Brief

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Opbouw van een zakelijke brief.

Een brief is een blad papier waarop je een boodschap (mededeling) aan iemand schrijft of print en die je dan in een envelop doet, adresseert, frankeert (van een postzegel voorziet) en in de brievenbus gooit.

Er zijn verschillende soorten brieven: persoonlijke brieven en zakelijke brieven. Een voorbeeld van een persoonlijke brief is een liefdesbrief (al zal die in dit digitale tijdperk nog zelden worden geschreven). Een voorbeeld van een zakelijke brief is een sollicitatiebrief.

Elke brief heeft een aanhef, dan de inhoud en ten slotte de afsluiting. Brieven van de overheid hebben niet altijd (vroeger nooit) een aanhef.

De aanhef

De aanhef is de tekst waarmee je een brief begint. Je kunt dit op een formele manier doen of op een informele manier.

Bij de meeste formele brieven schrijf je als aanhef:

Geachte mevrouw / mijnheer,

Als je weet wie de brief zal ontvangen dan schrijf je de achternaam van diegene. Bijvoorbeeld:

Geachte mevrouw De Vries. 

Bij bijzondere personen hoort een speciale aanhef:

Je schrijft een brief aan... dan schrijf je
de koning Majesteit
een ridder hoogwelgeboren heer
een minister excellentie
een rechter edelachtbare heer / vrouwe
een notaris weledelgestrenge heer / vrouwe
een generaal excellentie
de paus Zijne heiligheid (naam)
(Alleen in het adres)
een arts weledelgeleerde heer

Bij een informele brief begin je ook met een aanhef. Je gebruikt dan de voornaam. Er zijn verschillende manieren om dat te doen. Bijvoorbeeld:

  • Beste ...,(bijvoorbeeld: Beste Peter,)
  • Lieve... , (bijvoorbeeld: Lieve Anna,)
  • Hoi..., (bijvoorbeeld: Hoi Vincent,)

De inhoud

De inhoud van de brief is opgebouwd uit alinea's. Een goede brief schrijven is overigens niet eenvoudig. Veel mensen hebben er moeite mee. Gelukkig voor hen raakt het schrijven van een brief hoe langer hoe meer in onbruik.

De afsluiting

Een formele brief kun je afsluiten met een groet, handtekening en achternaam van de afzender. Een voorbeeld van zo'n groet is het woord "hoogachtend". Een informele brief sluit je ook af. Dan gebruik je ook een groet en je voornaam. Voorbeelden van groeten bij een informele brief zijn "groetjes", "groeten", "met vriendelijke groeten".Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Brief&oldid=686540"