Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!

Formeel

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Kroning van een koning is een formele situatie

Iets is formeel als het aan regels moet voldoen. Een situatie kan formeel zijn. Taalgebruik kan ook formeel zijn. Je kunt ook op een formele manier met elkaar omgaan. Dat noem je de etiquette. Formeel taalgebruik noem je ook wel zakelijk taalgebruik.

Voorbeeld van formele situatie

De kroning van een koning is een voorbeeld van een formele situatie. Alle stappen zijn van te voren opgeschreven en worden volgens de regels uitgevoerd. Die stappen waaraan je je moet houden noem je ook wel een protocol. De mensen die er aan meedoen moeten zich aan het protocol houden. Je mag niet van het protocol afwijken. Zo'n bijeenkomst noem je ook wel een ceremonie.

Voorbeeld van formeel taalgebruik

Taalgebruik kan ook formeel zijn. Je gebruikt dan de taal zoals dat hoort. Tegen volwassenen die je niet kent zeg je bijvoorbeeld u en gebruik je de achternaam. In brieven kun je ook formele taal gebruiken. Hoe je een brief begint (de aanhef) hangt bij formeel taalgebruik samen met aan wie je de brief schrijft.

Je schrijft een brief aan... dan zeg je
de koningin Majesteit
een ridder hoogwelgeboren
een minister excellentie
een rechter edelachtbare
een notaris weledelgestrenge
een generaal excellentie
de paus zijne heiligheid
een arts weledelgeleerde
Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Formeel&oldid=687759"