Jan Sluijters

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Jan Sluijters
Jan Sluijters (1951).jpg
Sluijters in 1951
Persoonlijke informatie
Volledige naam Johannes Carolus Bernardus (Jan) Sluijters, of Sluyters
Bijnaam
Land Vlag van Nederland Nederland
Geboortedatum 17 december 1881
Geboorteplaats 's-Hertogenbosch
Overleden 8 mei 1957
Overleden te Amsterdam
Gehuwd met /
relatie
(1904-1910) Bertha Langerhorst, (1913-1957) Greet van Cooten
Carrière
Beroep aquarellist, etser, grafisch ontwerper, illustrator, lithograaf, politiek tekenaar, kunstschilder, tekenaar, wandschilder
Bekend van landschappen in felle kleuren
Actief 1893 - 1957
Genre(s) stilleven, portret, landschap, historie
Label
Website
https://rkd.nl/explore/artists/73135
Portaal Portaalicoon Kunst & Cultuur

Johannes Carolus Bernardus (Jan) Sluijters is geboren in 's-Hertogenbosch op17 december 1881 en overleden in Amsterdam, op 8 mei 1957. Hij was een Nederlandse kunstschilder en tekenaar. Daarnaast ontwierp hij ook affiches en was hij illustrator van kinderboeken en boekbandontwerper.

Levensloop

Jan Sluijters ging in 1901 naar de Rijksakademie van beeldende kunsten samen met Leo Gestel. Ook daarna bleven Gestel en Sluijters veel contact houden. In 1904 won Sluijters de Prix de Rome, wat hem een beurs opleverde om studiereizen te kunnen maken naar Italië en Spanje. Hij trouwde ook in 1904 met Bertha Langerhorst. In 1906 maakte hij in Parijs kennis met het fauvisme. De jury van de Prix de Rome vond het werk dat hij vanaf toen maakte té modern en stopte zijn jaarlijkse toelage.

Van 1909 tot 1911 werd Villa Vita nuova aan de Hilversumseweg 22-24 te Laren NH zijn woon- en werkplek. Het huis en de directe omgeving ervan is terug te vinden in enkele schilderijen. Ook de Gooische Stoomtram kwam er langs. Hij scheidde in 1910 van Bertha. In 1911 verhuisde hij naar Amsterdam. Ook bezocht hij met Leo Gestel opnieuw Parijs. In 1913 trouwde Sluijters met Greet van Cooten, zijn muze die vaak model stond voor zijn schilderijen. In 1917 werd hij lid van de Haagse kunstenaarsvereniging Pulchri Studio. Een paar jaar later werd hij een stemhebbend lid van de Amsterdamse kunstenaarsvereniging Arti et Amicitiae. Hij is ook lid geweest van de Kunstenaars-vereniging Sint Lucas.

Zijn werk werd steeds bekender. In 1933 won hij de Grand Prix tijdens de Wereldtentoonstelling in Parijs, en werd hij benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau. Ook won hij tijdens de Wereldtentoonstelling in Parijs de Grand Prix. Op zijn zestigste verjaardag was er een overzichtstentoonstelling in het Stedelijk Museum Amsterdam. Hij werd lid van de Académie Royale de la Belgique. In 1952 werd hij benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. In 1957 overleed hij.

Werk

In zijn tijd volgden de verschillende kunststijlen elkaar snel op. Veel daarvan als fauvisme, lunimisme en kubisme heeft Sluijters ook toegepast in zijn landschappen, portretten en naakten. Na de eerste wereldoorlog werd zijn werk weer realistischer. Hij wordt wel eens de pionier van het Nederlandse modernisme genoemd. Zijn werk is in vele Nederlandse musea te zien zoals:

Op 10 april 2018 kwam Singer Museum in Laren in het bezit van de Collectie Nardinc, geschonken door het echpaar Els en Jaap Blokker. Deze collectie bevat werken van Sluijter en zijn tijdgenoten. Hiermee richte men de tentoonstelling Sluijters en de modernen in van 9 maart tot en met 28 augustus 2022.

Galerij

Links

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Jan_Sluijters&oldid=745102"