Kinderboek

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Kinderboeken zijn boeken die speciaal voor kinderen zijn geschreven. In deze boeken zitten vaak veel plaatjes en het gaat over dingen die kinderen leuk vinden.

Kinderboeken worden ook wel Jeugdliteratuur, of kinder- en jeugdliteratuur genoemd. Het is literatuur die kinderen (tot twaalf jaar) en jongeren (tot achttien) aanspreekt en meestal speciaal voor hen is geschreven.

Dat jeugdliteratuur belangrijk is blijkt wel uit de prijzen als de Zilveren en de Gouden Griffel die tijdens de kinderboekenweek worden uitgereikt, het Centraal Bestand Kinderboeken (CBK) en de catalogus van de Nederlandse kinderboekencollecties.

De term Kinderboek en kinderliteratuur wordt vaak door elkaar gebruikt, hoewel er toch verschil tussen zit. Wanneer het een goed verhaal is, wordt het al snel literatuur.

Ook de boeken voor de leeftijdsgroepen verschillen nogal. Naarmate een kind ouder wordt, heeft het minder plaatjes (illustraties) nodig. Ook de lettergrootte wordt steeds kleiner, de teksten langer en met meer moeilijke woorden.

In de bibliotheek of de betere boekhandel kunnen ze je helpen met het uitzoeken van een goed en geschikt boek.

Kijk voor kinderboeken beschreven op WikiKids bij Categorie:Kinderboek

Schrijvers en tekenaars

Kinderboeken worden door vele schrijvers of auteurs geschreven. De tekeningen komen van illustratoren. Vaak zijn de illustraties echte kunstwerkjes.

Kijk voor kinderboekschrijvers op Lijst van kinderboekenschrijvers.

Links

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Kinderboek&oldid=731083"