James Joyce

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
James Joyce in 1918

James Augustine Aloysius Joyce (Dublin, 2 februari 1882 – Zürich, 13 januari 1941) was een Iers schrijver en een van de bekendste schrijvers uit het modernisme. Joyce publiceerde in 1922 de modernistische roman Ulysses, een van de belangrijkste werken van de 20e eeuw. Hoewel hij in Dublin geboren was, woonde hij het grootste gedeelte van zijn leven in het buitenland, waaronder in Parijs, Triëst en Zürich. Tijdens beide wereldoorlogen woonde hij in het neutrale Zwitserland.

Ulysses is Joyces bekendste roman, maar wat maakt het werk zo goed? Dat is de vraag die onderzoekers zich al jaren stellen. Ulysses is na de Bijbel en de Odyssee van Homerus het meest bestudeerde werk uit de wereldliteratuur. Wetenschappers verschillen over de vraag of het werk overschat of een absoluut meesterwerk is. Voor Ulysses zijn Griekse mythen gebruikt die in een modern jasje werden gestoken. Het hele boek speelt zich af in één dag. Hoewel het boek chaotisch en verwarrend lijkt, is het juist zorgvuldig samengesteld. De structuur is namelijk onzichtbaar, behalve als men er opzettelijk naar zoekt.

Joyce was niet de enige schrijver van het modernisme. Ook Virginia Woolf, E.M. Forster, Marcel Proust en Thomas Mann behoorden tot deze literaire stroming uit het begin van de 20e eeuw.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=James_Joyce&oldid=688941"