C0
darkgray (donkergrijs) #A9A9A9
gray (grijs) #808080
dimgray #696969
lightslategray (licht leigrijs) #778899
slategray (leigrijs) #708090
darkslategray (donker leigrijs) #2F4F4F


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Grijs&oldid=836764"